Preview Lausanne HC

CHL: Po reprezentační přestávce na osmifinále, indiáni přivítají Lausanne!

Čekání na další zápas Škodovky je u konce, do Plzně se vrací vyřazovací boje v Champions Hockey League! Soutěž zatím v play-off počítá s šestnácti týmy, mezi které se probojovala i Škodovka, ta v prvním utkání osmifinále přivítá v LOGSPEED CZ Aréně švýcarský celek Lausanne HC.

Dosavadní působení týmů v Champions Hockey League

Plzeňská Škoda dvakrát dokázala v základní skupině B v prodloužení uspět proti týmu HPK Hämeenlinna, finskému šampionovi, a dvakrát, v tomto případě ale v základní hrací době, si Západočeši poradili i s dánským mistrem Rungsted Seier Capital. Právě proti finskému HPK zahájili Plzeňané celý letošní ročník Champions Hockey League. Hämeenlinna hrála na západě Čech velmi účelně, dokázali si vypracovat náskok o dvě branky, ale indiáni pokaždé dotahovali. Když už hosté vedli 4:2, nevypadalo to v poslední třetině se Škodovkou moc optimisticky, ale díky trefám Mertla a Poura se nakonec zápas dostal až do prodloužení.

Následně si modrobílí poradili i proti Rungstedu, který rozstříleli v poměru 9:3. Indiáni bleskově vedli, ale kousavý soupeř se dokázal na trefy Plzně dotahovat, svou kůži rozhodně nenechával lacino. Od druhé třetiny až do závěrečné sirény však domácí přebrali otěže utkání zcela do svých rukou, a nakonec z toho bylo i vysoké vítězství. Celkově pět kanadských bodů si v duelu připsal Milan Gulaš. Další na řadě byl severské trip, na řadě byly odvety proti Hämeenlinně i Rungstedu na ledech soupeře. 

Proti finskému mistrovi se Západočeši hodně zapotili, na obrovském kluzišti byli domácí jako ryba ve vodě. Škodováci nakonec zvládli i tento zápas vyhrát v prodloužení díky trefám kapitána Gulaše, indiáni však v tomto duelu přišli o zraněného gólmana Jaroslava Pavelku. Zápas v Rungstedu, který Plzni zajistil postup ze základní skupiny Champions Hockey League, museli modrobílí otáčet. Hosté brzy prohrávali 0:1, ale skóre rychle otočili Moravčík s Gulašem. Další trefy Škody přidali Němec s Indrákem, a protože i Zug dokázal vyhrát ve Finsku, tříbodové vítězství potvrdilo Plzeňanům postup do osmifinále soutěže.

Poslední skupinové zápasy odehráli indiáni proti švýcarskému týmu EV Zug. I ten měl již postup ze skupiny v kapse. Na ledě Zugu se indiáni představili bez opor - Gulaš, Mertl a Frodl nenastoupili - a i když vedli díky trefám Petra Straky a Petera Čerešňáka už 2:0, nakonec se ze Švýcarska vrátili s prohrou 2:5. Odveta proti EVZ už však Západočechům vyšla. I když soupeř Plzně, za který oba zápasy odehrál i Jan Kovář, dlouho vedl, modrobílí dokázali zásluhou Milana Gulaše při hře v šesti v závěru srovnat a uspět 2:1 po nájezdech. Při nich se blýskl gólman Kristián Kolář, který nepustil ani jednu střelu. 

Celý zápasový den během odvety proti Zugu strávil s týmem Škodovky Deník Sport, který s indiány natočil unikátní video!

Klub z Lausanne se v sezóně 2019/20 kvalifikoval do hokejové Ligy mistrů poprvé v dlouhé historii. V premiérové účasti se mužstvo představilo v základní skupině D, kde se Lausanne potkalo českým mistrem HC Oceláři Třinec, běloruským týmem Junosť Minsk a finským celkem Lahti Pelicans.

Úvodní zápas v Champions Hockey League Lausanne nevyšlo zcela ideálně, neboť tým prohrál v Minsku 2:3 v prodloužení. V následujícím venkovním duelu se však švýcarskému celku zadařilo, když na ledě Lahti Pelicans vyhrál po samostatných nájezdech v poměru 5:4.

Poté přišly odvety proti těmto týmům, to se Lausanne představilo na domácím ledě. Junosť Minsk ve Švýcarsku prohrál 2:3 a Pelikáni z Finska ani ve druhém případě neuspěli v samostatných nájezdech, opět totiž uspělo Lausanne, v tomto případě 4:3. Důležité domácí výhry, díky kterým švýcarský klub vyrazil kupředu k postupu.

Na závěr se Lausanne postavili třineckým Ocelářům. V prvním duelu vyhrál na domácím ledě český mistr 2:1 po prodloužení, na konto hostujícího týmu přilétl další bodík. Odveta ve Švýcarsku vyšla lépe Lausanne, domácí hokejisté Třinec zdolali v poměru 5:3. Oceláři se hodně zlobili, neboť sudí neodpískali ofsajd, po kterém domácí vstřelili jeden z důležitých gólů.

Suma sumárum – Lausanne HC si v základní skupině D Champions Hockey League připsalo v šesti duelech celkem 12 bodů a umístili se na čelní pozici v tabulce, hned za švýcarský tým se probojoval běloruský Minsk. Lausanne ve skupině nasázelo celkem 20 gólů, tým jich pak 17 inkasoval.

Forma týmů před repre pauzou

Indiáni před první reprezentační přestávkou v probíhající se vyhoupli na druhé místo tabulky v Tipsport extralize díky skvělým výkonům. Postupně bodovali v pěti duelech v řadě, za tři body vyhráli dokonce čtyři z nich. V nejbližších třech utkáních uspěli Západočeši v Litvínově, doma proti Mountfieldu a ve Zlíně. Do pauzy tedy vstoupili s dobrou náladu, zasloužili si volno, zároveň však pilně trénovali na další nabitý program, který Škodovku čeká. Úspěšný reprezentační výběr na turnaji Karjala pak reprezentoval Michal Moravčík, mládežnický výběr České republiky posílil Michal Houdek. I Peter Čerešňák byl povolán do slovenského národního týmu, který se představil na turnaji v Německu, a dokonce tým vedl jako kapitán!

Lausanne v zápasech před reprezentační pauzou dvakrát prohrálo. Ve švýcarské nejvyšší hokejové soutěži se celek představil dvakrát proti Davosu, na domácím ledě Lausanne neuspělo 3:4 po nájezdech, předtím na ledě Davosu prohrálo rovněž 3:4, ale v základní hrací době. Ještě předtím si soupeř Plzně v osmifinále CHL připsal poslední výhru, na začátku listopadu totiž Lausanne přejelo Bern v poměru 5:0. Týmu aktuálně patří v tabulce NLA třetí pozice, Lausanne získalo v 19 duelech celkem 31 bodů, skóre týmu je 58:52.

Program osmifinále

OF 1 | HC Škoda Plzeň - Lausanne HC - úterý 12. 11. 2019 od 18:00

OF 2 | Lausanne HC - HC Škoda Plzeň - úterý 19. 11. 2019 od 19:45

Statistiky Plzně v CHL

Nejproduktivnější hráč: Milan Gulaš – 12 bodů (8+4)

Nejlepší střelec: Milan Gulaš – 8 branek

Nejlepší nahrávač: Milan Gulaš – 4 asistence

Hodnocení plus/minus: Mertl a Gulaš (+3)

Nejtrestanější hráč: Roman Vráblík (10 TM)

Gólmani

Dominik Frodl – 166 min. | úsp. 87,27 % | prům. 2,53

Jaroslav Pavelka – 106 min. | úsp. 86,67 % | prům. 2,26

Kristián Kolář – 95 min. | úsp. 90,00 % | prům. 3,17

Statistiky Lausanne v CHL

Nejproduktivnější hráč: Christoph Bertschy – 7 bodů (3+4)

Nejlepší střelci: Bertschy, Herren a Jooris – 3 branky

Nejlepší nahrávač: Christoph Bertschy – 4 asistence

Hodnocení plus/minus: Grossmann, Nodari a Vermin (+3)

Nejtrestanější hráč: Cody Almond (10 TM)

Gólmani

Tobias Stephan – 251 min. | úsp. 90,98 | prům. 2,63

Luca Boltshauser – 125 min. | úsp. 87,50 | prům. 2,88