Roman Málek na Ústí vzpomíná jen v dobrém

P l z e ň - Přestupy většiny hráčů už jsou vyjasněné, na přípravná utkání je ještě brzy, takže je ten správný čas se znovu ohlédnout za některými momenty uplynulé sezóny. Nebudeme se pokoušet hledat příčiny plzeňského neúspěchu, raději se koukneme na několik zajímavostí. Co třeba začít Romanem Málkem, jeho působením v Ústí nad Labem, jak on na něj vzpomíná, mrzí ho konečný neúspěch, jaká byla v Ústí parta...?

Plzeňská brankářská jednička Roman Málek je opět zpátky v Plzni a spolu se svými spoluhráči se připravuje na nový extraligový ročník. Osmadvacetiletý gólman získal v závěru uplynulého ročníku zcela novou zkušenost. Spolu s týmem Ústeckých Lvů bojoval o postup do naší nejvyšší hokejové soutěže. Přestože Severočeši prošli až do baráže celkem hladce, poslední krok nakonec neudělali. „Mrzí mě, že nám to nevyšlo, protože jsem šel do Ústí s tím, že přes Vsetín postoupíme a s Plzní nebudeme muset tento rok jezdit až na Moravu,“ vrací se k souboji s Valachy plzeňský brankář.

Po celý průběh play-off první ligy i v barážových kláních se diskutovalo, zda v týmu, který je z velké části složený z kmenových hráčů jiných celků, může vzniknout ta správná bojovná atmosféra. „V tom vůbec nebyl problém, naopak se vytvořil dobrý týmový duch, všichni chtěli uspět,“ odmítá podobné spekulace Málek. Rodák z Berouna, který však převážnou část kariéry spojil s pražskou Slavií, si rychle vysloužil obdiv ústeckých fanoušků. Ve vyrovnaných soubojích právě brankáři dělají rozdíl mezi týmy, jak tohle působilo na kliďase za brankářskou maskou? „Já jsem to nevnímal, snažil jsem se koncentrovat pouze na svůj výkon, jedno z mužstev muselo vyhrát čtyři zápasy a bohužel se to povedlo Vsetínu,“ říká.

Vítěz základní části i play-off první ligy měl také v začátku baráže navrch, přesto se nakonec musel sklonit před kvalitou soupeře. „My jsme měli k postupu docela blízko. Rozhodující byl čtvrtý zápas, kdy jsme v sérii vedli 2:1 a mohli svůj náskok zvýšit. Bohužel jsme v prodloužení netrefili prázdnou branku a nakonec prohráli 0:1 na nájezdy, to byl zlomový moment,“ popisuje Málek klíčové utkání série, Valaši si totiž díky vítězství připsali druhý bod a stejně dobře se jim vedlo i v dalších dvou soubojích. Po prohře 2:4 na zápasy museli Severočeši na účast v extralize zapomenout.

I když v době, kdy skončila extraligová baráž, měli už ostatní plzeňští hráči dávno dovolenou, prodloužil by si Málek rád hokejovou sezónu o několik zápasů. Hlavně plzeňští fanoušci doufali, že jejich hvězda dostane možnost poprat se o nominaci na mistrovství světa. „Já jsem věděl, že nemám šanci dostat se do kempu před šampionátem, takže jsem nad tím ani nepřemýšlel,“ nedělal si zbytečné naděje gólman Lasselsbergeru, který svůj čas během turnaje věnoval rodině a tréninku, proto ani v televizi nesledoval výkony našich hokejistů: „Viděl jsem jediný celý zápas našich ve čtvrtfinále s Rusy.“

Období letní přípravy je část hokejového roku, kterou žádný z hráčů nemá rád, tím spíše nevyhovuje gólmanům, kteří svými postavami mezi spoluhráči vynikají. Málek však vidí i pozitiva tohoto období: „Je to hodně nepříjemné, ale já jsem rád, že si odpočinu, konečně se nemusím nervovat.“ Pro brankáře je připraven částečně samostatný program, i v létě trénují specificky gólmanské činnosti. „Pondělí středa máme speciálně brankářské tréninky, jinak trénujeme normálně s mužstvem, běháme, posilujeme a hrajeme míčové hry,“ popisuje Málek svůj program a dodává: „Samozřejmě je to dřina, ale má smysl.“ Ta nejhorší námaha však ještě přijde. Tuto neděli vyráží celý tým na Šumavu na cyklistické soustředění. „Na kola se moc netěším,“ přiznává hráč, který má s touto akcí zkušenost z minulého roku, což také potvrzuje jeho další vyprávění: „Jedeme do Zadova, kde to od loni známe, takže víme, jaké jsou tam kopce a čeho se bát.“