Podpisy Kaňák a Kodýtek

HC Škoda Plzeň prodloužil smlouvy s Petrem Kodýtkem a Lukášem Kaňákem o další dva roky

Své působení v HC Škoda Plzeň až do sezóny 2022/23 oba hráči stvrdili svými podpisy dnes, tedy 18. ledna. Jak Kodýtek, tak Kaňák jsou odchovanci plzeňské hokejové mládeže a v nejvyšší české soutěži oblékali pouze modrobílý dres.

„Jsem rád, že mi trenéři i vedení klubu důvěřují a nabídli mi novou smlouvu. Od mladých let jsem hrál za Plzeň a také jsem tu poprvé nastoupil v extralize, proto jsem rád, že tu budu ještě dva roky pokračovat,“ uvádí k podpisu obránce Lukáš Kaňák.

„Měl jsem i jiné nabídky, ale nakonec jsem se rozhodl znovu pro Plzeň. Věřím, že je to dobrý krok a že se tady budu i nadále posouvat,“ říká útočník Petr Kodýtek.

„Jsou to naši hráči, kteří v Plzni hokejově vyrůstali. A o to, abychom jim prodloužení jejich smluv nabídli, si svými výkony řekli,“ vysvětluje Tomáš Vlasák, sportovní manažer HC Škoda Plzeň. „Lukáš Kaňák je ve svém věku stále mladým bekem, který se může výkonnostně posouvat. S trenéry se shodujeme, že na hokejce je jeden z nejlepších obránců – co se týče kontroly puku a své role v přesilovce. Stále má potenciál se posouvat dále. Petr Kodýtek udělal také velký posun a jsme rádi, že i přes jiné nabídky se rozhodl u nás v Plzni zůstat. Věříme na základě jeho letošních výkonů, díky kterým si řekl o pozvánku na reprezentační turnaj, že se u nás bude dále zlepšovat. Vkládáme do něj velké naděje.“

HC Škoda Plzeň dlouhodobě do kádru seniorského A týmu začleňuje své odchovance. „Kluci, které chceme do týmu zapracovat, ale vždy musí mít určitou výkonnost,“ dodává Vlasák.

Lukáš Kaňák

Třiadvacetiletý bek Lukáš Kaňák prošel všemi plzeňskými mládežnickými kategoriemi. Klatovský rodák se poprvé v A týmu indiánů během extraligového utkání představil 13. ledna 2017, modrobílí v tento den zvítězili na ledě Pardubic 3:2. Premiérového gólu v české nejvyšší hokejové soutěži se Kaňák dočkal v sezóně 2017/18, když ve 29. kole Škoda na domácím ledě přehrála Olomouc v poměru 6:0. Puk na památku tehdy Lukáši Kaňákovi přivezl Ondřej Kratěna. Ve zmíněném ročníku Kaňák nastupoval stále ještě také za plzeňskou juniorku, zkušenosti sbíral rovněž v druholigových Klatovech. V následujících sezónách nastupoval již výhradně za plzeňský A tým a v několika případech za Klatovy.

S plzeňským juniorským týmem získal Lukáš Kaňák v roce 2017 mistrovský titul. Ve sbírce má rovněž dvě extraligové medaile, v sezónách 2017/18 a 2018/19 vybojoval s indiány bronz. Kaňák má aktuálně odehraných 161 extraligových duelů v dresu Plzně, ve kterých si připsal celkem 30 kanadských bodů za šest gólů a 24 asistencí. V modrobílých barvách se představil také v 21 utkáních Champions Hockey League, během nichž posbíral 10 bodů a za 3 trefy a 7 asistencí.

Lukáš Kaňák byl i mládežnickým reprezentantem České republiky, představil se ve výběrech do 16, 17, 18 a 19 let. V sezóně 2014/15 získal Kaňák s národním týmem hráčů do 18 let na břeclavském Hlinka Gretzky Cupu stříbrné medaile.

Petr Kodýtek

Petr Kodýtek, dvaadvacetiletý rodák ze Sušice, je odchovancem plzeňského hokeje. Útočník byl oporou všech mládežnických týmů indiánů, do extraligy 168 centimetrů vysoký bojovník poprvé v dresu Škody nakoukl během sezóny 2016/17. Ve svém sedmém utkání v A týmu Plzně se Petr Kodýtek radoval z premiérové trefy v české nejvyšší soutěži, 30. října 2016 se dokázal střelecky prosadit na ledě brněnské Komety. V závěru zmíněného ročníku a v následující sezóně sbíral forvard zkušenosti jak v seniorském mužstvu Plzně, tak i v tom juniorském, Litoměřicích a Klatovech. Od ročníku 2018/19 je Kodýtek zcela neodmyslitelnou součástí ofenzivy A týmu Západočechů.

V ročníku 2016/17 vybojoval Petr Kodýtek s plzeňským juniorským celkem extraligový titul. S A týmem Škody pak útočník získal ve své kariéře dvě medaile v české nejvyšší hokejové soutěži, v sezónách 2017/18 a 2018/19 se s indiány umístil na třetím místě. Před nedávnem si Kodýtek, který v posledních ročnících válí především v útočné formaci po boku Jana Eberleho a Petra Straky, oslavil jubileum, když v posledním duelu roku 2020 odehrál na ledě Českých Budějovic 200. zápas v Tipsport extralize. Všechny starty posbíral v dresu Plzně, aktuálně jich má na kontě 207, během nichž si připsal dohromady 71 kanadských bodů za 36 gólů a 35 asistencí. Dalších 23 utkání za indiány zaznamenal Petr Kodýtek v Champions Hockey League, vstřelil v nich celkem 6 gólů a na dalších 7 přihrál.

Také s mezinárodní scénou má Petr Kodýtek bohaté zkušenosti. Útočník prošel mládežnickými mužstvy české reprezentace, v roce 2016 se představil na mistrovství světa hráčů do 18 let, s národním týmem obsadil sedmou pozici. V roce 2018 se Kodýtek probojoval do finální nominace pro světový šampionát hokejistů do 20 let, na němž Češi brali čtvrté místo. V závěru roku 2020 byl Petr Kodýtek za své výkony odměněn pozvánkou do seniorského národního týmu, na moskevském turnaji Channel One Cup naskočil do všech tří duelů proti Švédsku, Finsku a Rusku.