11. září před 14 lety přišel o všechny kamarády, hasiče. Teď v Plzni zahájí extraligovou sezónu

Plzeň - Před úvodním extraligovým HC Škoda Plzeň, které se hraje 11. září se chystá bohatý program. Koncert před zimním stadionem, fotoboxy, malování na obličej. Úvodní buly vhodí Tiernach Cassidy. Hasič, který 11.září 2001 zachránil z trosek newyorských Dvojčat třináct lidí a přišel o pět kamarádů. Jejich jména má dnes napsaná na vlastní kůži.

Kdyby si na začátku září roku 2011 lehce neporanil záda, pravděpodobně by nebyl mezi živými. Newyorský hasič Tiernach Cassidy sloužil 11. září 2001 kvůli bolestem v záložní směně, kterou neposílají na ostré výjezdy. „Kdybych byl zdravý, byl bych ve svém družstvu, které vyrazilo zachraňovat v tzv. první linii. Nikdo z nich nepřežil. Večer jsem zbyl sám,“ uvádí tehdy devětadvacetiletý Tiernach Cassidy.

Právě Tiernach Cassidy vhodí úvodní buly extraligové sezóny 2015/2016 v Plzni. Derby mezi HC Škoda Plzeň a HC Energie Karlovy Vary začíná v 17:30. Martin Straka generální manažer HC Škoda Plzeň je z takového scénáře úvodního zápasu nadšený.

„Katastrofa, jakou byly útoky 11. září 2001 v New Yorku, nesmí být nikdy zapomenuta. Připomíná nám, že jsou na světě i důležitější věci než hokej, a já jsem velmi rád, že mohu pana Cassidyho tímto způsobem v Plzni přivítat a vzdát mu hold. Věřím, že se mu dostane vřelého přijetí i od našich skvělých fanoušků, protože on je v mých očích ten pravý hrdina,“ zve plzeňská sportovní ikona a generální manažer HC Škoda Plzeň Martin Straka.

Předzápasový program 11. 9. 2015 bude zahájen již v 13:00 a potrvá až do 17:15. „Program jsme tvořili s vědomím, aby byl zajímavý jak pro děti, tak i pro dospělé. Kromě atrakcí proto budou po celou dobu na místě i stánky s občerstvením,“ popisuje Magdaléna Bočková, marketingová manažerka klubu.

Ti co přijdou, si poslechnou vystoupení plzeňské hudební skupiny X-Cover, prezentující se repertoárem známých světových skladeb, nebo fotobox, který během okamžiku udělá ty nejzábavnější fotografie, které si může každý odnést nebo poslat na e-mail, či sdílet na sociálních sítích. Fanoušci se mohou fotit s rekvizitami nebo bez, barevně, černobíle nebo přes různé speciální filtry. Pro milovníky herních konzolí X-Box bude připraven herní stan, ve kterém změří síly v různých sportovních hrách, hokej samozřejmě nebude chybět. Ti nejmenší fanoušci jistě rádi vyzkouší velmi populární malování na obličej. „Naším zájmem je především, aby se všichni fanoušci dobře bavili a správně se naladili na večerní zápas, který bude pro úspěšný vstup do sezóny velmi důležitý,“ dodává Bočková.

Časový harmonogram předzápasového programu:

13:00 -Zahájení

13:00 – 17:15 - Vystoupení hudební skupiny X-Cover
- X-Box Game Zone
- Facepainting – malování na obličej
- Malování na stěnuv - Fotobox

17:30 - Slavnostní buly

Popiska k fotce: Autorem je Jana Křenová. Příběh Tiernacha Cassidyho s tragickým 11. zářím nekončí. Na záda si nechal velkolepě vytetovat jména všech mrtvých kamarádů. Do Čech přijíždí mj. pokřtít audioknihu plzeňského fotografa Jiřího Boudníka Věže – příběh 11. září, který byl v době katastrofy v New Yorku a tragédii nafotil. Přátelé Jiřího Boudníka mu chtějí ukázat to nejzajímavější z Plzně.