Dorost po první části sezóny

Dorost vyhrál první část sezóny! Trenér Petr Kořínek: Jde do tuhého, žádný zápas už nyní nemůžeme vypustit!

Plzeňským dorostencům skončila výhrou na stadionu Hvězdy Praha úvodní část sezóny. Mladé pušky ve skupině Západ skončily na prvním místě, na druhé Karlovy Vary mělo mužstvo Petra Kořínka náskok čtyř bodů. Nyní si pojďme trošku zrekapitulovat odehraných prvních osmnáct zápasů této sezóny.

Ve skupině Západ si nejlépe počínali Západočeši. Hned patnáctkrát si připsali výhru, z toho jednou v prodloužení. Pouze v jediném případě svěřenci Petra Kořínka nezískali ani bod, stalo se tak na konci záři v Litvínově. Dvakrát indiáni prohráli v prodloužení, eventuálně v samostatných nájezdech. Nejvyšší výhry si Plzeň připsala proti Kobře Praha, na domácím ledě vyhrála 14:2, v odvetě v Praze 10:2.

Plzeňští kralovali i ve spoustě statistik. Indiáni měli vůbec nejlepší útok i obranu, obdrželi pouhých 32 branek a hned rovných sto nastříleli. Nejproduktivnějším hráčem Škodovky, zároveň i celé extraligy, se stal Petr Hauser, který z osmnácti zápasů posbíral úctyhodných 40 bodů (18+22). Nejlepším nahrávačem celé soutěže byl zase Jakub Šiler, plzeňský útočník nashromáždil 24 přesných asistencí. Nejlepší byli indiáni i ve využití přesilových her (35.62%) a ve vlastním oslabení (93.15%). Modrobílí v průměru vyslali na bránu v zápase 42 střel, což také bylo nejvíce ve skupině Západ.

Plzeň díky tomu, že se umístila v první šestce ve skupině Západ, už má jistý postup do play-off o účast na Závěrečném turnaji. Nyní dorostence čeká osmnáctičlenná tabulka. Mužstva umístěná po 1. části ve skupinách „Západ“, „Střed“ a „Východ“ na 1. - 6. místě se utkají dvoukolově s družstvy umístěnými na 1. - 6. místě ostatních skupin (24 utkání) s tím, že v této části soutěže se týmům započítávají výsledky vzájemných utkání z 1. části soutěže s družstvy své skupiny, která umístěním v 1. části soutěže rovněž získala právo účasti v této části soutěže. Plzeň proti Karlovým Varům, Litvínovu, Chomutovu, Spartě a Kladnu získala celkem 22 bodů. Následně přichází na řadu dvoukolové play-off (čtvrtfinále a semifinále) na dvě vítězná utkání. Pokud indiáni zvládnou i tyto souboje, čeká je účast na Závěrečném turnaji, kam se kvalifikují čtyři nejlepší týmy.

Podrobnosti zápasů první části ZDE!

Trenér Petr Kořínek

Pane trenére, jak byste zhodnotil první fázi sezóny, ve které jste výsledkově dominovali?
Začátek byl velmi dobrý, dařilo se nám střelecky, hráli jsme velice slušně. Takový konstantní výkon ale nejde udržet celou sezónu, po pár zápasech přišla na kluky menší krize. Nebyli jsme to jen my, i ostatní mužstva neměla svoje období. V posledních zápasech jsme se hodně trápili s koncovkou, nicméně věříme, když tomu kluci půjdou naproti, že se to u každého hráče zlomí nějakým náhodným gólem, mančaft se díky tomu chytne a opět bude dávat více branek. Celkově to byla dobrá část, teď na to musíme navázat a pokračovat dále.

První místo jste si uhráli sami, jelikož s Karlovými Vary jste oba zápasy vyhráli, byl to ten hlavní klíč k prvnímu místu?
Dvakrát jsme porazili Karlovy Vary, což asi rozhodlo o našem vítězství ve skupině. Ovšem zase jsme prohráli oba zápasy s Litvínovem, ten tým nám nějak nesedí. Ve skupině bylo deset mužstev, z toho šest kvalitních. S těmi, které postoupily do další části sezóny, byly velice dobré zápasy a jsme rádi, že jsme ty týmy z větší části poráželi.

Prohráli jste pouze třikrát, ale porážky měly podobný charakter. Dvakrát s Litvínovem, kdy soupeř skóroval v posledních minutách a s Piráty, kdy jste vedli na domácím ledě 5:2 a nakonec prohráli 5:6…
Hodně mě mrzí ten zápas doma s Chomutovem, vedli jsme 5:2, ale závěr kluci strašně podcenili. Mysleli si, že soupeř poslední třetinu odevzdá a zbytečnými chybami jsme pak ten zápas prohráli v prodloužení. V Litvínově něco podobného, také jsme měli utkání dobře rozehrané, snad pět vteřin před koncem jsme dostali branku a doma to samé. Nicméně to se stává. Věřím, že v jiných duelech se to pomyslné štěstí zase otočí k nám.

Jaký vlastně máte názor na tuhle první část sezóny? Je pravda, že například Kobře jste nasázeli za dva zápasy 24 gólů…
Není to špatné si občas s takovými týmy zahrát, ale těch mužstev v soutěži je hodně. Je to těžké, tyto mužstva hodně bojují, jsou obětavá a hrají spíše takový antihokej. V prvních zápasech nám to klapalo, dávali jsme jim hodně branek, teď ale v závěru jsme sami viděli, že už se nám tolik nedařilo. PZ Kladnu jsme dali pouhou jednu branku, Třemošné a Hvězdě čtyři. Nechci shazovat jejich roli nebo výkonost, naši kluci se s tím musí poprat a nemůžou podcenit žádného soupeře. Pro budoucnost je podle mě určitě lepší hrát zápasy s lepšími celky, snížit počet mužstev dorostu, aby ta soutěž byla nabitá kvalitou a ne kvantitou.

Teď vás čeká dalších 24 utkání, kde už budou soupeři o poznání těžší…
Nyní nás čeká dvanáct týmů z těch zbývajících dvou skupin. Já už říkal klukům v šatně, že skončila tzv. základní část, teď už to budou zápasy opravdu vyrovnané a doufám, že se nám bude dařit. Žádné utkání už nemůžeme podcenit, budou to snad jen samé dobré střetnutí. 

Pane trenére, děkuji za rozhovor a přeji hodně štěstí…