Letošní zápasy s OLO

Jaké byly souboje s Olomoucí v letošní sezóně?

Plzeň – Základní část je za námi, karty jsou rozdány. Indiáni ve čtvrtfinále narazí na Olomouc a my se nyní pojďme podívat, jak čtyři letošní vzájemné zápasy dopadly.

Začneme tím nejdůležitějším - body. Lépe si o dva vedli Hanáci, kteří jich vybojovali sedm, z toho čtyři na západě Čech, modrobílí jich tedy uzmuli pět, z toho tři na půdě soupeře. Oběma týmům se tedy vedlo lépe na ledě soupeře. Skóre hovoří také vyrovnaně - 11:11. Všechny duely v plzeňských barvách odchytal Matěj Machovský, za Olomouc dva vítězné Branislav Konrád, u dvou proher byl zase Tomáš Vošvrda. Oba brankáři však shodně inkasovali pět gólů ze hry.

V oslabení padl jediný gól, hned v první duelu v Olomouci a první vůbec v letošních vzájemných soubojích. Vstřelil jej Marcel Hossa, když uspěl tvrdou ranou z pravého kruhu. Slušněji hráli co do vyloučení indiáni, kteří za katr museli čtrnáctkrát, Hanáci osmnáctkrát. Přesilové hry jsou ale vyrovnané 2:2, když ovšem ve dvou duelech žádný gól při výhodě jednoho muže v poli nepadl. Nejlepší střelci svých týmů Dominik Kubalík a Marek Laš se ve vzájemných duelech prosadili dohromady třikrát, lépe si vedl zástupce Olomouce. Na straně Západočechů byli nejproduktivnější Marcela Hossa a Miroslav Preisinger – oba 2+1, na straně druhé Marek Laš (2+1), Tomáš Mikúš (3+0) a Jiří Řípa (1+2). Co do střelby byli aktivnější Olomoučtí, kteří vyslali 109 ran, indiáni jen 93. Zajímavostí také je, že ve všech čtyřech utkáních byl co do střelby aktivnější vždy hostující celek. V návštěvnosti pak na ZS Olomouc zavítalo v obou duelech 7918 a v HM Aréně 8316.

1. zápas – 20.9.2015 – OLO – PLZ 3:2 (0:1, 1:0, 2:1)

Branky a nahrávky: 40. Kucharczyk (Jergl), 41. Laš (Knotek, Kafka), 52. Mikúš (Řípa, Vyrůbalík) – 12. Hossa, 41. Sýkora (Hossa, Jeřábek).
Rozhodčí: Souček, Šír – Bryška, Lukš.
Vyloučení: 4:4.
Využití: 0:0.
V oslabení: 0:1.
Diváci: 3683.
Střely na branku: 23:25.
Zblokované střely: 18:21.
Hity: 13:4.
Vhazování: 29:38.
Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 3:2.

Sestava Plzně: Machovský (Polívka) – Sklenička, Kadlec (C), Moravčík, Jeřábek (A), Pulpán, Kubka – Lev, Bližňák, Johnson (A) – Hossa, Preisinger, Sýkora – Kubalík, Kracík, Indrák – Schleiss, Poletín, Hollweg.

Sestava Olomouce: Konrád (Vošvrda) – Skrbek (A), Vyrůbalík (C), Valenta, Jaroměřský, Staněk, Ondrušek (A), Rašner – Kafka, Knotek, Laš – Holec, Zeman, Mikúš – Eberle, Řípa, Vodný – Kucharczyk, Herman, Jergl.

Report:

První třetinu začaly oba týmy aktivně, ani jeden však nedokázal snahu přetavit v gól. První vyloučení a výhodu početního přečíslení dostali až v jedenácté minutě Kohouti, kdy byl za podražení vyloučení plzeňský David Sklenička. Byli to však Indiáni, kteří otevřeli skóre nedělního zápasu. Jeden z olomoucký hráčů poslal puk před bránu Branislava Konráda, kde byl ovšem Marcel Hossa. Ten nabízenou šancí nepohrdl, a poslal Plzeň do vedení.

Hanáci dostali výhodu přesilové hry hned ve třinácté minutě. Nejprve byl totiž vyloučen Michal Poletín a o několik desítek vteřin poté také západočeský maskovaný muž Matěj Machovský, který se provinil zdržováním hry. Kohouti se dostali do dvojnásobného přečíslení, ani tuto příležitost ovšem nedokázali využít. V závěru úvodní dvacetiminutovky mohl vyrovnat Adam Zeman. Ten dostal přihrávku na modré, odkud se procpal až před gólmana Indiánů. Matěje Machovského ovšem nepřekonal, a do šaten se tedy šlo za stavu 0:1.

Ve druhé periodě byli aktivnější Západočeši. Na rozdíl dvou branek mohli v pětadvacáté minutě. Nicholasi Johnsonovi se mezi kruhy nabídl Jakub Lev. Jeho nebezpečnou střelu ale Branislav Konrád vyrazil. Plzeňští se však nevzdali a stále se tlačili dopředu. O necelé dvě minuty později měl velkou příležitost Dominik Kubalík, ani on však nedokázal olomouckého maskovaného muže překonat.

V sedmadvacáté minutě se vylučovalo poprvé i na straně domácích a na trestnou lavici byl za podražení poslán Jiří Řípa. Indiáni se na celou minutu nastěhovali do prostoru před Konrádovou bránou a nenechali ho ani na chvíli vydechnout. Sedmadvacetiletý gólman ale žádný puk za svá záda nepustil. Když už to vypadalo, že se půjde do šaten za stejného stavu jako na konci úvodní části, prostřelil Machovského pět vteřin před koncem druhé periody Radim Kucharczyk.

Lepší vstup do třetí třetiny si Kohouti nemohli přát. Pouhých čtrnáct sekund po vhození buly poslal Hanáky do vedení Marek Laš. Olomoucká radost ovšem netrvala dlouho, protože o dvacet vteřin později vybruslil mezi kruhy Ján Sýkora a jeho zakončení zapadlo za Konrádova záda. Stav utkání byl tak opět srovnán.

Oba celky následně předváděly bojovný hokej, z gólu se mohli radovat ale pouze Kohouti. V dvaapadesáté minutě přebral ve středním pásmu puk Tomáš Mikúš, odkud zamířil do útočné třetiny. Zde přelstil jak plzeňského obránce, obkroužil klec Západočechů a zasunul kotouč do zcela odkryté brány. Do závěrečné sirény už gól nepadl, a tak si Olomouc připsala první extraligové vítězství za tři body.

Ohlasy trenérů:

Jan Tomajko (HC Olomouc): Gól na konci druhé třetiny pro nás byl nesmírně důležitý. Dá se říci, že nás nakopl. Branka do šatny zamává s oběma týmy, a nás dnes nastartovala. Důležitý byl také gól na začátku závěrečné třetiny. Soupeř sice vzápětí vyrovnal, ale i přesto jsme to ubojovali a vyhráli. Získali jsme první tři body a jsme za ně samozřejmě rádi. Kvůli gólu Tomáše Mikúše chodí lidé na hokej.

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Zápas jsme si prohráli na konci druhé třetiny, kdy jsme dostali gól do šatny. Soupeř se díky tomu dostal na koně. Máme problém s koncovkou. Musíme si uvědomit, že se hraje do poslední minuty a nesmíme nic podcenit. Měli bychom hrát do poslední vteřiny třetiny a také vyžívat všechny šance. Musíme zapracovat na vstupech do zápasů a být důslednější. Mikúšův gól byla hezká individuální akce.

2. zápas – 11.11.2015 – PLZ – OLO 3:5 (0:1, 1:1, 2:3)

Branky a nahrávky: 34. Johnson (Kadlec, Kratěna), 42. Sýkora (Hossa, Preisinger), 46. Preisinger (Pulpán) – 4. Kafka, 39. Řípa, 52. Mikúš (Kafka), 54. Mikúš (Kafka, Kucharczyk), 60. Laš (Knotek). Rozhodčí: Fraňo, Svoboda – Lučan, Kis. Vyloučení: 1:4. Využití: 1:0. V oslabení: 0:0. Diváci: 3520. Střely na branku: 17:29. Zblokované střely: 18:14. Hity: 16:12. Vhazování: 33:35. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 3:2, 3:5.

Sestava Plzně: Machovský (Polívka) – Moravčík, Jeřábek "A", Sklenička, Kadlec "A", Pulpán, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna "C" – Hossa, Preisinger, Sýkora – Poletín, Lev, Schleiss.
Sestava Olomouce: Konrád (Vošvrda) – Vyrůbalík "C", Houdek, Jaroměřský, Valenta, Staněk, Ondrušek "A", Rašner – Laš "A", Knotek, Buc – Mikúš, Zeman, Kafka – Vodný, Řípa, Eberle – Jergl, Herman, Kucharczyk.

Report:

Utkání bylo od počátku vyrovnané. Ve čtvrté minutě však přišla pro domácí hokejisty rána. Plzeňský útočník Nicholas Johnson předvedl hodně špatnou přihrávku, když namazal před branku Machovského přesně na hůl Petru Kafkovi, jenž kiksu amerického forvarda dokázal skvěle využít a poslal kotouč ideálně pod víko. V deváté minutě předvedla parádní střídání slovenská útočná řada Plzně, ale Hossova rána se neujala a obránce Kadlec, který výtečně podpořil útočnou snahu, nedokázal v dobré pozici zkrotit neposedný puk. Do velké šance se poté dostal hostující Tomáš Mikúš, ale Matěje Machovského neprostřelil, nepovedlo se mu to ani z následné dorážky.

Největší šanci na vyrovnání měl pak domácí kanonýr a reprezentant Dominik Kubalík, který po přistrčení Indráka pálil takřka do odkryté klece, nicméně gólman Olomouce Branislav Konrád touš zázračným zákrokem vyrazil nad branku! A další dobré zásahy předvedl brankář hostí v početní výhodě, která se indiánům naskytla, vyznamenal se hlavně proti pokusu Marcela Hossy, jehož rána mířila mezi betony. Indiáni se i ke konci první třetiny hrnuli před branku Konráda, ale vyrovnat se jim nepodařilo. Po prvních dvaceti minutách byli tedy spokojenější Olomoučtí, kteří vedli 1:0.

Škodovce se zkraje prostředí třetiny naskytla další početní výhoda, ve které dvakrát nebezpečně pálil Jakub Lev, ale skórovat se mu nepodařilo. Olomouc se záhy dostala do přečíslení, které skvěle zablokoval obránce Sklenička, za malý moment si musel dvakrát parádně vyznamenat proti střelám Kafky a Kucharczyka i brankář Matěj Machovský. A další velkou příležitost Plzně měl Ján Sýkora, ale i on si vylámal zuby na skvělém Konrádovi.

V minutě třicáté čtvrté se už diváci v HM Aréně mohli radovat. Indiáni hráli přesilovou hru a dlouhou dobu dobývali hostující klec. Poté se k puku na modré čáře dostal Petr Kadlec a vypálil. Před brankovištěm byl zaparkovaný Nicholas Johnson, srdnatě bojoval s olomouckou obranou a navíc perfektně tečoval Kadlecovo nahození. Americký útočník svým desátým gólem v sezóně vyrovnal na 1:1 a naprosto ideálním způsobem odčinil svoji chybu před trefou Mory. Řípa mohl za chvíli vrátit Olomouci vedení, ale Machovský se včas přemístil. Lev poté v přečíslení přestřelil a hosté trestali. Jiří Řípa si sjel do středu hřiště a přesnou střelou pod ruku Machovského. Hanáci tak šli opět do kabiny s vedením.

V úvodu třetí části mohl vyrovnat Jakub Lev, kterého parádně našel Johnson, ale Konrád se v brance Olomouce překonával a podržel hosty úžasným reflexivním zákrokem. O minutu později už však lovil puk ze sítě. Ján Sýkora připomněl své skvostné výkony z loňské sezóny, neuvěřitelně ladně prošel olomouckou obranou a poté si chladnokrevně provedeným blafákem poradil i s gólmanem Mory. Bylo opět vyrovnáno a Plzeňští byli na koni, podobně jako svatý Martin. A ve čtyřicáté šesté minutě se Škoda dostala poprvé do vedení. Pulpán přistrčil puk na Miroslava Preisingera, jenž z otočky vyslal na branku neuvěřitelnou bombu, která navíc zapadla přesně do horního rohu klece!

Indiáni poté přežili první oslabení, záhy však inkasovali. Laš ještě v ideální pozici netrefil prázdnou klec, akce však pokračovala a ležícího Machovského překonal Tomáš Mikúš, který tak opět zařídil remízový stav. Domácím se to pochopitelně nelíbilo. Indiáni se opět začali vrhat do útočení a Konrád měl plné betony i rukavice práce s tečovaným nahozením Jeřábka. Nicméně, za malý moment udeřila opět Olomouc, byl to znovu Tomáš Mikúš. Forvard Mory obdržel skvělou přihrávku zpoza branky a nezaváhal. Hanáci si tak vzali vedení znovu do své správy. V dobré šanci se zjevil i Marek Laš, toho však Machovský vychytal. Indiáni zkusili v závěru i hru bez brankáře, toho však využil hostující Marek Laš a upravil na konečných 3:5.

Ohlasy trenérů:

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Musím říci, že z naší strany to nebyl dobrý výkon. Za stavu 1:0 nám mohli odskočit na rozdíl dvou branek, pak jsme se ale přesilovkou a srovnáním dostali do hry. Poté z přečíslení Kuba Lev netrefil bránu a oni dali z protiútoku gól na 2:1. My jsme to stáhli na tři pětky a chtěli jsme to oživit a otočit, což se nám povedlo. Po našich chybách a v malé důslednosti v předbrankovém prostoru to ovšem soupeř otočil zpátky. Olomouc byla zarputilejší, vyhrávali osobní souboje. Dnes prostě musím uznat, že soupeř si to více zasloužil.

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Myslím si, že jsme odehráli dobrý zápas a docela nám to vyšlo. První třetina byla podle našich představ, dobře jsme v ní bránili. Byla škoda, že jsme tam potom nevyužili další šance. Ve druhé třetině jsme si to zkomplikovali sérií zbytečných vyloučení. Rozhodující bylo, že se nám podařilo dát góly za stavu 3:2 pro Plzeň, i když to vypadalo už těžce. Nakonec se ale ukázalo, že to mužstvo má sílu. Za ten výkon jsme si to zasloužili, nebyla to otázka náhody nebo štěstí.

3. zápas – 26.12.2015 OLO – PLZ 1:3 (0:0, 0:1, 1:2)

Branky a nahrávky: 49. Vyrůbalík (Vodný, Řípa) – 33. Svoboda (Preisinger, Hrňa), 53. Lev, 60. Poletín (Svoboda). Rozhodčí: Mrkva, Šír – Gebauer, Lederer. Vyloučení: 5:3. Využití: 0:0. Diváci: 4 235. Střely na branku: 24:27. Zblokované střely: 8:7. Hity: 4:11. Vhazování: 30:32. Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3.

Sestava Plzně: Machovský (Kukin) – Jeřábek, Kadlec, Pulpán, Kudroč, Moravčík, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Lev, Blizňák, Kratěna (C) – Svoboda, Preisinger, Hrňa – Poletín, Přikryl, Beran.
Sestava Olomouce: Vošvrda (Konrád) – Vyrůbalík (C), Houdek, Ondrušek, Staněk, Jaroměřský, Valenta, Škůrek – Vodný, Řípa, Eberle – Laš, Knotek, Buc – Mikúš, Zeman, Jergl – Holec, Herman, Kucharczyk – Kafka.

Report:

Jako první vyzkoušel olomouckou dvojku v bráně Vošvrdu Ondřej Kratěna, i přes nepřesvědčivý zákrok olomoucký gólman puk za záda nepustil. Po pokračování, které nebylo moc divácky atraktivní, se po podklouznutí Jurče dostal do obrovské šance David Buc, Machovského tváří tvář nepřekonal. Po této šanci se olomoučtí hokejisté dostali ke své hře, Kucharczyk z protiútoku dobře vykombinovanou akci úspěšně nezakončil. Navrátilec do sestavy Jergl svou střelu do brány neumístil, Valentovu střelu od modré Machovský vyrazil.

Plzeňští se k zakončení prosadili až v polovině třetiny střelou Kupky, pak se do šance rval středem olomoucké obrany Bližňák. Z protiútoku se zase připomněl Kucharczyk, Herman se velmi dravě cpal před Machovského, ani on skulinku nenašel.

V první třetině dokázala Olomouc uvěznit v obranné třetině jen první pětka Indiánů, rezultovala z toho dobrá Kubalíkova střela, která jen těsně minula šibenici. Na konci třetiny byl vyloučen Kratěna. Indiány zamkla v obranné třetině první olomoucká pětka, a to po celé dvě minuty, svoje akce však překombinovala a k úspěchu chyběla střelba.

Plzeňští do druhé třetiny vstoupili aktivněji, výsledkem toho byl faul Jana Knotka. Kohouti však plzeňské hráče, kteří jsou v přesilovkách jedni z nejlepších, do ničeho nepustili. Olomouc si potvrdila svoje čísla ubráněných přesilovek. Po konci této přesilovky Moravčík faulem nabídl přesilovku domácím. Tu už zvládli Olomoučtí lépe, střely Staňka, nahození Ondruška ani dorážka Buce si cestu za Machovského nenašla.

Střídání početních výhod pokračovalo, vyloučen byl Houdek. Ještě ve výhodě nebezpečně střílel Indrák, Vošvrda stačil vymrštit svůj beton. Také druhá plzeňské přesilovka byla lepší. Všem olomouckým fanouškům zatrnulo, když střelu od modré od Moravčíka Vošvrda lapačkou tečoval nad sebe a roztočený kotouč jen těsně dopadl z vnější strany brány za tyč. Po velkém závaru, který Vošvrda ustál, se do šance dostal i plzeňský novic Hrňa, exolomoucký hráč po objetí brány nestihl zakončit.

Plzeň poté přebrala aktivitu. Hrňa měl další dobré příležitosti, nakonec však na gól přihrál. Po jeho akci se k jednoduchému zakončení dostal Tomáš Svoboda, který poslal indiány do vedení. Další přesilovku Plzni věnoval Kucharczyk. Olomouci se alespoň dařila oslabení, zahrozil pouze Lev od modré. Po návratu z trestné lavice se Kucharczyk dlouho na ledě neohřál, putoval zpět za sekání. Plzeň zavřela Kohouty v pásmu, plzeňské střely si díky obětavosti Olomouckých cestu k Vošvrdovy nenašly. Na konci třetiny měl dvě výborné šance na zvýšení stavu, v samostatném nájezdu nejdříve neuspěl, pak si v rychlosti najel na prudkou přihrávku, obě zakončení zastavil Vošvrdův pravý beton.

Od začátku třetí třetiny bylo jasné, jak hra bude vypadat. Plzeň nadále hrála útočně, Olomouc se vydávala do protiútoků. Po faulu nejproduktivnějšího obránce ligy Jeřábka Olomouc měla přesilovku. Ve velké skrumáži, jediné šanci kohoutů v přesilovce, si puk Machovský našel. Po přesilovce pokračoval útočný hokej na obě strany, větší šance přišla až v polovině třetiny, a tu už Kohouti proměnili. Po přihrávce Řípy nejdříve Vodného Machovský výborně vychytal, na dorážku Martina Vyrubalíka však již nestačil.

Pak velmi aktivní Hrňa zase zazlobil Vošvrdu střelou z úhlu a Kubalík nešťastně trefil Ondruška do obličeje, výhoda pro Olomouc z toho nebyla. Další minuty patřily Plzni. Bližňák se nacpal před Vošvrdu, kterého sice neprostřelil, ale z jeho tlaku těžil Jakub Lev, který bekhendem dorazil volný puk na beton Vošvrdy do brány. Plzeň i přes těsné vedení pokračovala aktivně, opět Bližňák měl dobrou šanci.

Rodící se tlak olomouckých hokejistů narušil Buc svým faulem čtyři minuty před koncem. Plzeň využila přesilovku spíše k tahání času, z letargie je vytrhl až Vyrubalík, který ujel a vyslal krásnou dělovku na Machovského. Při power-play si Olomouc nevytvořila žádnou šanci, naopak výhru Plzně potvrdil do prázdné brány Michal Poletín.

Ohlasy trenérů:

Zdeněk Venera (HC Olomouc): My začali zápas velice dobře, co se týče nasazení a aktivity. Jenže byl to nehorší průběh, co vůbec může být - tlak a převaha, který není vyčíslený góly. Mohu souhlasit s tím, že gólman Machovský podržel Plzeň v několika situacích, ale je to způsobené i naší neschopností trefovat odkryté části branky. Jde vidět, že mužstvu chybí nějaký koncový hráč.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): My jsme začali špatně. V první třetině nás domácí zatlačili, dostali pod tlak a nás jedině podržel gólman Machovský. Od druhé periody jsme se zlepšili. Hru jsme srovnali a dokonce byli i lepší. Bohužel jsme přesilové hry neodehráli příliš dobře. My věřili, že otočíme zápas na vlastní stranu, což se povedlo.

4. zápas – 5.2.2016 – PLZ - OLO 3:2sn (1:1, 0:0, 1:1 - 0:0)

Branky a nahrávky: 12. Kubalík (Indrák, Kracík), 58. Kratěna (Lev, Kadlec), rozh. náj. Lev – 20. Vyrůbalík (Buc, Herman), 47. Buc (Herman, Laš). Rozhodčí: Pešina, Lacina – Lhotský, Svoboda. Vyloučení: 6:5. Využití: 1:2. V oslabení: 0:0. Diváci: 4796. Střely na branku: 24:33. Zblokované střely: 15:11. Hity: 20:15. Vhazování: 20:13. Průběh utkání: 1:0, 1:2, 2:2 - nájezdy 2:1.

Sestava Plzně: Machovský (Polívka) – Jeřábek "A", Kudroč, Sklenička, Kadlec "A", Moravčík, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna "C" – Svoboda, Preisinger, Hrňa – Poletín, Lev, Hollweg.
Sestava Olomouce: Vošvrda (Urbisch) – Vyrůbalík "C", Skrbek "A", Staněk, Houdek, Ondrušek "A", Jaroměřský – Laš, Herman, Buc – Vodný, Řípa, Eberle – Mikúš, Húževka, Skladaný – Holec, Rác, Pekr.

Report:

Do utkání vstoupili lépe hosté, kteří se dostali ke střele mezi kruhy a Herman rozezvučel břevno. Domácí odpověděli Svobodou, jeho pokus z levého kruhu ovšem Vošvrda bez problémů podržel. Po chvilce vystihl rozehrávku Olomouce Kracík, tvrdým příklepem z mezikruží ale těsně minul pravou tyč. Poté natáhl k ráně z levého kruhu Ondrušek a Machovský musel rychle sklapnout betony. V polovině třetiny se již skóre měnilo. Indrák našel krásnou zadovkou z pravého kruhu před brankou osamoceného Dominika Kubalíka, který z první nedal Vošvrdovi šanci - 1:0! Rychle odpovědět se snažil Staněk, ale dvě svižné rány od modré v rychlém sledu na Machovského nestačily. Ujal se až pokus Martina Vyrůbalíka, který si sjel od modré na levý kruh a ranou z první využil příhru zpoza brány Buce - 1:1! Domácí ještě před první třetinou zamkli hosty v jejich pásmu, ti však precizní obranou svého soka nepustili do vážnější šance a o přestávce tak byl stav, podobně jako na začátku, nerozhodný.

Prostřední část odšpuntoval Skrbek z pravého kruhu, ovšem před Machovským nikdo nebyl a ten tak bez problémů touš ukryl v náručí. Domácí gólman se činil i po chvilce, když se na brankovišti zjevil osamocený Pekr a do akce musela pohotová lapačka. Činit se musel na druhé straně také Vošvrda. Indrák našel mezi kruhy Kubalíka, proti kterému se musel hostující muž s maskou vytáhnout bleskurychlým rozštěpem. Indiánům se posléze podařilo vstřelit rozdílový gól, sudí jej však neuznali pro údajnou přihrávku rukou. Domácí ale stupňovali svůj tlak a výsledkem byla tyč Kubalíka z levého kruhu a po chvilce i břevno Hrni ze strany druhé. Do třetice byli Západočeši velice blízko gólu posléze, když Kracík vracel odražený puk směr svatyně Olomouce a ten se podél brankové čáry odkutálel těsně mimo. Když pak tečovaná rána Skrbka od modré skončila na vyrážce Machovského, byl stav i o druhé přestávce vyrovnaný a oba celky tak měly k vítězství stejně daleko i blízko.

Poslední dvacetiminutovku odšpuntoval Řípa ranou z levého kruhu, Machovský byl však připraven. Domácí brankář po chvilce zasahoval betonem i proti Pekrovi, jenž natáhl k pumelici z mezikruží. Olomouc následně dosáhla na vedení, ovšem velmi sporné. Její hráči zcela evidentně atakovali nejen Mahcovského, ale i obránce domácích v brankovišti, ale sudí se ani nešli podívat na video a dorážku Dávida Buce uznali - 1:2! Srovnání měl na holi Kubka, tvrdou ranou pár kroků za modrou však pouze vyprášil vyrážečku Vošvrdy. Lapačku za nedlouho poté zase zaměstnal ze stejné pozice Lev. Pak se ale již modrobílí dočkali. Dokonalou přihrávku z levého rohu předvedl ke vzdálenější tyči právě Jakub Lev a Ondřej Kratěna již neměl problémy s tím, aby doručil balíček na místo určení - 2:2! Závěr zápasu byl ale ještě pro domácí velmi těžký, museli ustát v oslabení tlak Olomouce, který ovšem hosté nakonec nedovedli ke zdárné střele.

Prodloužení příliš vzruchu nepřineslo. A to i přestože indiáni dostali výhodu přesilové hry. Na řadu tak přišly nájezdy, které zvládli lépe indiáni. Uspěli Houdek na straně jedné a na té druhé Kratěna a Jakub Lev, naopak nedali Laš, dvakrát Johnson, Buc (ten trefil tyč), dvakrát Svoboda, Houdek, Kratěna, Eberle, Mikúš a Rác - 3:2!

Ohlasy trenérů:

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Vstoupili jsme dobře do utkání, dali jsme brzy gól. Pak ale přišla chyba, kdy jsme to špatně postavili v oslabení a inkasovali jsme. Začátek druhé třetiny byl od nás hrozně špatný. Olomouc byla jasně lepší. Do hry nás dostaly přesilovky, ale bohužel jsme šance neproměnili a trefili jsme tyčky. Ve třetí třetině Olomouc dala na 2:1, ale my jsme naštěstí vyrovnali. Soupeř byl nepříjemný, výborně napadal, neměli jsme na nic čas. Měli jsme velké problémy s rozehrávkou. Jsme za dva body moc rádi, protože jsme ještě tři minuty před koncem neměli ani jeden.

Jan Tomajko (HC Olomouc): Odehráli jsme výborný zápas. Hráčům nemáme za jejich výkon co vytknout. Měli jsme dobrý pohyb a dařilo se nám vyhrávat osobní souboje. Dokázali jsme proměnit dvě přesilovky, což je velké plus. Škoda našeho vyloučení, kdy Plzeň srovnala. My nejsme tak produktivní a na každý gól se nadřeme. V nájezdech je to sázka do loterie. Dneska jsme věřili, že by to mohlo vyjít, ale bohužel štěstí se neusmálo na naši stranu.