Stříbrní osmáci

Úspěšná plzeňská mládež - 4.díl – stříbrní osmáci

Plzeň – V našem seriálu, ve kterém se ohlížíme za další úspěšnou sezónou hokejové klubu napříč všemi kategoriemi, míříme k poslednímu dílu. Osmáci se rovněž jako mladší dorostenci mohou těšit ze zisku celkového stříbra.

Osmáci jsou další tým, který si skvěle vedl po celou sezónu. Západočeši se kvalifikovali po základní části z pozice lídra na Závěrečný turnaj o titul Mistr České republiky. Na ten proniklo dohromady šest týmů, pět vítězů skupin a nejlepší celek z druhých míst. Indiáni v této cestě ve dvaatřiceti utkáních ztratili pouze se Slavií, které dvakrát podlehli a jednou s ní remizovali, k tomu se ještě jednou dělili o body s jihočeským Motorem a padli v Třemošné. Zároveň mužstvo ovládlo paralelně se hrající dlouhodobou soutěž pro družstva U14 Akademií ČSLH a přizvaných klubů! Na Závěrečném turnaji nejprve indiáni přetlačili Slavii v nájezdech, poté zametli s domácími Vítkovicemi 5:1 a dokonce 8:1 s Kladnem. Následně přišel nezdar se Spartou a výhra s Brnem na nájezdy, kdy Západočeši vyrovnávali vteřinu před třetí sirénou!

Závěrečný turnaj o titul

Brno vs. Vítkovice   1:6
Kladno vs. Sparta    4:5pp
Plzeň vs. Slavia     5:4sn

Kladno vs. Brno      7:1
Vítkovice vs. Plzeň  1:5
Sparta vs. Slavia    4:1

Brno vs. Sparta      2:5
Plzeň vs. Kladno     8:1
Slavia vs. Vítkovice 3:6

Sparta vs. Plzeň     8:1
Slavia vs. Brno      2:5
Vítkovice vs. Kladno 7:5

Slavia vs. Kladno    3:4sn
Brno vs. Plzeň       5:6sn
Sparta vs. Vítkovice 3:2

Tabulka Závěrečného turnaje

Pořadí	Mužstvo      Zápasy  Skóre   Body
1.      Sparta         5     25:10    14
2.      Plzeň          5     25:19    10 
3.      Vítkovice      5     22:17     9 
4.      Kladno         5     21:24     6 
5.      Kometa Brno    5     14:26     4 
6.      Slavia         5     13:24     2


Kompletní zápasové info o sezóně ZDE!


Trenér Jan Zlatohlávek

Pane Zlatohlávku, vaše mužstvo je stříbrné. Jak tuto medaili hodnotíte?
Je to neskutečný úspěch! Když si vzpomenu, jak dlouhou cestu jsme ušli, kolik překážek jsme museli překonat, aby jsme se vůbec na šampionát probojovali, kolika nepříznivým vlivům jsme museli od začátku sezóny čelit, tak je to opravdu velké zadostiučinění pro všechny, kteří se podíleli na práci v týmu. A já bych chtěl touto cestou všem, kteří se podíleli na přípravě týmu od května 2017 ze srdce poděkovat a že jich nebylo málo. Byla to skvělá týmová práce!

Co chybělo v utkání se zlatou Spartou?
Nepodařil se nám dodržet herní plán na soupeře. Sparta prokázala svoji vysokou kvalitu a potvrdila roli favorita na titul. My jsme jim to bohužel ulehčili naší nedisciplinovaností, oba úvodní góly vstřelila z přesilových her. Když takový tým pustíte do dvoubrankového vedení, který jim dal klid na hokejky, je to pak těžké. Měli jsme ještě šanci na zvrat v úvodu druhé třetiny, kdy jsme měli solidní tlak a brankové příležitosti, ale neproměnili jsme je a ukázali, že náš den "D", který by jsme museli mít, aby jsme Spartu porazili, jsme prostě neměli.

Osmá třída nehraje play-off, ale Finálový turnaj. Jak se na tento model díváte?
Hrát každý s každým v tabulce je vždy nejspravedlivější, i když já osobně mám rád ultimativní souboje playoff nebo dokonce série. Starší žáci a mladší dorost by asi měli hrát každý s každým, starší kategorie pak playoff na čtyři vítězná utkání od prvního kola. Těší mě, že jsme oba zápasy, které se nerozhodly v normální hrací době, vyhráli a ukázali mentální sílu, na které jsme pracovali celou sezónu.

Jakou úroveň mělo finálové vyvrcholené sezóny?
Tu nejvyšší! Vše ještě umocňovalo zázemí, které mohly Vítkovice nabídnout, vše pod pečlivým dohledem GM klubu Jakuba Petra. Takže nezbývá než organizátorům a pořádajícímu klubu moc poděkovat za nevšední zážitek. Jednu výraznou kritiku si ale přesto nemohu odpustit, týká se kvality medailí pro kategorii starších žáků na MČR. Stejnou medaili jako na MČR jsem naposledy dostal před dvaceti lety na turnaji v minihokeji druhých tříd, netušil jsem, že se ještě vyrábí... Když vezmu, jakou medaili dostali hráči mladšího a staršího dorostu na stejném turnaji, tak je to opravdu zarážející. Přitom cesta k nim vede stejně dlouhou a trnitou cestou. Pochopil bych, kdyby jsme dostali stejné medaile, jen trochu menší, jako když na MS "20" dostanou hráči pohár stejný jako na MS dospělých jen v menším provedení, ale tohle bylo opravdu nedůstojné. Je mi líto i hráčů Sparty, kteří si určitě svojí vysněnou mistrovskou medaili představovali trochu jinak a hráče Vítkovic, kteří si jistě představovali trochu větší a kvalitnější bronz. Chtěl bych zdůraznit dva důležité faktory, proč jsem rozhořčen. Zaprvé to jsou tzv. věkové zvláštnosti u žákovských kategorií. Většinou se tento termín spojuje se sportovním tréninkem, ale já ho spojím s vnímáním právě takovéto medaile. Starší dorostenec se z medaile z MČR raduje pár dní, někteří ji možná odloží už druhý den (ti co nevyhráli zlato zcela určitě). Hráči žákovských kategorií by s ní spali v posteli na krku týden, pokud by tedy byla tak krásná jako ta u mladšího a staršího dorostu. Druhé hledisko je to, že spousta hráčů, kteří v kategorii starších žáků vybojovali medaili, se nedostanou do extraligového dorostu. Když ano, tak již nikdy do elitních týmů a pro spoustu hráčů, to byla největší sportovní medaile, kterou ve svém životě kdy získali a podle toho by medaile měla vypadat. Takže si myslím, že když to byl jeden velký turnaj, tak všichni medailisté měli dostat stejné cenné kovy.

Neměly by podobné souboje být v sezóně častější?
Tak to je spíš otázka na ČSLH. Čím více podobných akcí hráči absolvují, tím lépe pro jejich budoucnost. Svaz se to snaží řešit dlouhodobou turnajovou soutěží, za kterou jsme rádi, ale takovýto turnaj je bohužel jen jeden a jednou za rok.

Vedle žákovské soutěže jste úspěšně opanovali i tu paralelní…
Dlouhodobou turnajovou soutěž jsme brali jako výborné zpestření sezóny, jako možnost zahrát si s kvalitními týmy nad rámec naší skupiny žákovské ligy. To, že jsme celou soutěž nakonec vyhráli, nás velmi potěšilo, ale cílem sezóny byla jednoznačně účast na MČR v Ostravě.

Jedna věc je týmový úspěch, jak jste ale spokojený s vývojem hráčů?
Řada kluků udělala během sezóny velký progres a řada z nich díky poctivé práci dostane šanci dostat se do naší Akademie ČSLH a do extraligového mladšího dorostu, který bude mít určitě znovu ty nejvyšší ambice a bude patřit ke špičce republiky. Je pro mě velkou radostí, když si vzpomenu na některé hráče, jak vypadali na prvním tréninku na ledě v květnu 2017 a v jaké formě končili na MČR v Ostravě. Myslím, že se nám povedlo řadu hráčů pozvednout i osobnostně mimo led -v jejich chování, přístupu, životosprávě a v celkovém náhledu na život.

Děkuji za rozhovor a přeji mnoho úspěchů!

Líbí se vám tyto společné fotky? Můžete je mít doma! Stačí zavolat na číslo 608 504 012 nebo napsat na email accept@accept.cz a doladit si postup jejich získání!