Preview OF2

CHL: Na Plzeňské čeká osmifinálová odveta, představí se v Lausanne!

Play-off hokejové Ligy mistrů pokračuje, indiáni se k osmifinálové odvetě vypraví po krátké době znovu do Švýcarska, a sice na led týmu Lausanne HC. Soupeř Škodovky úvodní zápas zvládl lépe, na západě Čech dokázal vyhrát 2:1, takže modrobílí budou muset dohánět jednobrankovou ztrátu v duelu, který začíná v úterý v 19:45.

První zápas osmifinále

Jak všichni fanoušci jistě dobře ví, úvodní dvojzápas mezi Plzní a Lausanne vyhrál švýcarský celek, který si z LOGSPEED CZ Arény odvezl po vyrovnaném boji těsné vítězství. 

První třetina tohoto duelu gól nepřinesla, během té druhé byli aktivnější indiáni, kteří se dostali do vedení díky trefě Jakuba Poura. Právě Pour, kterého doplňoval ještě Roman Vlach, vyrazil po zisku puku v obranném pásmu bleskově dopředu. Prvně jmenovaný viděl, že Vlacha hostující hráči rychle dobruslili, a tak vzal celou akci na sebe. Plzeňský útočník vypálil švihem perfektní ránu do levého horního rohu klece, do té doby bezchybný gólman Stephan neměl nárok. Západočeši se tak dostali do vedení 1:0. To jim vydrželi tři a půl minuty. Lausanne se v útočném pásmu natlačilo k bráně Plzně, Joel Vermin si dlouho podržel puk a nakonec sjel na levý kruh. Odtud švihem vypálil, puk byl možná ještě tečovaný nebo Dominik Frodl příliš neviděl, proto bylo vyrovnáno na 1:1.

Tři minuty před koncem základní hrací doby si Lausanne zahrálo početní výhodu, díky tomu se dostalo do vedení. Joel Genazzi se prezentoval pěknou individuální akcí, po pravé straně se protlačil až k brance Plzně, poté zamířil bekhendem přesně nad rameno Dominika Frodla, kotouč se odrazil od tyče do sítě. Indiáni pak v závěru odvolali gólmana, v útočném pásmu zkusili hru v šesti hráčích. „I když jsme věděli, že se góly sčítají, chtěli jsme zkusit hru v šesti bez gólmana. Naší lajně se vyrovnat nepodařilo, tak už jsme potom nechtěli znovu riskovat," prozradil tehdy hlavní kouč Škodovky Ladislav Čihák.

Svůj pohled na duel přinesl také trenér Lausanne Ville Peltonen: „Zápas se mi líbil. Na obou stranách se toho hodně dělo. Líbí se mi pojetí hry Plzně, jakou se prezentuje, snaží se hrát aktivně a být na puku. Oba gólmani byli výborně, stejně tak hráči před nimi, kteří zblokovali mnoho střel." Jeho tým nakonec v Plzni zvítězil 2:1, Škodovka tak bude muset v Lausanne dohánět jednobrankové manko.

OF1: HC Škoda Plzeň - Lausanne HC 1:2 (0:0, 1:1, 0:1)

35. Pour (Kantner) – 38. Vermin (Lindbohm, Frick), 57. Genazzi (Almond). 

Sestava Plzně:

Frodl (Micka) – Moravčík, Vráblík, Houdek, Čerešňák, Budík, Kaňák – Malát, Kracík (A), Gulaš (C) - Kantner, Vlach, Pour - Straka (A), Kodýtek, Eberle - Kolda, Němec, Rob

Sestava Lausanne:

Stephan (Bolthauser) – Frick, Lindbohm, Junland, Heldner, Genazzi (A), Nodari, Traber, Oejdemark – Kennins, Emmerton, Bertschy - Herren, Jeffrey (A), Vermin - Almond, Jooris, Moy - Leone, Froidevaux (C), Antonietti

Domácí aréna týmu z Lausanne 

 V Champions Hockey League se klub Lausanne HC představuje ve zbrusu nové Vaudoise aréně, pojďme se společně podívat, co na indiány ve Švýcarsku čeká.

Ve zmíněné nové hale s kapacitou pro 9 600 diváků se odehrají zápasy MS 2020. První duel se v Vaudoise aréně uskutečnil slavnostně 30. září 2019 proti týmu z NHL Philadelphia Flyers (který mimochodem Lasaunne dokázalo vyhrát v poměru 4:3). Zřejmě nejmodernější aréna v Evropě hodně myslí na fanoušky, pro ty domácí je připraveno přes 3000 míst na stání, které domácí dokáží zodpovědně naplnit.

V aréně ještě probíhají dokončující práce, už na začátku roku 2020 ale projde opravdu ostrou zatěžkávací zkouškou před světovým šampionátem, Lausanne totiž v lednu bude hostit Youth olympic games 2020, neboli Olympijské hry mládeže. Postaráno je výborně i o hráče, kabina domácího týmu snese srovnání s nablýskanými kabinami klubů NHL a pro mistrovství světa si ji už údajně měla zamluvit kanadská reprezentace.

Odehrané zápasy mezi osmifinálovými duely

Škodovka v Tipsport extralize odehrála mezi prvním a druhém osmifinále dvě utkání. Nejprve přišlo západočeské derby, které indiáni zvládli díky obratu ve třetí třetině, vyhráli 4:3. V nejbližším duelu se Západočeši představili na ledě Mladé Boleslavi, který byl rovněž plný obratů, modrobílí si nakonec domů odvezli jeden bod za prohru 3:4 v prodloužení.

Také Lausanne si zahrálo v období mezi duely v Champions Hockey League ve švýcarské nejvyšší hokejové soutěži dva zápasy. A to hned ve dvou dnech za sebou, v pátek Lausanne prohrálo doma s týmem z Bielu 2:3, o den později si spravilo chuť, když dokázalo získat dva body za vítězství v prodloužení na ledě Ambri-Piotta. 

Co bylo řečeno před odvetou?

„Věřím, že si to na videu rozebereme, abychom viděli, co jsme udělali špatně. A příští týden se k nim pojedeme porvat. A tu sérii vyhrajeme! Jsem přesvědčený, že na to máme a zvládneme to," prohlásil útočník Jakub Pour, který jako jediný dokázal v prvním utkání obranu Lausanne překonat.

„Potkali jsme kvalitního soupeř, který je hodně bruslivý. Myslím si, že jsme odehráli slušný první zápas, snažili jsme se hrát hodně s pukem. Máme čas se na odvetu připravit, ve Švýcarsku se o postup porveme," přidal se hlavní trenér Plzně Ladislav Čihák.

Program osmifinále 

OF 1 | HC Škoda Plzeň - Lausanne HC 1:2

OF 2 | Lausanne HC - HC Škoda Plzeň - úterý 19. 11. 2019 od 19:45

Statistiky Plzně v CHL

Nejproduktivnější hráč: Milan Gulaš – 12 bodů (8+4)

Nejlepší střelec: Milan Gulaš – 8 branek

Nejlepší nahrávač: Milan Gulaš – 4 asistence

Hodnocení plus/minus: Mertl a Gulaš (+3)

Nejtrestanější hráč: Roman Vráblík (10 TM)

Gólmani

Dominik Frodl – 225 min. | úsp. 88,89 % | prům. 2,40

Jaroslav Pavelka – 106 min. | úsp. 86,67 % | prům. 2,26

Kristián Kolář – 95 min. | úsp. 90,00 % | prům. 3,17

Statistiky Lausanne v CHL

Nejproduktivnější hráč: Christoph Bertschy – 7 bodů (3+4)

Nejlepší střelci: Bertschy, Herren a Jooris – 3 branky

Nejlepší nahrávač: Christoph Bertschy – 4 asistence

Hodnocení plus/minus: Grossmann, Nodari a Vermin (+3)

Nejtrestanější hráč: Cody Almond (10 TM)

Gólmani

Tobias Stephan – 311 min. | úsp. 91,78 | prům. 2,31

Luca Boltshauser – 125 min. | úsp. 87,50 | prům. 2,88