Petr Kodýtek v repre

Chtěl jsem tam nechat všechno, popisuje svou premiéru Petr Kodýtek

Moskva/Plzeň – Ač pravidelný mládežnický reprezentant, přeci se dnes jednalo pro Petra Kodýtka o premiéru. A sice tu mezi dospělými.

Dvaadvacetiletý útočník indiánů do duelu proti Finsku v rámci turnaje Channel One Cup startoval jako třináctý útočník, ovšem s vědomím, že do utkání by měl naskočit. „Před zápasem za mnou přišel Martin Straka a trochu mi naznačil, ať jsem připravený, že bych tam také mohl skočit na nějaké oslabení. To jsem si vzal k srdci a snažil jsem se na střídačce udržet v rytmu. Samozřejmě to není jednoduché, v šestnácté minutě jsme ale museli do čtyř a já šel na led. V podstatě poté jsem již naskakoval stále,“ popisuje.

Účastník mistrovství světa osmnáctek i dvacítek naráží na fakt, že po zranění Lukáše Sedláka nejednou naskakoval ve druhém útoku s Lukášem Radilem a Davidem Šťastným. „Je škoda, že se nám zranil takto dobrý hráč. Já jsem rád, že jsem šanci dostal, snažil jsem se o tom nijak extra nepřemýšlet. Pochopitelně není jednoduché, když nehrajete, do toho vlétnou do plných. Snadné to tedy v tomto ohledu nebylo, ovšem udělal jsem vše proto, abych tam nechal všechno. Věřím, že trenéři byli nějak tak spokojeni, popisuje a dodává, že bojoval se spoluhráči, se kterými se prakticky mezi mantinely ještě nepotkal na jedné straně barikády: „Já jsem ani moc nevěděl, co od toho čekat. Nepřemýšlel jsem o tom. Vyšlo to takto, hrálo se mi s nimi velice dobře. Uvidíme, co bude dál.“

Jak již bylo řečeno, odchovanec plzeňské Akademie, se kterou v kategorii juniorů také slavil mistrovský titul, nastoupil napříč všemi mládežnickými reprezentačními kategoriemi. Dohromady zvládl porci 111 utkání s bilancí čtyřiačtyřiceti bodů (17+27). Jak ale sám přiznává, dnešní ostrý start za seniorskou reprezentaci byl opět o stupínek vyšší level. „Když jsem seděl na střídačce, tak jsem si říkal, že je to tak nějak v pohodě. Byl jsem ale asi ve velkém omylu. Protože když jsem pak přišel na led, tak musím říct, že to byl fičák. V podstatě se člověk nezastavil. Vše bylo rychlé, i silová stránka hraje svou roli,“ vypráví s úsměvem na tváři.

Finsko nakonec český výběr zlomilo o jediný gól, od pětatřicáté minuty přitom nepadla branka. Národní tým v utkání tahal za kratší konec pomyslného lana, vyrovnával na 1:1, poté snižoval na 2:3 a konečných 3:4. Platil fakt, že soupeř potvrdil svůj vyhlášený um v bruslení? „Asi ano. Uvědomuji si, jak v jednu chvíli jsme útočili a najednou oni na nás jeli tři na dva. Skutečně je jejich předností bruslení. S nimi se nedá jinak hrát, než se jim v tom vyrovnat a možná i překonat,“ uzavírá Petr Kodýtek.