V Třinci jsem zažil dobré, ale i špatné roky, tvrdí Mario Cartelli

P l z e ň – Třiadvacetiletý obránce Mario Cartelli již od pondělí trénuje společně s plzeňskými hokejisty. Do Plzně si přivezl i manželku a věří, že zde odstartuje novou část své kariéry. Ta by se měla v Plzni odvíjet minimálně dva roky, neboť se upsal v Plzni právě na tuto dobu, s jednoroční opcí.

Krátce před zahájením úterního tréninku, který se momochodem odvíjel v posilovně zimního stadionu, se mi podařilo „odchytit“ nového beka, aby odpověděl na několik zvídavých otázek. Ta první se musela týkat samozřejmě toho, proč si právě zvolil Plzeň. „Jako první přišla s konkrétní nabídkou a tak padlo rozhodnutí právě pro plzeňský tým. Navíc jsem chtěl z Třince odejít,“ říká Mario Cartelli. Zvolil tedy Plzeň, přestože to nebyla jediná nabídka z extraligy. „Nabídek z extraligy bylo více, nějaké byly i ze zahraničí. Manažer mi však doporučil Plzeň a tak jsem neváhal ani minutu.“ Dnes je ale v módě odcházet za chlebodárci do zahraničí, například do Ruska. „Zatím si nemyslím, že bych měl mířit někam ven, cítím, že bych rád ještě zde něco dokázal, nakonec na to odejít ven, mám ještě spousty času.“ V živé paměti má stále úspěšnou sezonu 2001/2002,ta vyšla Cartellimu více než výborně. V Třinci si tehdy ve 46 zápasech připsal 27 kanadských bodů za 11 branek a 16 asistencí. S tím přišla i pozvánka do národního mužstva. „Sezona se mi tehdy vydařila, hrálo se mi dobře, všechno klapalo, přesně tak jak by to mělo vypadat. S národním týmem jsem odehrál dva turnaje, i v předminulé sezoně jsem byl na Česká Pojišťovna Cupu.

Následující sezony však již nebyly tak úspěšné a tak přišlo stěhování, nejprve do Kladna, poté do Havířova. „Jednou je člověk nahoře, jednou dole. Pravdou je, že to není moc příjemné.“ Svým způsobem se na ztrátě formy podepsaly i zdravotní problémy. „Po skončení té úspěšně sezony přišly zdravotní problémy, vleklo se to se mnou poměrně dost dlouho. Myslím, že tehdy bylo na místě aby mě Třinec vyměnil.“ Sebekriticky přiznává obránce, jehož rodinný původ sahá do Itálie. „Na Kladně jsem si chytl, byl jsem v pohodě. Po návratu do Třince se mi zdálo, že i tam hraji v pohodě.“ Jenže výpadek z mužstva zapříčinil nasazování se třetí formací a tím pádem podstatně menší prostor k předvedení svých kvalit. „Nechodili jsme na oslabení, přesilovky, byli jsme méně na ledě. Trenér byl ale tehdy se mnou spokojen, sám mi to říkal. Nakonec jsem musel do Havířova, což bylo vůči mě dost nefér. Bylo patrné že Havířov bude hrát baráž s Kladnem. Byl jsem postaven do hodně nepříjemné role. Na psychiku člověka to nebylo nic příjemného.“ Říkáte, že trenér byl spokojen, přesto přišel odchod? „Neměl jsem problémy s trenérem Markem, spíše popud vycházel odjinud. Nerad bych se v tom však dál přehraboval.

Cartellli by si mohl během své kariéry vysloužit i přezdívku „cestovatel“, po Olomouci přišel Třinec, odkud zamířil nazpět do Olomouce. Následoval opět Třinec, Kladno, Prostějov, Třinec a Havířov. „Zvykl jsem si, myslím si, že to dnes patří k hokejovému životu. Tuhle stránku ohledně neustáleho cestování neřeším. Navíc nemám problém se soužitím v novém prostředí.“ Plzeň pro Cartelliho není velkou neznámou, vždyť v Olomouci začínal s Michalem Dvořákem. „Ještě tam byli Radek Procházka, Lubomír Korhoň.“ Navíc z reprezentačních srazů se zná i se Zdeňkem Šmídem, stejně tak jako s Radkem Matějovským.

Mezi Plzní a Třincem panovaly poslední leta napjaté vztahy, právě díky vzájemnému měření sil v nadstavbě. „To byly, vždyť jsme dvakrát proti sobě hráli play-off, i zápasy základní části byly dost vyhecované. Nemyslím si však, že to bylo pouze s Plzní. Třinec měl více manšaftů proti nimž to v zápasech vřelo. Nevidím v tom nic špatného, to si myslím k hokeji patří.“ Oproti Třinci se Plzeň prezentuje odlišným stylem hokeje, který je více zaměřen na defenzivu. „To je pravda, dokáži se však přizpůsobit. S tím nemám problém.“ K Třinci se celkem pochopitelně váže nejvíce osobních vzpomínek, vždyť zde prožil s přestávkami šest hokejových let. „Zažil jsem tam dobré roky i špatné. Chci na to zapomenout, jít do nového a začít od nuly. Předcházející dvě sezony byly hodně psychicky náročné. “ Z Třince poslední dobou odcházejí hráči na nichž trenér Marek stavěl, jak vnímáte tuto situaci? „I mě překvapily odchody Honzy Marka, Libora Procházky. Myslím si, že bude mít Třinec problémy, neboť to jsou kvalitní hráči, kterých na trhu tolik není. Asi bude těžké doplnit jejich místa.