Dva plzeňští útočníci táhli sedmnáctku za třemi výhrami proti Švýcarsku. Cíl jsme splnili, říká Filip Přikryl

Reprezentační výběr do sedmnácti let si dal dostaveníčko na týdenním soustředění. Nominovaní se nejdříve sešli v Třemošné, poté zamířili do švýcarského Davosu, kde proti tamní reprezentaci sehráli hned tři utkání. Češi potvrdili roli favorita a dokázali ovládnout všechny souboje. V dresu se lvem na prsou zářily i dvě plzeňské hvězdičky Filip Přikryl a Martin Lang, jako náhradník byl ještě navíc nominovaný Radek Mužík.

Do prvního utkání nastoupili Češi ve čtvrtek 20. července. Úvodní duel začal pro český výběr skvěle, radost musel mít i trenér staršího dorostu Michal Straka, o první dvě přesilovkové trefy se totiž postarali právě plzeňští útočníci Martin Lang a Filip Přikryl. Švýcaři přesto dokázali utkání zdramatizovat a až v čase 53:37 rozhodl o vítězství 4:3 pro náš výběr po asistenci Přikryla Morong. „První zápas byl vyrovnaný, nevěděli jsme, co máme od Švýcarů čekat. Hráli jsme proti nim minulý rok, ale ten tým se hodně změnil. První dvě třetiny byly takové všelijaké. Měli jsme štěstí, že jsme do toho utkání dobře vstoupili.“ hodnotí střetnutí autor dvou bodů Přikryl.

Do druhého duelu naopak vstoupil mnohem lépe domácí výběr, který vedl 2:0. Poté však odstartoval brankostroj český tým, který nakonec ovládl souboj jasně v poměru 7:2. „Švýcaři proměnili dvě přesilové hry, celkově měli výborně sehrané přesilovky, což nám ukazovali v každém utkání. I tak jsme věřili, že máme kvalitnější tým a že utkání dokážeme otočit, což se nám povedlo, napadalo nám tam spoustu gólů.“ oceňuje sílu české reprezentace Přikryl, který se tentokrát na skóre podílel jednou brankou.

Poslední vzájemné střetnutí opět poznamenalo mnoho vyloučení. „Rozhodčí byli hodně přísní na obě strany a my jsme ve všech třech zápasech šli do tří proti pěti. To Švýcaři dokázali výborně využít.“ Češi si však opět dokázali vypracovat náskok, který udrželi až do závěrečné sirény a zvítězili 5:2. Přestože výsledky druhého a třetího duelu vypadají jasně, podle Přikryla rozhodně zápasy jednoduché nebyly. „Švýcaři na nás byly motivovaní a chtěli nás porazit. Makali pořád stejně za jakéhokoliv stavu, ale myslím si, že jsme byli všechny tři utkání lepším mužstvem.“ chválí mladý forvard bojovnost hráčů země helvétského kříže. Tentokrát se plzeňský útočník na výhře podílel dvěma asistencemi, Martin Lang gólem.

Právě Filip Přikryl a Martin Lang se ukázali jako tahouni ve všech třech soubojích. Spolu v lajně nasbírali dohromady deset kanadských bodů, Přikryl se stal se dvěma góly a čtyřmi asistencemi vůbec nejproduktivnějším hráčem. „S Martinem Langem hrajeme odmalička, vždycky nám to spolu klapalo a je to krásný, že jsme spolu dokráčeli až do reprezentace. Jsem rád, že mi tam taky něco spadlo, je to takový bonus.“

Pro Přikryla jsou tři výhry proti Švýcarsku splněným cílem. „Porazili jsme je i minulý rok třikrát ze tří zápasů v U16. Měli jsme jasný cíl, odjet ze Švýcarska bez prohry. To se splnilo, ale po osobní stránce to může být vždy lepší,“ zůstává při zemi.

Další veliký cíl má Filip Přikryl před sebou, a to je zahrát si někdy v týmu s bratrem Romanem, který zahájil přípravu v A-týmu Škodovky a už má v minulých sezónách odehráno za elitní mužstvo Plzně 38 zápasů. „To byl vždy můj sen zahrát si s bráchou, odmalička to byl můj vzor. Ale teď mám před sebou důležitou sezónu ve starším dorostu, kterou chci odehrát co nejlépe, na takové věci nemyslím. Ovšem určitě by to bylo hezké.“ uzavírá plzeňská naděje do příštích let.

Teď už je Přikryl na soustředění v Klatovech. Před starším dorostem Plzně je nelehký úkol, a to obhájit mistrovský titul. První přípravné utkání sehraje Plzeň 3. srpna s Libercem, ostrý zápas čeká dorostence 9. září, kdy v rámci prvního kola NOEN extraligy staršího dorostu nastoupí HC Plzeň 1929 proti Chomutovu.