Andrej Šustr

Andrej Šustr: Jsem rád, že jsem tady mohl být

Plzeň - V sedmnácti se vydal za moře se snem o NHL, nyní se pětadvacetiletý odchovanec indiánů vrátil domů alespoň s mateřským týmem potrénovat v rámci přípravy na Světový pohár. V zádech má již zhruba dvě stovky startů v nejslavnější hokejové lize světa v dresu Tampy Bay.

Adreji, tak jaká byla příprava tady v Plzni?
Super, všichni tady byli moc přátelští, i s dalšíma klukama z Ameriky jsme si to moc užili. Já jsem rád, že mi bylo umožněno se sem vrátit a trénovat s A-týmem. Trénink s týmem na ledě totiž těžko něco nahradí. Navíc spoustu kluků znám z dob, co jsem zde vyrůstal. Bylo to pro mě tedy o to příjemnější zpestření.

Přeci jenom návrat to byl po dlouhé době, že?
Asi po osmi letech. Možná tam byla i trocha nostalgie. Člověk přichází do míst, ve kterých vyrůstal od malička. Jsem vlastně poprvé tady na zimáku od sedmnácti, co jsem odcházel. Opravdu jsem se těšil a jsem rád, že jsem tady mohl být.

Zvažoval jste trénovat i jinde?
Já jsem Plzeňák, mám tady rodiče, takže určitě jsem nechtěl jít trénovat někam jinam. Třeba do Prahy nebo tak. Tady to zázemí a domácí prostředí se těžko něčím nahradí.

Jistě bylo dobré se připravovat i pod Jaroslavem Špačkem, že?
Pár tréninků tam bylo a byly skvělé. Jarda mě zná a ví, jaký jsem hráč. Byl se i několikrát podívat v Tampě na zápasy NHL. Nějakou vazbu tedy spolu máme a já se těším, až vyjedeme v Praze k zápasu s Ruskem.

Měl jste i své speciální tréninky, v čem byly unikátní?
Byl tady můj kondiční trenér z Ameriky. Takže to bylo spíše o přípravě mimo led. Chodili jsme odpoledne si někam zacvičit a pracovat na různých pohybových věcech. Bylo skvělé, že mohl přijet a já tak pokračoval v práci, kterou jsem za mořem začal.

Jak se těšíte na Světový pohár a co od něj očekáváte?
Těším se moc, bude to pro mě veliká zkušenost. Za reprezentaci jsem naposledy hrál v Kanadě na Mistrovství světa do dvaceti let. Obléci národní dres je pro mě veliká pocta a je to i veliký individuální úspěch a já jen doufám, že se nám bude dařit s týmem a na turnaji překvapíme.

Tento turnaj má jistě velké jméno za mořem...
Přesně tak. V zámoří to má veliký zvuk, je to velmi atraktivní. Sejdou se jen ty nejlepší výběry před startem NHL, týmy budou našlapané. Mně to připomíná takový turnaj hvězd. Je to tedy pocta, být součástí takovéto velké akce.

V Tampě se vám daří, sedí vám tamní styl hokeje více?
V zámoří jsem prakticky od svých sedmnácti let, takže na tamní hokej jsem zvyklý a vyhovuje mi. Byl i trochu rozdíl, když jsem přišel sem na větší hřiště. Nebyl jsem na českém kluzišti osm let a musel jsem se tak trochu přizpůsobovat.

Jak si v Tampě cení, že se Světového poháru budete účastnit?
Tak z našeho týmu jede asi jedenáct hráčů, snad polovina (úsměv). Navíc náš trenér vede výběr do třiadvaceti let, takže tam tomu dávají velký význam a jsou rádi, že jsme takto úspěšní. Našemu týmu to pak může jenom pomoci, když nasbíráme další zkušenosti.

Stihl jste v zámoří nějak více sledovat, jak se Plzni daří?
Abych se přiznal, díval jsem se jen na výsledky a tabulky, na více není příliš čas. Sledoval jsem třeba i Kubu Koreise, se kterým jsme velmi dobří kamarádi. Párkrát jsme se i potkali, když jsem byl v Brně. Takže nějaký přehled mám.

Viděl jste již nějaký přípravný zápas a co říkáte na tým Plzně?
Neviděl, ale zítra se asi půjdu podívat na utkání s Nitrou. Pro mě mají kluci dobrý tým. Jsou tam mladí i zkušení hráči. Ti mladší se dle mého názoru velmi dobře zapracovávají a mužstvo bude hrát atraktivní hokej, na který se diváci mohou těšit.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů!

FOTO: Facebook