Dorost před ligou

Dvakrát v karanténě, s pouze čtyřmi zápasy před extraligou. Trenér Kořínek: Klukům věřím!

Plzeň - Mladí indiáni zažili divokou přípravu na novou sezónu, přesně odpovídala dění v celé zemi a světě.

Přitom vše zprvu běželo podle plánu dorostenci se nejprve po drillu v Plzni zapotili i v kopcích Šumavy na Samotách, kde strávili necelý týden v polovině června. Ještě před soustředěním čekalo na hráče jiné minisoustředění, tentokrát na ledě v Třemošné, které mělo za úkol zúžit kádr. 

Následoval bleskový přesun na jih od Plzně, konkrétně do šumavských hor, kde po A-týmu a juniorech nastoupil do práce další celek indiánů. „Rozhodně se nejednalo o nic snadného. Již před sedmou čekal na kluky na rozdýchání a protažení necelý čtyřkilometrový běžecký úsek. Následovalo v rámci otužování plavání v rybníku. Až poté byla snídaně a dopoledne první fáze. V té se hráči rozdělili na dvě skupiny, jedna vybíhala sjezdovku s pneumatikami, druhá cvičila s činkami, následně se prohodili. Před obědem byl na programu opět rybník a po odpočinku se vytvořila čtyři družstva, kdy dvě hrála zápas a zbylá dvě měla ještě venkovní cvičení. Po večeři byl již volný program, který kluci ho často trávili na tenisových kurtech, na basketbalovém hřišti a podobně," nastiňuje hlavní trenér Petr Kořínek. 

Následovala sada na ladě, ta již ovšem byla značeně poznamenaná dvěma karanténami, mladí indiáni na místo devíti zápasů stihli pouze čtyři. Podlehli 3:5 Mountfieldu a 4:5 Kladnu, naopak 6:1 vyhráli v Mladé Boleslavi a 5:2 v Chomutově.  A to je vše, nic víc. Ve čtvrtek sedmnáctého září se již v rámci extraligy tým představí na ledě pražské Hvězdy, o dva dny později v Karlových Varech. „Je to pochopitelně málo. Původně jsme měli mít duelů devět, po zkrácení před druhou karanténou alespoň šest. Měli jsme spoustu hráčů, které jsme chtěli vyzkoušet, nakonec jsme se museli rozhodnout bez toho. Někteří kluci odešli do Třemošné, chceme, aby hráli,“ nastiňuje bývalý vynikající hráč trable svého týmu. 

O přípravě ZDE!

Nyní je již ale vše minulostí, tým ve čtvrtek dle plánu odstartuje extraligu. „Ti, co prošli dvěma testy negativně, se vrátili do procesu, nějací kluci ještě odpadli. Nám zůstalo patnáct hráčů, plus dva  gólmani. Ale do týdne bychom měli být kompletní. Začali jsme trénovat včera, dneska hned dvoufázově, není na co čekat, ve čtvrtek jdeme do boje,“ říká odhodlaně Petr Kořínek a dodává: „Byli jsme devět dní bez ledu, ale před tím jsme zase trénovali hodně. Kluci jsou mladí, věřím, že se s tím poperou!“  

Letos se měl velký počet účastníků soutěže v rámci zkvalitnění výchovy mládeže razantně snížit, soutěž mohlo opustit až sedm celků. To se nově mění, v tomto ročníku nikdo sestupovat nebude.

Původně měly na úvod soutěže vzniknou tři skupiny po deseti klubech, pouze vždy čtyři postoupit do nadstavby s jistotou play-off v zádech. Ostatní měly bojovat o udržení, ale i ještě doplnění postupující dvanáctky do osmifinále. Tedy ze zbývajících osmnácti mančaftů šest mělo sestoupit, jeden hrát baráž a čtyři postoupit do play-off.

Skupina A
Karlovy Vary, Plzeň, Třemošná, Litvínov, Chomutov, Rytíři Kladno, PZ Kladno, Hvězda Praha, Liberec, Mladá Boleslav

Skupina B
Sparta Praha, Slavia Praha, Kobra Praha, Pardubice, Hradec Králové, Jihlava, Havlíčkův Brod, Tábor, České Budějovice, Technika Brno

Skupina C
Třinec, Havířov, Vítkovice, Poruba, Šumperk, Olomouc, Přerov, Vsetín, Zlín, Kometa Brno

Nově platí, že vzniklé skupiny zůstanou zachovány, ovšem účastníci si to mezi sebou nerozdají dvakrát každý s každým, ale hned čtyřikrát. Základní část tak skončí třináctého března. Standardní formát play-off od osmifinále zůstal zachován s tím rozdílem, že do něj z každé skupiny postupuje pět nejlepších celků a jeden nejlepší ze šestých příček. Čtyři nejlepší postupující si to poté o titul rozdají na Závěrečném turnaji o titul Mistr České republiky v kategorii dorostu

Ke změně herního systému došlo zejména z toho důvodu, že při původně plánovaném rozdělení soutěže po 18 odehraných kolech byl minimalizován prostor pro dohrávky utkání, která budou muset být odložena z důvodu případných karanténních opatřeních přijatých příslušnými orgány v souvislosti s výskytem onemocnění COVID-19 v týmech ledního hokeje.

Rozpis zápasů soutěže ZDE!