Rozhovor David Jiříček

Je to skvělé! Jsem moc rád, že mi trenéři dali důvěru, vzkazuje z Finska David Jiříček

David Jiříček se v pondělí v Praze poprvé sešel se seniorským reprezentačním výběrem, následoval odjezd do Finska a okamžité naskočení do ostré přípravy. Dojmy plzeňského obránce z velké akce národního týmu, které zažívá na turnaji Karjala, přinášíme v našem článku.

David Jiříček si reprezentační akci rozhodně užívá: „Je to skvělé, jsem moc rád, že mi trenéři dali důvěru a mohu tady být s dalšími hráči z dvacítky. Od starších kluků se můžeme něco přiučit.“ Šestnáctiletý bek indiánů následně prozradil, co konkrétně lze od zkušených borců hlavně odpozorovat: „Určitě profesionalitu starších hráčů, kteří působí v zahraničí. Ať už jsou to ti, kteří hrají v Evropě, ale samozřejmě i Filip Hronek z Detroitu, od něj toho odkoukávám opravdu hodně. Hlavní je, abych si vzal nové věci pro sebe a zapojil je do své hry.“

Plzeňští hokejisté vyjeli na led LOGSPEED CZ Arény až ve středu, to David Jiříček s národním týmem polykal tvrdé tréninkové dávky již během pondělního odpoledne. „Nebylo to snadné. Během prvního tréninku jsem byl hodně zafuněný, do všeho se vlétlo opravdu zostra. Nebylo žádné rozkoukávání, což je dobře. Jsem vážně moc šťastný, že na tomhle skvělém ledě v krásné aréně mohu bruslit, protože třeba oproti Dobříši je to nesrovnatelné,“ prozrazuje bek Škodovky. 

Kromě parádního ledu v moderní aréně si Jiříček také pochvaluje, jak je o reprezentanty na turnaji Karjala postaráno: „Celý servis je tady opravdu super. Naše dva kustody znám z Plzně, takže jsem už od nich vyučený, že si mám uklízet místo. Když mám někdy něco jinde, než má ve skutečnosti být, tak hned dostanu. (smích) Takže se snažím a hlídám si to.“ Kromě kustodů se David Jiříček může spolehnout i na další známé plzeňské tváře, kterými jsou asistenti hlavního trenéra Martin Straka a Jaroslav Špaček. „Je to určitě výhoda. Pan trenér Špaček chodí s námi na led i v Plzni, on mi radí nejvíc. Všechny rady si chci vzít maximálně k srdci jak tady, tak doma v Plzni,“ hlásí Jiříček.

Podle původního plánu by si měl člen defenzivy indiánů premiéru v seniorském národním týmu odbýt s dalšími českými mladíky v neděli proti reprezentaci Ruska, které na finský turnaj přivezlo výběr hráčů do 20 let. Jaké pocity zatím u Davida Jiříčka převažují? „Je to zvláštní. Určitě. S ostatními mladými hráči se na to moc těšíme, doufáme, že vyhrajeme, protože jsme žádný zápas dlouho nehráli. Rusové spolu alespoň trénují pohromadě, asi proti sobě hrají i zápasy, takže vytížení mají určitě větší. Chceme to prostě zvládnout a zvítězit,“ říká.

A na závěr jeden úžasný vzkaz od Davida Jiříčka, který během své velké štace na turnaji Karjala sleduje i dění v extralize: „Vím, že kluci z Plzně budou hrát v sobotu v Litvínově. Na dálku jim budu moc držet palce, aby vyhráli a navázali na skvělé výsledky, které jsme měli před zastavením extraligy!“