Rozhovor Jan Matiášek

Bez dobré týmové práce a bojovnosti bych tolik branek nedal, říká skromně reprezentant Jan Matiášek

Dvojice Plzeňanů se zúčastnila uplynulého reprezentačního srazu do osmnácti let. Kromě Filipa Přikryla v Příbrami ukázal své umění i Jan Matiášek, který byl se čtyřmi přesnými trefami nejlepším střelcem reprezentace ve třech utkáních proti Rusku. Nadějnému odchovanci Písku se v nové sezoně zatím daří na všech frontách, když sbírá pravidelně body i v juniorech, přestože věkem je ještě dorostenec.

Jak byste zhodnotil reprezentační sraz do osmnácti let, kterého jste se nyní zúčastnil?
Vyhráli jsme jeden ze tří zápasů proti Rusku. Nemyslím si, že to bylo špatné, hráli jsme to, co po nás trenéři chtěli. Škoda je jen, že jsme nezvítězili víckrát.

Sehráli jste tři utkání proti Rusku, z nichž jste brali jedno vítězství. Jak berete tuto bilanci?
Vždycky je příjemné porazit Rusko. Jak říkáte, jednou jsme vyhráli a dvakrát prohráli, ale nemyslím si, že je to špatná bilance. Hráli jsme to, co jsme si řekli v kabině. Měli jsme na to porazit Rusko i ve druhém a třetím zápase, ale bohužel to nevyšlo.

První zápas jste vyhráli, další dva už ne. Změnilo se něco od prvního duelu?
Všechny zápasy byly podle mě vyrovnané. Rusi jsme příliš nepouštěli do vyložených šancí, ale rozhodlo to, že jsme je nechali ve dvou zápasech odskočit na rozdíl dvou a tří branek. Proti nim se to pak těžce dohání.

Před reprezentačním srazem říkal Filip Přikryl, že Rusové nejsou jeho oblíbeným soupeřem. Máte to obdobně?
Mým oblíbeným soupeřem Rusové určitě nejsou. Hrají hodně tvrdý a silový hokej, je to hodně nepříjemný soupeř.

V čem vám aktuální reprezentační výběr sborné přijde tak dobrý?
Mají neskutečně šikovné, rychlé a vyspělé hráče. Celkově jsou hodně ofenzivně naladěné mužstvo, které umí rovněž přitvrdit.

Patřil jste k hlavním tahounům Čechů, když jste nastřádal čtyři branky. Co říkáte na vaší pěknou střeleckou bilanci?
Jsem rád, že jsem dal čtyři góly, ale všechno to nějak vyplynulo ze hry. Branky jsou pro mě bonus, hlavní je týmová práce a bojovnost, góly pak přijdou samy.

Jste rád, že se vám střelecky daří v reprezentačním týmu?
Samozřejmě jsem rád, ale je to o tom, kdo má aktuálně potřebné štěstí a napadá mu to tam. Pomohli mi také hodně kluci z lajny, bez nichž bych branky nedal.

S kým jsi nastupoval v lajně a jak jste si na ledě rozuměli?
V lajně jsem nastupoval s Filipem Přikrylem a Vojtěchem Kropáčkem. S Filipem spolu hrajeme v Plzni a víme co od sebe máme čekat, čeho jsme oba schopní. Já jsem osobně rád, že jsme měli v lajně i Vojtu, hodně nám toho vybojoval a připravil.

V letošní sezoně dostáváte příležitost v Plzni o kategorii výše v juniorech, kde patříte k nejproduktivnějším hráčům. Jak se urodil váš přesun?
Ještě před začátkem letní přípravy mi zavolal trenér staršího dorostu Michal Straka a oznámil mi, že od nové sezony budu nastupovat za juniory. Této příležitosti si moc cením. Myslím si, že dobře bruslím a jsem šikovný na puku, čehož se snažím využít i v juniorech.

Pociťujete nějaký rozdíl v juniorech oproti dorostu?
Juniorka je mnohem více o bruslení, fyzické zdatnosti a o přemýšlení.