EXTRALIGA DOROSTU 2020/21

Extraliga dorostu rázně mění systém!

Plzeň - Necelý měsíc před startem dorostenecké extraligy doznal herní systém velkých změň v návaznosti na dnešní rozhodnutí výkonného výboru ČSLH per rollam, který se zabýval otázkou organizace soutěží ČSLH pro sezónu 2020-2021.

Letos se měl velký počet účastníků soutěže v rámci zkvalitnění výchovy mládeže razantně snížit, soutěž mohlo opustit až sedm celků. To se nově mění, v tomto ročníku nikdo sestupovat nebude.

Původně měly na úvod soutěže vzniknou tři skupiny po deseti klubech, pouze vždy čtyři postoupit do nadstavby s jistotou play-off v zádech. Ostatní měly bojovat o udržení, ale i ještě doplnění postupující dvanáctky do osmifinále. Tedy ze zbývajících osmnácti mančaftů šest mělo sestoupit, jeden hrát baráž a čtyři postoupit do play-off. 

Skupina A
Karlovy Vary, Plzeň, Třemošná, Litvínov, Chomutov, Rytíři Kladno, PZ Kladno, Hvězda Praha, Liberec, Mladá Boleslav

Skupina B
Sparta Praha, Slavia Praha, Kobra Praha, Pardubice, Hradec Králové, Jihlava, Havlíčkův Brod, Tábor, České Budějovice, Technika Brno

Skupina C
Třinec, Havířov, Vítkovice, Poruba, Šumperk, Olomouc, Přerov, Vsetín, Zlín, Kometa Brno  

Nově platí, že vzniklé skupiny zůstanou zachovány, ovšem účastníci si to mezi sebou nerozdají dvakrát každý s každým, ale hned čtyřikrát. Základní část tak skončí třináctého března. Standardní formát play-off od osmifinále zůstal zachován s tím rozdílem, že do něj z každé skupiny postupuje pět nejlepších celků a jeden nejlepší ze šestých příček. Čtyři nejlepší postupující si to poté o titul rozdají na Závěrečném turnaji o titul Mistr České republiky v kategorii dorostu

Ke změně herního systému došlo zejména z toho důvodu, že při původně plánovaném rozdělení soutěže po 18 odehraných kolech byl minimalizován prostor pro dohrávky utkání, která budou muset být odložena z důvodu případných karanténních opatřeních přijatých příslušnými orgány v souvislosti s výskytem onemocnění COVID-19 v týmech ledního hokeje.

„Je to velký zásah do soutěže, já byl vždy pro to, aby se tato soutěž zúžila. Bohužel v této době to rozhodnutí chápu, stát se může v sezóně cokoliv a kdyby nějaké mužstvo muselo do karantény, těžko by se mohlo poté zpětně něco dohrávat v nadstavbě, takto na to vznikl prostor. Naše skupina je poměrně kvalitní a budeme pochopitelně chtít postoupit,“ reaguje trenér Petr Kořínek.  

NOVÉ rozlosování Extraligy dorostu ZDE!