Moravčík v reprezentaci

Euro Hockey Tour pokračuje! Zkusím zase nějaký muffínek, směje se Michal Moravčík

Plzeň – Česká hokejová reprezentace na západě Čech ve čtvrtek sice ztratila dvoubrankový náskok, nakonec ale Finy přeci jenom zlomila v prodloužení.

Navíc polovinu branek národního týmu svou akcí vymysleli indiáni, první trefu naservíroval Martinu Zaťovičovi kapitán Milan Gulaš, Lukáš Sedlák zase hezky protečoval pobídku Michala Moravčíka. Rozhodující gól navíc po přistrčení Jakuba Jeřábka trefil opět autor druhé trefy.

Národní mužstvo se den poté přestěhovalo do Moskvy, dnes jej čeká od 13:00 souboj s domácím výběrem, v neděli v pravé poledne startuje duel se Švédskem.

Michal Moravčík
Michale, program s přesunem byl náročný, ale asi lepší hrát zápasy, než pouze týden trénovat, že?

No… týden… Kluci měli pondělí i úterý volno a počítám, že víkend je také volný (smích). Ale samozřejmě… Je to zpestření, člověk změní prostředí a vyčistí si trochu hlavu. Jsou tu jiní kluci, jiná nálada. To může každému jenom pomoci, že si odpočine od klubového tlaku na body a tabulku, který v soutěžích je.

Máte za sebou úspěšný start do turnaje proti Finsku. Jak moc náročné bylo z pozice obránce čelit vyhlášeným bruslařům?
Je to o hodně rychlejší. Je znát, že je to mezinárodní úroveň, o stupeň vyšší level. A tomu odpovídalo i tempo.

Jak byste samotný zápas zhodnotil?
Jsou to příjemné pocity, vyhráli jsme před svými fanoušky. Je to super, ale byly tam pasáže hry, kdy jsme Finy zbytečně pouštěli do velkých šancí nebo tlaku. Toho se musíme vyvarovat do dalších zápasů.

Jak jste vnímal fakt, že jedete z domova si zahrát za národní mužstvo?
Přišlo mi to jako normální utkání, ale s odstupem času si člověk uvědomí, že to bylo něco speciálního. Národní tým? Co více si člověk může přát a navíc ještě doma… Jsem rád, že jsem si tady mohl zahrát a užil jsem si to hrozně moc.

Líbila se atmosféra i spoluhráčům?
Za mě super a spoluhráči byli rádi, že taky na ně také jednou sprostě neřvali a fandili i jim (smích). Takže pouze pozitivní názory.

Vaše gólová akce byla posvěcena až videorozhodčím, byl jste nervózní?
Byl jsem si jistý. On hokejku nedal příliš vysoko a ani ta moje střela tak nevypadala. Takže na devadesát procent jsem byl klidný.

Byla vaše finální příhra secvičená?
Já už o sobě slýchávám, jak před branku házím takové muffínky (smích). Zkusil jsem to, hlavně jsem nechtěl trefit protihráče. Sedlo tam výborně stál a krásně to tečoval do protipohybu gólmana. Vznikla z toho pohledná akce si myslím.

Stihl jste spoluhráčům ukázat město?
Byli jsme v pivovaru v pondělí organizovaně, kluci poznali, jak se pivo vyrábí a zašli jsme i na večeři. Trochu prostoru na ostatní věci bylo, prošli jsme náměstí a tak dále.

Michale, děkuji za rozhovor a ať se i nadále daří!