Preview Lugano

Champions Hockey League je tady, indiáni přivítají Lugano!

Plzeň - Hokejová Liga mistrů se vrací do Home Monitoring Arény, kde se domácí indiáni utkají s úřadujícím švýcarským vicemistrem, kterým je tým HC Lugano. Duel začíná ve čtvrtek v 17:00, v následujících řádcích se můžete o soupeři modrobílých dozvědět řadu aktuálních informací!

Podruhé v Champions Hockey League

Lugano se do soutěže kvalifikovalo po dvou letech, tedy naprosto stejně jako plzeňská Škodovka. Ve švýcarské nejvyšší hokejové lize obsadil tým v loňské sezoně celkové druhé místo, v dlouhé a napínavé finálové sérii nakonec Lugano podlehlo až v sedmém rozhodujícím duelu týmu Zürcher SC Lions. I tak je pro klub zisk stříbrných medailí v prestižní švýcarské hokejové soutěži obrovským úspěchem.

První bitvy proti Škodovce

Jsou to necelé dva roky, kdy se modrobílí vydali na jih Švýcarska, aby poprvé změřili síly se svým sokem v úvodním kole play-off Ligy mistrů. Už první třetina duelu naznačila, že tým ze země helvétského kříže bude opravdu tvrdý ořech. Domácí si vypracovali několik dobrých šancí, ale nakonec se šlo po 20 minutách do kabin za stavu 0:0. Ve druhém dějství se pak Lugano dvakrát prosadilo, v rozmezí tří minut se nejdříve trefil Gregory Hofmann, na něj přesným zásahem navázal i Linus Klasen. Za indiány korigoval po pasu Indráka Jakub Lev, jenž se trefil přesně k tyči. Ale ve třetí třetině mohli domácí přidat několik dalších gólů, Machovského nakonec překonali jen Luca Fazzini a Ryan Gardner. Škodovka ve Švýcarsku prohrála 1:4 a výchozí pozice do odvety nebyla růžová.

Ale Západočeši nic nevzdávali! Ti do druhého duelu vstoupili s omlazeným týmem, do jediného utkání tehdejší sezony zasáhl Ryan Hollweg. Indiáni se hned od začátku vrhli do útoku, což přineslo ovoce v podobě trefy Jakuba Lva z osmé minuty. Ale už o pár sekund později ukázalo Lugano svou kvalitu, načež Patrik Zackrisson neomylným pokusem vyrovnal. Ve druhé části pak švýcarský celek poslal do vedení Gregory Hofmann, za chvilku však opět zařídil remízový stav Petr Kodýtek, pro kterého to byla premiérová trefa mezi dospělými. Na další gól Raffaela Sannitze odpověděl při power play v poslední minutě ranou od modré čáry Tomáš Svoboda. Indiáni se tehdy s Ligou mistrů rozloučili remízou 3:3, Lugano prošlo do další fáze.

V ní narazilo na další švýcarský celek, a sice ZSC Lions. V prvním kole Lugano vyhrálo nad svým soupeřem 3:2, v odvetném mači však uspěl Curych 4:2. Přemožitel Plzně se tedy musel s Champions Hockey League rovněž rozloučit.

Druhá bitva proti Škodovce

Indiáni se v roce 2018 už jednou s Luganem střetli. V únoru se modrobílí představili na turnaji ve Svatém Mořici, jedním z účastníků byl právě i nynější soupeř z CHL. Západočeši nastoupili proti švýcarskému týmu v okleštěné sestavě, mužstvu chyběli reprezentanti a zranění hráči. Lugano nakonec zvítězilo vysoko 5:0. Přesto byl trenér Ladislav Čihák s hrou svých svěřenců spokojen: „Byli jsme po celý zápas aktivnější, troufám si říct, že jsme měli i lepší pohyb, vypracovali jsme si řadu šancí. Jejich vynikající gólman ovšem všechno pochytal a my naopak udělali pár chyb, které Lugano potrestalo. Vytěžilo z minima maximum. Výsledek je hrůzostrašný, ale s předvedenou hrou i nasazením jsme byli spokojení.“

Přípravné duely obou týmů

Švýcarský celek odehrál všechny přípravné zápasy před ostrým startem v Lize mistrů během srpna. Ze čtyř střetnutí vyšlo Lugano třikrát jako vítěz, v posledním odehraném mači mužstvo utrpělo jedinou prohru.

V úvodním utkání se soupeř Škodovky utkal s týmem Tricino Rockets, který hraje druhou nejvyšší švýcarskou hokejovou soutěž. Lugano v pohodě potvrdilo roli jasného favorita a vyhrálo 6:1. Další dva duely se odehrály v rakouském duchu, švýcarský vicemistr se na domácím ledě nejprve utkal s Dornbirnem, ten zdolal 4:2, a poté s dalším klubem z Rakouska, Linz si z Lugana odvezl prohru 1:3. Až v posledním střetnutí přišel souboj se zvučnějším soupeřem, přišla i první prohra, během které Lugano prohrálo s německým mužstvem Adler Mannheim 1:4.

Pro srovnání si ještě jednou pojďme připomenout přípravné zápasy Škodovky. Ta nejprve v úvodu zápasového cyklu dvakrát změřila síly s ambiciózním českobudějovickým Motorem, na domácím ledě zvítězila nejprve 4:1, na jihu Čech pak 3:2. Jediná prohra v přípravě přišla v západočeském derby, indiáni si z Karlových Varů odvezli prohru 3:5. Náladu si zlepšili proti kazašské Karagandě, kterou modrobílí přehráli 5:2, a v posledním střetnutí, když v Klatovech zvítězili 8:2.

Změny v kádru švýcarského týmu

Ještě v druhé polovině srpna se v Luganu událo několik změn v hráčském složení. Mužstvo opustili dva útočníci, zpátky za moře se vydal americký forvard Emerson Etem, který v Evropě odehrál zbytek loňské sezony. Do Zugu poté odešel zkušený Gregory Hofmann, který v Luganu odehrál několik posledních sezon.

Naopak z Davosu přišel velice zajímavý útočník. Ofenzivu Lugana totiž posílil švýcarský reprezentant Enzo Corvi, jenž svůj národní tým reprezentoval na letošních zimních olympijských hrách i na světovém šampionátu. Kdo naopak bude v Plzni Luganu chybět, to je další útočník Luca Fazzini. Zkušený hráč, který loni ve švýcarské lize nasbíral v 66 utkáních úžasných 53 bodů (23+30), k dvojzápasu v CHL s týmem neodcestuje kvůli zranění.

Na koho si dát pozor?

Jednou z nejzářivějších hvězd švýcarského celku je bezesporu lotyšský gólman Elvis Merzlikins. Ten od roku 2015 nechyběl na žádném světovém šampionátu, zúčastnil se i zimních olympijských her. Merzlikins se dočkal také velkého ocenění, když byl vyhlášen nejlepším gólmanem švýcarské ligy pro sezonu 2017/2018.

Ofenziva švýcarského týmu je napěchována zajímavými jmény. Začněme u toho finského, je jím útočník Jani Lajunen, zkušený forvard a několikanásobný reprezentant své země načne v Luganu svou druhou sezonu, v té první si připsal 25 bodů. Na závěr jsou tu dvě asi nejzajímavější jména v týmu. Maxim Lapierre, který odehrál v NHL téměř 800 zápasů, reprezentoval Kanadu i na poslední olympiádě, nyní řádí v útoku Lugana. Ve 130 startech ve švýcarské soutěži si připsal 80 bodů. Posledním zmíněným borcem je švédský génius Linus Klasen. Tento dvaatřicetiletý reprezentant zahájí ve švýcarském klubu již svou pátou sezonu. Za Lugano odehrál celkem 223 zápasů, ve kterých si připsal neuvěřitelných 219 kanadských bodů (64+155).

Kompletní informace o švýcarském týmu naleznete zde PREVIEW LUGANO

Program Škody v Champions Hockey League

30. srpna od 17:00 Plzeň - Lugano       
1. září   od 16:30 Plzeň - JYP
7. září   od 18:00 JYP - Plzeň
9. září   od 19:45 Lugano - Plzeň
9. října  od 17:00 Plzeň - Banská Bystrica
17. října od 17:00 Banská Bystrica - Plzeň 

🚁 All the way up! #WeareLVGA #Ambition

Příspěvek sdílený Hockey Club Lugano (@hclugano_official),