Styl Plzně by mi mohl vyhovovat, věří František Mrázek

P l z e ň - Vysoký forvard František Mrázek byl první letní posilou plzeňského Lasselsbergeru. Bývalý hráč Českých Budějovic začal loňskou sezónu v dresu Pardubic. Před koncem přestupního termínu však putoval jihočeský rodák nazpět do svého mateřského klubu, kde nakonec prožil nepříjemnou zkušenost v podobě sestupu. Po prohrané baráži nabrala rychlý spád jednání s Plzní, v jejímž dresu se Mrázek představí v sezóně 2004/05.

Franto jak těžké pro Vás bylo opustit mateřský klub po jeho sestupu do první ligy? Neobával jste se negativní reakce budějovické hokejové veřejnosti?
Byl jsem v Budějovicích až ke konci sezóny na zhruba 12 zápasů plus baráž. Dost kluků jsem tam ale ani neznal díky změnám, které vedení v sezóně udělalo. V Budějovicích jsem se narodil a samozřejmě mě to dost mrzí, že se nakonec nepodařilo baráž uhrát.

Jak vlastně zapůsobí na psychiku hráče taková zkušenost jakou je prohraná baráž?
Co se týká baráže, tak do ní jsme vstupovali ve značné psychické nevýhodě. Jihlava vyhrála 1. ligu a byla v psychické pohodě. Na nás naopak byla znát velká nervozita. Samozřejmě nikdo nečekal prohru 4:0 na zápasy a to i proto, že jsme Jihlavu přestříleli v každém zápase 45 střel ku 10. To ale nikoho nezajímá. Tu hodinu po posledním zápase v kabině a poté cestu autobusem domů bych nikomu nepřál.

Kdy došlo k prvnímu kontaktu mezi Vámi a Plzní? Jak vlastně přestup proběhl?
Kontakt s Plzní probíhal skrze mého agenta asi týden po baráži s Jihlavou a během pár dní jsme byli dohodnuti.

Měl jste i další nabídky?
Měl jsem pár dalších nabídek z extraligy, některé i dost konkrétní. V těchto týmech ale docházelo ke změnám na trenérských postech a vyjednávání se tím dost zpozdilo. S panem Setikovským jsem byl vcelku rychle domluven. Navíc si myslím, že fyzický, zarputilý styl Plzně by mi mohl vyhovovat. Tak bylo rozhodnuto.

Co Vám před Vaším přestupem říkala Plzeň jako město či jako klub?
Plzeň jsem jako město moc neznal. Co se týká klubu, tak jsem věděl tolik, jako každý extraligový hráč. Že je velice těžké proti Plzni hrát díky tvrdosti a bojovnosti hráčů, navíc jsou tu skvělí diváci, báječná atmosféra.

Plzeň narazila ve čtvrtfinále na Pardubice, kde jste většinu minulé sezóny působil. Jak jste prožíval tento souboj? Co jste říkal výsledku?
Sledoval jsem osobně všechny zápasy, ať už v Plzni nebo v Pardubicích a musím říct, že jsem byl překvapen. Za stavu 3:1 pro Pardubice ve třetím zápase jsem si myslel, že je rozhodnuto. Celý zvrat série a následné vyřazení Pardubic se ale vidí málokdy a musím říct, že jsem kluky obdivoval, že nic nevzdali a ještě sérii otočili.

Jaké jsou Vaše dosavadní dojmy z prostředí v Plzni? Jsou zde nějaké odlišnosti proti budějovickému klubu?
První dojmy jsou velice kladné, nijakých odlišností oproti Budějovicím jsem si nevšiml.

Co příprava plzeňského týmu? Trenéři se snaží přípravu co nejvíce zpestřit, je tedy odlišná od jiných letních příprav, které jste zažil?
Příprava je podle mě kvalitní a náročná. Určité zpestření budou dva týdny na ledě hned po soustředění na Šumavě. To jsem v dosavadních přípravách nezažil.

Budete v Plzni bydlet? Stačil jste se již seznámit s městem?
Našel jsem si už v Plzni byt a většinou budu bydlet tady, i když to mám do Budějovic hodinu a půl autem. Co se týká města, tak tam jsem se dostal jen párkrát, protože po dvou trénincích denně jsem rád, že si jdu lehnout.

Setkal jste se s některým ze současných spoluhráčů již dříve v jednom klubu?
Setkal jsem se vlastně jen s Milanem Nedomou v Budějovicích, s Petrem Havelkou v juniorských nároďácích a Pospíšilem v Pardubicích.

Jak proběhla adaptace?
Skvěle. Myslím, že kluci nás všechny, co jsem přišli, přijali dobře a že vytvoříme dobrou partu.

Přes čtyři roky jste hrál v zámoří v AHL, WHL, zúčastnil jste se během těchto let juniorského mistrovství světa. Jak na tyto léta vzpomínáte, pomohla Vám hodně v hokejovém růstu?
Myslím, že ty čtyři roky mě obohatily jak hokejově, tak i v tom, že jsem se naučil řeč a poznal jiný životní styl.

Máte úctyhodné fyzické parametry (197 cm, 103 kg), vyžadovali po Vás tedy trenéři vždy hlavně důraznou hru? Dokázal byste popsat, jaké jsou Vaše přednosti?
Samozřejmě vzhledem k mojí postavě ode mě většinou trenéři neočekávají nějaké technické kousky, ale tvrdou přímočarou hru. Co se týká mých předností, tak snad kromě slušné střely bych si je nedovolil hodnotit.

Mluvil jste s trenéry Plzně o svých úkolech, o tom, co po Vás budou vyžadovat?
Ještě ne.

Dáváte si nějaké osobní cíle pro příští sezónu? Kam si myslíte, že to může Plzeň se stávajícím kádrem dotáhnout?
Osobní cíle si nechám pro sebe.Co se týče týmu bych byl samozřejmě rád, kdyby se podařilo navázat na úspěšný konec minulé sezóny.

Jak se jako extraligový hráč díváte na možnou stávku v NHL, resp. na její dopady na kádr? Mluví se o tom v mužstvu?
Uvidíme, jestli stávka bude nebo ne. Každopádně by to bylo určitě zpestření ligy. Nijak velké zasahování do kádru ale nečekám. Nikdo neví, kdy by případná stávka skončila a větší počet hráčů z NHL by se pak jakémukoli týmu nemusel po jejich odchodu vyplatit.