David Jiříček z MS U20

David Jiříček přímo z mistrovství světa U20: Reprezentovat je výjimečné a krásné!

Plzeň - Mistrovství světa hráčů do dvaceti let je v plném proudu, po bojích v základních skupinách jsou již jistí všichni čtvrtfinalisté.

Dnem D bude pro český výběr neděle třetího ledna, kdy v noci již od jedné hodiny ráno vyzve výběr Kanady. Již o den dříve popasují síly Rusko a Německo, Finsko se Švédskem a vše uzavře USA se Slovenskem. 

Dějištěm šampionátu je Rogers Place, víceúčelová hala v Edmontonu, která byla slavnostně otevřena v roce 2016 a vtísní se do ní pro lední hokej necelých devatenáct tisíc diváků. Ovšem turnaj se kvůli celosvětové pandemii nemoci COVID-19 koná za zavřenými dveřmi, i tak se domácí mužstvo i bez pomoci fanoušků prezentuje skvělým dojmem. 

Na úvod základní skupiny přejelo oslabené Německo 16:2, poté skolilo Slovensko 3:1. Další dvojciferný výsledek si odneslo Švýcarsko (0:10) a naposledy se 1:4 sklonili i Finové. Javorové listy jsou úřadujícími mistry, vloni ovládly celé klání v Ostravě a Třinci. Českou republiku tehdy porazily 7:2, rozhodující byla již úvodí část 4:0.      

Národní mužstvo vstupuje do vyřazovacích bojů po vyrovnané bilanci. Skolilo 7:0 Rakousko a Rusko 2:0. Sborná nakonec skupinu o pouhý bod neovládla, když se jednalo o jediný její nezdar. Přišly ale i dvě porážky - 1:7 se Švédskem a 0:7 s USA. Přitom s oběma soupeři byl stav v polovině utkání nepříznivý pouze o jediný gól.

Ve výběru Karla Mlejnka jsou také tři indiáni, všichni se za nominaci odvděčují povedenými výkony. Nejlepším střelcem týmu je totiž Martin Lang, jenž se ve čtyřech utkáních prosadil třikrát, navíc přidal asistenci. Do černého zamířil také Filip Přikryl, který v extralize před odletem stihl i první hattrick v kariéře. V obraně si pak s jistotou počíná teprve sedmnáctiletý David Jiříček, nejmladší hráč mužstva a druhý nejmladší celého turnaje. V pro beka důležité statistice +/- je na +1, k tomu přidal vstřelenou branku a příhru. Produktivnějšího hráče v českých obraných řadách nehledejte. Za národní barvy bojuje také Radek Mužík, další odchovanec Plzně, jenž nyní působí ve švédské Lulee. I on se přidal bodově k ostatním - zaznamenal zatím jednu asistenci.

Tabulka MS U20 2021 - skupina A
1. Kanada    4 4 0 0 0 33:4 12 
2. Finsko      4 3 0 0 1 16:8   9
3. Německo  4 1 1 0 2 14:2  8 
4. Slovensko 4 1 0 1 2  5:13 4
5. Švýcarsko 4 0 0 0 4  5:20 0 

Tabulka MS U20 2021 - skupina B
1. USA          4 3 0 0 1 25:5  9 
2. Rusko       4 2 1 0 1 16:9  8 
3. Švédsko   4 2 0 1 1 14:9   7 
4. Česko       4 2 0 0 2 10:14 6 
5. Rakousko 4 0 0 0 4   1:29 0

David Jiříček
Davide, začněme od konce základní části. Duel s Rakouskem byl těžký asi především psychicky, že? 

Je to pravda. První třetina byla bezbranková, honili jsme se za prvním gólem, který jsme potřebovali dát. To se nám nakonec povedlo a domnívám se, že poté už to bylo jednoznačné a došli jsme si za postupem.

K vítězství jste přispěl asistencí i gólem. Právě u něj jste dlouho se střelou váhal...
Chtěl jsem hlavně kotouč vyslat na bránu. Jeden ze soupeřů přede mnou šikovně stál, dobře stínil. Já tedy naznačil střelu, poté se ukázala cestička a jsem rád, že se mi podařilo vše prostřelit.

Schoval jste si puk za první asistenci nebo gól na mistrovství světa? Letos by navíc nebyly první...
Ano, mám jeden, ten za vstřelený gól. Kluci mi ho přivezli a nechali. Zatím mám v letošní sezóně kotouče doma tedy dva, takže až tak moc to není (smích).

Nyní vážnější otázka. Jak vyzrát na Kanadu?
Bude to těžký oříšek, nikdo nám nevěří. Musíme se semknout jako tým a udělat malý hokejový zázrak. Minimálně se o to alespoň pokusit.

Mohou být domácí slabší bez diváků?
Samozřejmě by jim to asi pomohlo. Ale i nás by to třeba nakoplo. 18000 lidí je znát pro oba týmy, hokej by to zkvalitnilo. Ale nevýhoda to pro soupeře zase bez nich nebude.

V základní skupině jste s čistým kontem skolili loňského vicemistra z Ruska. Mrzí hodně, že cenná výhra nepomohla k lepšímu umístění v tabulce?
Je to škoda. My jsme odehráli půlku zápasu dobře i se Švédskem a Amerikou, bohužel jsme po rychlých inkasovaných gólech přestali hrát. To by se nemělo stávat. Kdybychom v těch utkáních alespoň něco urvali, mohlo to být jiné. Co jsme si uhráli, to jsme si uhráli. Všichni nás tipovali na čtvrté místo, nakonec to tak je. S Kanadou chceme udělat vyrovnaný zápas a všechny překvapit.

Jak jste oslavili Štědrý večer a Silvestra?
Popřáli jsme si všechno dobré, každý ví, proč tady jsme. Po výhře s Rakouskem jsme si hned říkali, že nás čeká velmi těžké čtvrtfinále a hned jsme směřovali kroky k tomu zápasu.

Z plzeňské líhně jste vlastně v týmu čtyři. Máte speciální partu?
To zase ne, ale známe se dlouho. S Martinem Langem a Filipem Přikrylem jsme teď Plzni s Radkem Mužíkem oba pocházíme z Klatov. Je jen dobře, že je nás tu tolik.

Jak vnímáte svou roli v týmu?
Obránce je od toho, aby bránil, já hraju i oslabení, za to jsem rád. Každý, kdo jde na led, chce odvést maximum a pro tým udělat vše. Až na ty dvě nepovedené půlky zápasů to zvládáme docela dobře. Samozřejmě vysoké porážky hovoří za vše, to jsou hrozné výsledky. Ale myslím si, že Kanadu můžeme překvapit. My se o to musíme pokusit a jít do toho duelu s tím, že nemáme co ztratit a hrát jako o život.

Dají se extraligové zápasy a tyto na mistrovství světa nějak porovnat?
Každý duel v reprezentaci je trochu jiný než na klubové úrovni. Stejně jako v klubu základní část a poté play-off, každá část sezóny je jiná. Tady hrajete za svou zemi, reprezentujete, odkud jste přišel. Je to výjimečné a krásné.

Stíháte sledovat i výkony indiánů v extralize?
Tady není moc prostoru na to třeba na jednotlivá utkání koukat, ale alespoň vnímám výsledky. Snažím se však stoprocentně se soustředit na turnaj.

Máte jako nejmladší v týmu povinnosti navíc?
Sbíráme se Standou Svozilem, který je věkově hned po mně, puky, ale to je asi to nejmenší, co bychom měli dělat. Nějaké provokování občas je, jsme tady přeci jenom už dlouho. Vše je ovšem v dobrém, parta jsme skvělá, tak snad to bude vidět i v zápase s Kanadou. 

Jak často jste testováni na COVID-19?
Každý den při příchodu na zimák, jednou z nosu a podruhé z krku. Už to ani tolik neřeším, myslím si, že testy jsem celkem prošel klidně stokrát.

Jak se člověk zabaví mimo tréninky a zápasy?
Celé dopoledne jsme na zimáku. Následně přijdeme na hotel, dáme si oběd, poté jde třeba někdo spát. Když nemáme utkání, koukáme se například na seriály, hrajeme spolu Xbox a podobně. Nechybí ani porady před zápasy. Nejhorší tak byly první čtyři dny, kdy jsme byli v karanténě jen na pokoji. Pak se to rozjelo a je to poměrně v pohodě.

Takže tvrdá bublina. Viděli jste alespoň něco z města nebo jen hotel a zimák?
Viděli jsme i jídelnu na hotelu (smích). Také led na zimáku a hotelový pokoj. Ale pouze patra číslo 6, 7 a 8, která jsou naše (smích). Nic víc...

Davide, děkujeme za rozhovor, ať se i nadále daří!