Rozhovor Matěj Stříteský

Budu se snažit maximálně bojovat za tým a odvádět svou práci, říká Matěj Stříteský

Sedmým hráčem, který před novou sezónou 2020/21 posílil HC Škoda Plzeň, se stal Matěj Stříteský. V modrobílých barvách bude nastupovat s číslem 11 na zádech. S obráncem vám nyní přinášíme první rozhovor po příchodu do týmu indiánů. Foto: Kateřina Macečková.

Obránce Matěj Stříteský zamířil do HC Škoda Plzeň z Karlových Varů, přestupy mezi týmy indiánů a Energie nejsou v posledních letech zcela běžnou situací. Jak se tedy bekův přesun upekl? „S Plzní jsme byli v kontaktu už ke konci minulé sezóny. Dostal jsem od ní nabídku, která byla velice lákavá, ale už jsme byli domluvení v Karlových Varech, takže se mně a mému manažerovi nezdálo korektní, abychom dohodu porušili,“ vypráví. Jenže situace, která nastala po vypuknutí koronavirové krize, přinesla bezprecedentní situace. „Kvůli tomu, co se stalo ve světě, pak Vary nadhodily úpravu smluvních vztahů. Takovou dohodu jsme ale s mým manažerem nebyli schopní akceptovat. Nešlo o rozpory z hlediska financí, ale šlo o celkovou změnu kontraktu. A protože situace byla ze strany Karlových Varů nastavena ‚buď, anebo‘, rozhodli jsme se, že půjdeme do rizika a budu chvíli bez angažmá. Plzeň pak reagovala velice rychle,“ pokračuje Stříteský.

A tak se vzájemná spolupráce nakonec stvrdila. „Je to hezký pocit, že tým zájem pořád měl, že to nebylo nic jednorázového. Jedná se o závazek, protože klub má nějaké očekávání, ale to stejně jako já od sebe. Je to pro mě velká motivace. Plzeň je super organizace, jež se dlouhodobě pohybuje v horních patrech tabulky. Chtěl bych svým podílem přispět, aby se nová sezóna podařila a my byli co nejvýš,“ hlásí nový člen defenzivních řad indiánů.

Devětadvacetiletý Matěj Stříteský, jenž do nejvyšší soutěže nakoukl již v sezóně 2006/07 v dresu Vsetína a připsal si rovněž reprezentační starty, patří k nejzkušenějším hráčům, kteří před novou sezónou indiány posílili. Vnímá svou roli tak, že bude mladším spoluhráčem z obrany své zkušenosti předávat? „O něčem už jsme mluvili s trenérem, který mi nastínil, co ode mě chce a očekává. Myslím si, že už na to mám věk, abych mladším hráčům dál něco předával,“ říká obránce.

V extralize odehrál Stříteský přes 500 zápasů. Proti Plzni, svému novému klubu, se tak postavil mnohokrát. Jaké pro něj bylo nastupovat proti modrobílým barvám? „Když ještě hrál Ryan Hollweg, tak to pro beky nebylo moc příjemné!“ směje se. „Plzeň se prezentuje bruslivým a bojovným hokejem a vždy byla nepříjemným soupeřem, který nevypustil jedinou vteřinu zápas. Také vím, že všechna utkání nerozhodovala jen elitní formace, ale například řada s Petrem Straku, Kodýtkem a Honzou Eberlem byla často také rozdílová. Myslím si, že v Plzni je kompaktní mužstvo, kde každý zná svou roli a naplňuje ji. Rozhodně je lepší hrát za Plzeň než proti ní,“ ví Matěj Stříteský.

Obrovským postrachem pro obrany soupeřů je bezesporu Milan Gulaš. Matěj Stříteský nyní nebude muset kapitána indiánů a jeho kousky hlídat, ale naopak ho bude moci podporovat v útočných akcích. „Milan Gulaš je kapitola sama o sobě, dovede rozhodnout jakýkoliv zápas. Je to super hráč, od kterého se můžu spoustu věcí naučit. Když to vezmu i na druhou stranu, já osobně jsem proti němu hrál rád, protože mě určitým způsobem vyzýval, že jsem ze sebe musel vydat to nejvíc, abych ho ubránil,“ prozrazuje obránce.

V uplynulé sezóně nastoupil Stříteský v dresu Energie do tří západočeských derby. O zápasy s rivalem nepřijde, od nového ročníku však bude nastupovat na straně indiánů. „Derby pro mě určitě budou prestižnější, asi mě v kabině i něco budou stát. Když jsem byl ve Varech a hrálo se proti Plzni, divácká kulisa byla pokaždé větší. Stejně tak tomu bylo i na ledě Plzně, kdy zápasy měly vždy super tempo. Je to úplně něco jiného – jako kdyby se v základní části hrálo utkání play off,“ myslí si Matěj Stříteský.

Ve 43 zápasech sezóny 2019/20 posbíral Matěj Stříteský celkem 19 kanadských bodů (9+10), což je na beka skvělý počin. Jak by se tedy plzeňským fanouškům charakterizoval? „Jsem ofenzivní typ obránce s dobrou rozehrávkou a dobrým bruslením. Budu se snažit maximálně bojovat za tým a odvádět svou práci,“ slibuje Stříteský. A na závěr dodává, že o pověstné plzeňské letní přípravě se již stihl informovat: „Něco jsem zaslechl od kluků, také jsem něco četl na internetu. Celou dobu během epidemie jsem strávil přípravou s mým kondičním trenérem. Rozhodně jsem nezahálel!“