Preview EV Zug

CHL: Odveta proti Zugu, švýcarský tým i s Janem Kovářem míří do Plzně!

Na západ Čech se vrací Champions Hockey League, indiáni odehrají svůj poslední zápas ve skupině B. Škodovka se v odvetě utká s týmem EV Zug. Utkání proti švýcarskému celku startuje v plzeňské LOGSPEED CZ Aréně v úterý v 17:00!

Dosavadní působení týmů v Champions Hockey League

Škodovka i Zug již mají postup ze skupiny B do další fáze soutěže zajištěný.

Plzeňská Škoda dvakrát dokázala v prodloužení uspět proti týmu HPK Hämeenlinna, finskému šampionovi, a dvakrát, v tomto případě ale v základní hrací době, si Západočeši poradili i s dánským mistrem Rungsted Seier Capital. Právě proti finskému HPK zahájili Plzeňané celý letošní ročník Champions Hockey League. Hämeenlinna hrála na západě Čech velmi účelně, dokázali si vypracovat náskok o dvě branky, ale indiáni pokaždé dotahovali. Když už hosté vedli 4:2, nevypadalo to v poslední třetině se Škodovkou moc optimisticky, ale díky trefám Mertla a Poura se nakonec zápas dostal až do prodloužení.

Následně si modrobílí poradili i proti Rungstedu, který rozstříleli v poměru 9:3. Indiáni bleskově vedli, ale kousavý soupeř se dokázal na trefy Plzně dotahovat, svou kůži rozhodně nenechával lacino. Od druhé třetiny až do závěrečné sirény však domácí přebrali otěže utkání zcela do svých rukou, a nakonec z toho bylo i vysoké vítězství. Celkově pět kanadských bodů si v duelu připsal Milan Gulaš. Další na řadě byl severské trip, na řadě byly odvety proti Hämeenlinně i Rungstedu na ledech soupeře. Proti finskému mistrovi se Západočeši hodně zapotili, na obrovském kluzišti byli domácí jako ryba ve vodě. Škodováci nakonec zvládli i tento zápas vyhrát v prodloužení díky trefám kapitána Gulaše, indiáni však v tomto duelu přišli o zraněného gólmana Jaroslava Pavelku. Zápas v Rungstedu, který Plzni zajistil postup ze základní skupiny Champions Hockey League, museli modrobílí otáčet. Hosté brzy prohrávali 0:1, ale skóre rychle otočili Moravčík s Gulašem. Další trefy Škody přidali Němec s Indrákem, a protože i Zug dokázal vyhrát ve Finsku, tříbodové vítězství potvrdilo Plzeňanům již zmíněný postup.

EV Zug vyhrál během uplynulých čtyř zápasů třikrát v základní hrací době, jedou musel sklonit hlavu, když bral jeden body za prohru po nájezdech. Zug svou letošní cestu Ligou mistrů načal domácí výhrou nad Rungstedem. Tým EVZ zvítězil 5:2, ale proti houževnatému mistrovi Dánska se notně zapotil. Po prohře v Plzni se Hämeenlinna přesunula ke švýcarskému duelu. Během toho si celek HPK připsal zatím jedinou výhru ve skupině B. Skóre se stejně jako na západě Čech přelévalo ze strany na stranu, Zug nakonec doma ve druhém vystoupení prohrál 3:4 po samostatných nájezdech. Poté se Zug představil v odvetě v Rungstedu, kde hosté vyhráli přesvědčivě 5:0. Postup si švýcarský tým potvrdil na dálku právě s Plzní – oba celky totiž během čtvrtých zápasů vyhrály za tři body, a tak mohly slavit dvojnásobně. Zug porazil v odvetném utkání Hämeenlinna ve Finsku v poměru 3:1.

První vzájemný zápas

Následně přišel na řadu vzájemný duel Plzně a Zugu, který se odehrál ve švýcarské Bossard Areně. Indiáni doma nechali Milana Gulaše, Tomáše Mertla a Dominika Frodla, v brance se tak představil gólman Kristián Kolář, větší šanci v duelu dostali i plzeňští mladíci. Západočeši se dostali do vedení díky souhře první formace. Ta poslala kotouč na beka Vojtěcha Budíka, který rychle vypálil, jeho pokus se od kapitána Petra Straky odrazil do sítě Zugu. Brankář Kolář pak předvedl několik skvělých zákroků.

Ve druhé třetině mohl pak z brankoviště sledovat, jak jeho kolegové výtečně sehráli početní výhodu. Peter Čerešňák si sjel od modré čáry šikovně až na levý kruh, poté se parádní střelou švihem trefil přesně do protějšího horního rohu branky soupeře. Škoda vedla díky přesilovce 2:0, ale poté se tým EVZ nadechl k velkému a rychlému obratu. Ještě do konce prostřední části se domácí celek trefil hned čtyřikrát. Během dvou minut srovnali Thorell a Simion, útočník Martschini pak také během několika sekund vstřelil dva góly. 

Do třetí části tedy švýcarský celek vstupoval s vedením o dvě branky. Utkání pak měl naprosto ve své režii až do závěrečné sirény, pátý gól domácích přidal Langenegger. Indiáni tak ztratili všechny body v základní skupině poprvé, domů si odvezli prohru 2:5. V dresu soupeře se představil i Jan Kovář, který úspěchy svého Zugu neslavil: „Je to jiné. Nechci říct, že by to byla nějaká lítost. Ale Plzeň je můj domovský tým a je divné, když dostává góly.“

Průběžná tabulka skupiny B

1. EV Zug                       4 - 0 - 1 - 0 21:9 13 bodů

2. HC Škoda Plzeň        2 - 2 - 0 - 1 22:15 10 bodů

3. HPK Hämeenlinna    1 - 1 - 2 - 1 12:13 7 bodů

4. Rungsted S. C.          0 - 0 - 0 - 5 7:25 0 bodů

Statistiky HC Škoda Plzeň

Nejproduktivnější hráč: Milan Gulaš – 10 bodů (6+4)

Nejlepší střelec: Milan Gulaš – 6 branek

Nejlepší nahrávač: Milan Gulaš – 4 asistence

Hodnocení plus/minus: Milan Gulaš a Tomáš Mertl (+3)

Nejtrestanější hráč: Roman Vráblík (10 TM)

Gólmani:

Dominik Frodl – 134 min. | úsp. 86,05 | prům. 2,69

Jaroslav Pavelka – 107 min. | úsp. 86,67 | prům. 2,24

Kristián Kolář - 60 min. | úsp. 86,11 | prům. 5,00


Statistiky EV Zug

Nejproduktivnější hráč: Erik Thorell – 10 bodů (2+8)

Nejlepší střelci: Lino Martschini a Gregory Hofmann – 4 branky

Nejlepší nahrávač: Erik Thorell – 8 asistencí

Hodnocení plus/minus: Diaz, Morant a Thorell (+5)

Nejtrestanější hráč: Alatalo, Klinberg a Bachofner (6 TM)

Gólmani:

Leonardo Genoni – 185 min. | úsp. 91,55 | prům. 1,95

Luca Hollenstein – 120 min. | úsp. 94,12 | prům. 1,00

CHL Fan Challenge

Podpořte Škodovku ve fanouškovské výzvě a sbírejte pro svůj oblíbený klub body zde https://www.chl-fan-challenge.com/