Preview Lugano

Další cesta v CHL vede do Švýcarska, modrobílí podruhé změří síly s Luganem!

Po třech výhrách v Champions Hockey League čeká na indiány druhý venkovní zápas. Západočeši se v jižní části Švýcarska utkají v odvetném duelu ve skupině H s týmem HC Lugano. Plzeňští hokejisté si zatím v soutěží drží úžasnou stoprocentní vítěznou bilanci, čtvrtý zápas v Lize mistrů začíná v neděli v 19:45!

Třetí kolo v Champions Hockey League

Západočeši se v Jyväskylä utkali s místním týmem v odvetném utkání ve skupině H. Již domácí výhra 4:2 byla pro Plzeňské obrovskou vzpruhou, ale to, co se dělo ve Finsku, bylo místy až neuvěřitelné. Modrobílí přehrávali obhájce prvenství v soutěži, již v první třetině mu dokázali nasázet čtyři góly, po dvou částech vedli hosté dokonce 6:1!

Jako první se hned v úvodní minutě dokázal prosadit Ondřej Kratěna, který se po skvělé práce Nedorosta a Gulaše dostal sám před branku, kde si poradil bleskovým blafákem. Už v následující minutě se dokázal prosadit domácí kapitán Juha-Pekka Hytönen, Dominik Frodl v utkání poprvé inkasoval. Ale remízový stav nevydržel moc dlouho. Miroslav Indrák se vytasil s rychlou ranou zápěstím, kterou jako gólovou potvrdil rozhodčí u videa. Do konce první části ještě využil přesilovou hru Milan Gulaš, jenž se hned po buly parádně opřel do puku, který se zastavil až v síti. A aby toho na tým JYP nebylo málo, v devatenácté minutě si Petr Straka našel odraženou střelu Allena, kterou v pohodě z dorážky poslal do sítě.

I start do druhého dějství se Plzni povedl skvěle. Prosadila se znovu nesmírně aktivní čtvrtá útočná formace. Straka udržel puk v rohu, naservíroval ho na Petra Kodýtka, který perfektní ranou z první vyhnal gólmana Laurikainena z branky. V obráceném gardu se kombinace opakovala i na konci prostřední třetiny. Kodýtek vyslal při hře čtyři na čtyři Petra Straku na zteč, ten se v samostatném úniku nemýlil, svůj nájezd zakončil bezvadným blafákem do bekhendu. Poslední třetina duelu už se víceméně pouze dohrávala, minutu před konce se podruhé prosadili domácí. Výborně chytajícího Frodla překonal český útočník David Tomášek. Indiáni si z Jyväskylä odvezli velikánskou výhru 6:2!

JYP Jyväskylä 2:6 HC Škoda Plzeň (1:4, 0:2, 1:0)

2. Hytönen (Ratinen, Kalteva), 59. Tomášek (Turkulainen) – 1. Kratěna (Gulaš), 4. Indrák (Stach, Pulpán), 13. Gulaš (Čerešňák, Nedorost), 19. Straka (Allen, Kodýtek), 23. Kodýtek (Straka), 39. Straka (Kodýtek)

Sestava JYP Jyväskylä : Laurikainen (23. Voutilainen) – Kalteva, Honka, Ikonen, J. Jokinen, Kuukka, Vainio, Allén – Tuppurainen, Immonen (A), Perrin – Ratinen, Hytönen (C), Louhivaara (A) – Turkulainen, Tomášek, Kanninen – Kolehmainen, Lahti, M. Jokinen – Saari

Sestava Plzně: Frodl (Milčakov) – J. Kindl (A), Čerešňák, Allen, Kaňák, Pulpán, Vráblík – Nedorost, Novotný, Gulaš (C) – Stach, Kratěna, Indrák (A) – D. Kindl, Kracík, Němec – Straka, Kodýtek, Eberle – Pour

Sestřih z duelu Jyväskylä - Plzeň

HC Lugano chtělo odčinit dvě prohry z úvodních duelů v CHL. Švýcarský tým nejprve prohrál v Plzni 2.3, ve druhém kole dokonce v Banské Bystrici 2:5. Slovenský celek se ukázal jako velice houževnatý soupeř, který svou kůži nedá lacino, leč v odvetě už si na něj domácí dali veliký pozor, Lugano zvítězilo 4:1.

Už v čase 5:00 vedl švýcarský tým nad Bystricou 2:0, když se po skvělém vstupu do duelu prosadili Benoit Jecker a Raffael Sannitz. Ale hostující celek ze Slovenska se snažil rychle odpovědět, což se povedlo již v deváté minutě, když se po bleskově sehraném přečíslení tři na dva prosadil Róbert Varga. Lugano si však první výhru v letošním ročníku CHL nenechalo vzít, v dalších dvou třetinách si vybojovalo na svou stranu dvě pojistky. Hned v úvodu druhé části se trefil švédský kanonýr Linus Klasen, definitivní klid dodal domácím v poslední třetině finský forvard Jani Lajunen.

HC Lugano 4:1 HC 05 iClinic Banská Bystrica (2:1, 1:0, 1:0)

2. Jecker (Riva, Cunti), 5. Sannitz (Walker, Klasen), 21. Klasen (Chorney), 51. Lajunen (Lapierre, Klasen) – 9. Varga (Giľák)

Sestava HC Lugano: Merzlikins (Müller) – Chorney, Jecker, Ronchetti, Wellinger, Matewa – Lapierre (C), Lajunen (TS), Hofmann – Walker, Sannitz (A), Klasen – Bürgler (A), Cunti, Romanenghi – Jörg, Morini, Reuille – Haussener

Sestava HC 05 iClinic Banská Bystrica: Williams (Baroš) – Mihálik (A), Marshall, Miller, Kubka, Biro, Sloboda, Košecký – Tamáši, Faille (A) (TS), Asselin – Sýkora, Higgs, Surový (C) – Varga, Šťastný, Giľák – Gabor, Češík, Belluš – Kabáč

První vzájemné měření sil Plzně a Lugana

Indiáni do soutěže vstoupili právě se švýcarským výběrem. A jako první se dostali do vedení – Václav Nedorost dlouho míchal s pukem u pravého mantinelu, několikrát přihrál na modrou čáru Čerešňákovi, až na třetí pokus překvapil, když poslal rychlý křižný pas na Vojtěcha Němce. Šikovný útočník, který se stal nejlepším střelcem Škody v přípravě, si touš zpracoval a trefil se přesně ke vzdálenější tyči pod ruku gólmana Merzlikinse.

Plzeňský brankář Dominik Frodl v utkání poprvé inkasoval ve třicáté druhé minutě. Kousek před kruhy se ke střele probojoval hostující útočník Sebastian Reuille, jenž bleskově vypálil. Jeho pokus byl ještě tečovaný, proto puk nakonec zapadl přesně mezi betony plzeňského gólmana. Jenže uběhlo pouhopouhých dvaadvacet sekund a indiáni už znovu vedli! Kapitán Milan Gulaš se nespokojil se švýcarským vyrovnáním, prohnal se po pravé straně do útočného pásma, jeho rychlou střelu odrazil gólman Lugana betonem před sebe. Tam byl perfektně postavený Václav Nedorost, od nějž se kotouč odrazil za brankovou čáru.

Soupeř Škodovky nakonec dokázal ještě v prostředním dějství srovnat. Linus Klasen si našel odražený touš v útočném pásmu, najel si do výhodnější pozice a poté se přesně umístěnou ranou kousek nad ledem trefil neomylně přes Frodlův beton. Po nesmírně vyrovnané pasáži v poslední třetině základní hrací doby přišla třetí obrovská radost domácích. Jaroslav Kracík udržel puk v rohu hřiště, poslal ho mezi kruhy, kam si sjel Vojtěch Němec, který se díky střele z první trefil přesně do horního rohu branky. Trefa se ukázala jako vítězná, indiáni v prvním vzájemném střetnutí v sezoně 2018/2019 hokejové Ligy mistrů zdolali Lugano.

HC Škoda Plzeň 3:2 HC Lugano (1:0, 1:2, 1:0)

13. Němec (Nedorost), 32. Nedorost (Gulaš), 54. Němec (Kracík, D. Kindl) – 32. Reuille (Sannitz), 38. Klasen (Lapierre, Lajunen)

Sestava Plzně: Frodl (Milčakov) – Allen, Kaňák, J. Kindl (A), Čerešňák, Pulpán, Vráblík – Kantner, Nedorost, Gulaš (C)– Stach, Kratěna, Indrák (A) – D. Kindl, Kracík, Němec – Straka, Kodýtek, Eberle – Pour

Sestava Lugana: Merzlikins (Müller) – Ronchetti, Jecker, Chorney, Ulmer, Riva, Matewa, Wellinger – Cunti, Haussener, Hofmann (A), Jörg, Morini, Lajunen, Lapierre (A), Reuille, Sannitz, Romanenghi, Klasen, Bürgler (C), Walker

Sestřih z duelu Plzeň - Lugano

Ohlasy hráčů a trenérů po utkání Plzeň – Lugano

Plzeňského hlavního trenéra Ladislava Čiháka po duelu se švýcarským vicemistrem z poslední sezony mrzel nízký počet gólů na domácí straně: „Jsem rád, že se štěstí v poslední části přiklonilo na naši stranu, ale s koncovkou musíme něco udělat, abychom zápasy mohli rozhodovat o něco dříve.“ To si jeho svěřenci vzali k srdci opravdu poctivě, neboť v dalších dvou duelech proti Jyväskylä dokázali nasázet finskému mužstvu celkem deset gólů!

Trenér soupeře nebyl při svém hodnocení duelu rovněž s některými pasážemi hry spokojený. Kouč Lugana Greg Ireland si stěžoval na časté vylučování svých svěřenců, fauly často pramenily ze špatného pohybu: „My jsme se nechali příliš často vylučovat, musíme si na to dávat pozor. Ve třetí třetině se mi už naše hra líbila, hodně jsme se zlepšili a dalo se na to koukat. Dvakrát jsme dokázali srovnat, ale pak nevyužili šance a nakonec prohráli. Máme na čem pracovat.“ O dva dny později, kdy Lugano prohrálo v Banské Bystrici 2:5, se potvrdilo, že švýcarský tým na dvouzápasový trip neodcestoval v úplně ideálním rozpoložení, práce je vždy spousta.

V duelu proti švýcarskému týmu si připsal dva body útočník Plzně Václav Nedorost. „Trenéři očekávali, že to bude hodně bruslivý hokej nahoru dolu, a tak jsme se jim chtěli vyrovnat. Oni ale nezačali dobře, my na ně vlétli a snažili jsme se tak hrát co nejdéle. Připravovali jsme se na to, že Lugano tady bude lítat nahoru dolu, ale nakonec se to nepotvrdilo a dvě třetiny jsme je tlačili, měli veliké problémy jen vyhodit puk,“ řekl tehdy zkušený forvard, který má momentálně po třech duelech na kontě jeden gól a tři asistence. Výhodu domácího prostředí, které vždy v hokeji udělá své, má aktuálně na své straně Lugano.

Tabulka skupiny H

1. HC Škoda Plzeň      3-0-0-0 13:6  9 bodů
2. JYP Jyväskylä       1-0-0-2 10:11 3 body
3. HC Lugano           1-0-0-2 8:9   3 body
4. HC 05 B. Bystrica   1-0-0-2 7:12  3 body

HC Škoda Plzeň

Nejproduktivnější hráči: Václav Nedorost, David Stach – 4 body (1+3)
Nejlepší střelec: Vojtěch Němec – 3 branky
Nejlepší nahrávači: Nedorost a Stach – 3 asistence
Nejproduktivnější obránci: Allen, Čerešňák a Pulpán – 1 bod (0+1)
Nejtrestanější hráči: Milan Gulaš – 6 minut
Nejlepší hráči v bodování +/-: Čerešňák a Kaňák (+4)
Nejhorší hráč v bodování +/: Roman Vráblík (-1)
Gólmani: Dominik Frodl – 120 minut / pr. 2,00 | 91,11 %
Dmitrij Milčakov – 60 minut / pr. 2,00 | 92,00 %

HC Lugano

Nejproduktivnější hráč: Linus Klasen – 4 body (2+2)
Nejlepší střelci: Klasen a Lajunen – 2 branky
Nejlepší nahrávači: Chorney, Klasen a Lapierre – 2 asistence
Nejproduktivnější obránce: Taylor Chorney – 2 body (0+2)
Nejtrestanější hráči: Jari Lajunen – 6 minut
Gólmani: Elvis Merzlikins – 178 minut / pr. 3,03 | 87,32 %

Kompletní informace o švýcarském týmu naleznete v tomto článku PREVIEW LUGANO

Program Škody v Champions Hockey League

Plzeň – Lugano 3:2       
Plzeň – JYP    4:2
JYP – Plzeň    2:6
9. září   od 19:45 Lugano – Plzeň
9. října  od 17:00 Plzeň – Banská Bystrica
17. října od 17:00 Banská Bystrica – Plzeň