Ohlasy 3. kolo

Celý zápas jsme tahali za kratší konec, řekl po prohře v Hradci Tomáš Mertl

Třetí extraligové kolo se pro Plzeňany neslo poprvé ve znamení prohry za 0 bodů. Na ledě kárlovéhradeckého Mountfieldu indiáni prohráli po další přestřelce 5:6, dva góly Škodovky vstřelil kanonýr Tomáš Mertl.

Krátce po konci duelu plzeňský útočník zcela jasně popsal, jak se střetnutí na východě Čech vyvíjelo. „Celý zápas jsme tahali za kratší konec. Hradec hrál dobře, aktivně napadali, měli jsme s tím problém a potom se kupily chyby. Musíme se z toho poučit do dalších zápasů,“ prohlásil Tomáš Mertl, člen elitní útočné formace Plzně.

Mountfield se dostal do vedení už v první minutě díky Jerglovi, který využil přesilovku. Ale už v minutě třetí to bylo 1:1, když se Tomáš Mertl vřítil do útočného pásma a bekhendem se trefil přesně k tyči brány Marka Mazance. „Zkraje to bylo nahoru a dolů. Oni doma hrají aktivně, my jsme do zápasu chtěli vstoupit také tak, ne být nějak zalezlí. Hradec byl ale důraznější, a to nám právě dělalo největší problémy,“ uvědomuje si forvard Škodovky.

Dvě vstřelené branky západočeskou 86 pochopitelně potěšily. „Za trefy jsem samozřejmě rád, ale bohužel nám nakonec k bodům nepomohly. Ve druhé třetině odskočili, nasázeli nám góly. Jsme sice rádi, že jsem se pak ve třetí zase chytili, ale už to bylo pozdě. Ke konci zápasu byla psychická převaha na naší straně, takže by to bylo určitě ještě zajímavé,“ říká Mertl o samém závěru zápasu, kdy v posledních osmi minutách základní hrací doby nasázeli domácím tři góly. Trefa Petra Kodýtka na 5:6 přišla 18 vteřin před koncem, na srovnání stavu už bylo opravdu pozdě, kdyby gól přišel o pár desítek sekund dříve, možná by se dalo o remíze ještě mluvit, jak přiznali indiáni. 

Východočeši zápas nakonec ovládli i díky početním výhodám. „Napadaly nám tam góly z přesilovek. Domácí dobře napadali, naši beci neměli na nic moc času. Samozřejmě jsme se o tom bavili, ale nějak jsme si s tím nedokázali poradit,“ mrzí Tomáše Mertla, v obranném pásmu Plzně bylo během duelu opravdu mnohokrát dost zmatků a nepokojů při rozehrávce.

Co ale zatím nedrhne, to je obnovená spolupráce mezi Tomášem Mertlem a Milan Gulašem. Oba dva zatím vícenásobně bodují v každém utkání, po třech odehraných zápasech Tipsport extraligy má prvně jmenovaný na kontě 7 kanadských bod (4+3), kapitán Škody dokonce 9 bodů (4+5). „V tomto směru se to rozeběhlo opravdu skvěle, Milan mě i dnes dvakrát našel, stejně tak i v zápasech předtím. Je moc dobře, že nám to klape, ale bylo by i ještě lepší, kdybychom vyhrál a já ty góly třeba nedal,“ uzavírá Tomáš Mertl.