Preview Jyväskylä

CHL pokračuje! Modrobílí hostí tým JYP Jyväskylä, finského obhájce triumfu

Plzeň - Účast v evropských soutěžích často přináší zajímavé situace. O plzeňských sportech nemluvě – sousední Viktoria se ve fotbalové Lize mistrů utká s úřadujícím vítězem soutěže, kterým je Real Madrid. Stejně tomu tak je i u indiánů, ti ve svém druhém mači v základní skupině Champions Hockey League přivítají celek JYP Jyväskylä, obhájce titulu. V následujících řádcích najdete řadu aktuálních informací o finském soupeři Škodovky!

Vítězství v Lize mistrů

Sezona 2017/2018 byla pro finský tým v Champions Hockey League přelomová. Jyväskylä narazila v základní skupině na tři zajímavé soupeře. Byly to EV Zug ze Švýcarska, HK Něman Grodno z Běloruska a Vídeň Capitals z Rakouska. Tým JYP získal ve skupině ze šesti zápasů dohromady 11 bodů, když dokázal vstřelit celkem 16 gól, sám jich pak 15 inkasoval. Celek z Finska nakonec obsadil kvůli horšímu skóre druhé místo za Zugem, slavil tedy postup do další fáze soutěže.

V cestě za titulem musela Jyväskylä zdolat hned dva české soupeře, ale nejdříve musela přejít přes soka z domácí soutěže. Tappara Tampere v prvním utkání prohrála s JYP 1:3, což se ukázalo jako rozhodující náskok, protože následně výhra 3:2 Tappaře k postupu nestačila. Ve čtvrtfinále soutěže už přišel na řadu první celek z české extraligy – Kometa Brno. Úvodní duel těchto soupeřů skončil nerozhodně 3:3. V odvetě se Jyväskylä rychle dostala do vedení 3:0, duel nakonec vyhrála 5:3, takže mohla slavit postup do semifinále CHL.

V něm na finský tým číhali Oceláři z Třince. Opět rozhodovaly detaily a každičký gól mohl mít tu rozhodující váhu pro postup do finále. První zápas ovládl celek ze severu, Jyväskylä zvítězila nad Třincem 4:2. Jeden ze dvou zástupců české nejvyšší soutěže v semifinále Ligy mistrů sice JYP v odvetném střetnutí zdolal 4:3, ale o gól slavil postup tým JYP. Ve finále se Jyväskylä potkala se švédským mužstvem Växjö Lakers. Ten ve druhém semifinálovém klání vyřadil ze hry liberecké Bílé Tygry. Finále ovládla JYP Jyväskylä v poměru 2:0, o branky se postarali Jonas Nättinen a Janne Kolehmainen.

Přípravné duely finského celku

Severský celek odehrál všechny přípravné zápasy před ostrým startem v Lize mistrů během srpna. Ze tří střetnutí vyšly Jyväskylä dvakrát jako vítěz, v jediném odehraném mači mužstvo utrpělo prohru.

Všechny duely tým JYP odehrál proti konkurentům z finské nejvyšší soutěže. V prvním střetnutí zvítězila Hameenlinna nad Jyväskylou 3:2, v dalších dvou mačích už si soupeř Škodovky spravil chuť před boji v CHL. KaIpu porazila Jyväskylä v poměru 3:0, v posledním přípravném duelu přišla přestřelka proti Pelikánům z Lahti, hokejisté JYP zvítězili v poměru 8:5.

Úvodní zápasy obou týmů v CHL

Plzeňané vstoupili do letošního ročníku naprosto skvěle. Proti Luganu měli dlouhou dobu herní převahu, i když poté v průběhu utkání švýcarský tým notně přidal, indiáni odváděli poctivou práci. Třikrát se dostali do vedení, dvakrát to bylo zásluhou Vojtěcha Němce. Vstup do Champions Hockey League se nakonec Západočechům povedl, svého soka zdolali 3:2.

HC Škoda Plzeň - HC Lugano 3:2 (1:0, 1:2, 1:0)

13. Němec (Nedorost), 32. Nedorost (Gulaš), 54. Němec (Kracík, D. Kindl) – 32. Reuille (Sannitz), 38. Klasen (Lapierre, Lajunen)

Sestava Plzně: Frodl (Milčakov) – Allen, Kaňák, J. Kindl (A), Čerešňák, Pulpán, Vráblík – Kantner, Nedorost, Gulaš (C)– Stach, Kratěna, Indrák (A) – D. Kindl, Kracík, Němec – Straka, Kodýtek, Eberle – Pour

Jyväskylä se poprvé představila na Slovensku, proti Banské Bystrici potvrdila roli velkého favorita. Finský tým se brzy dostal do vedení, ale za domácí tým dokázal rychle odpovědět ex-plzeňský Ján Sýkora. Ještě v první třetině se hosté dostali do vedení, u obou branek v úvodních dvaceti minutách asistoval český reprezentant David Tomášek. JYP si v dalších částech hry duel přivlastnil na svou stranu a nakonec jasně zvítězil.

HC 05 iClinic Banská Bystrica - JYP Jyväskylä 1:6 (1:2, 0:3, 0:1)

8. Sýkora (Bíro) – 2. Vainio (Tomášek), 11. Lindroos (Tomášek), 25. Ratinen (Vainio), 26. Rooba, 30. Hytönen (Tuppurainen), 47. Hytönen (Turkulainen)

Sestava Jyväskyly: Laurikainen (Voutilainen) – Honka, Kalteva, Vainio, Kuukka, Ikonen, J. Jokinen, Lindroos – Perrin, Immonen, Tuppurainen – M. Jokinen, Tomášek, Turkulainen – Louhivaara, Hytönen, Ratinen – Rooba, Lahti, Kolehmainen – Stråka

Na koho si dát pozor?

Mikko Mäenpää je jedním z nejzkušenějších hráčů týmu. Mnohonásobný finský reprezentant působil během své bohaté kariéry v několika předních ligách. Kromě Finska hrál také ve Švédsku, v KHL oblékal dres Lva Praha. Dalším pevným členem jyväskyläské defenzivy je dvaatřicetiletý Mikko Kuukka. Za reprezentaci odehrál dohromady šest zápasů, ve finské lize jich má na kontě již téměř 650. U týmu JYP načne již svou čtvrtou sezonu.

Jyväskylä poskládala v útoku obrovskou sílu. Kapitánem mužstva je Juha-Pekka Hytöne. Zkušený útočník odehrál za finskou reprezentaci celkem 84 zápasů, zúčastnil se čtyř světových šampionátů. Neméně zářivější hvězdou je Jarkko Immonen. Sběratel cenných kovů – je mistrem světa, vyhrál KHL, finskou ligu, CHL. A zároveň je vlastníkem bronzových medailí z dvou zimních olympijských her. Nesmírně zajímavým hráčem v útoku Jyväskyly je kanadský forvard Éric Perrin. Dvaačtyřicetiletý veterán působí ve finském týmu již 8 let, tři sezony dělal mužstvu kapitána. Perrin odehrál v NHL 263 duelů, s týmem Tampa Bay Lighting dokonce získal v roce 2004 Stanley Cup! Posledním zmíněným hráčem je český útočník David Tomášek. Český reprezentant se do finského týmu vydal po dvou skvělých sezonách v Pardubicích.

Kompletní informace o finském týmu naleznete v tomto článku PREVIEW JYP

Program Škody v Champions Hockey League

Plzeň - Lugano 3:2       
1. září   od 16:30 Plzeň - JYP
7. září   od 18:00 JYP - Plzeň
9. září   od 19:45 Lugano - Plzeň
9. října  od 17:00 Plzeň - Banská Bystrica
17. října od 17:00 Banská Bystrica - Plzeň