Rozhodující duely historie

Jedenáctou plzeňskou sérii musí rozetnout rozhodující duel! Jaké byly ty předešlé?

Plzeň – Po čtvrtfinále dovedli v letošním play-off modrobílí i semifinále do rozhodujícího střetnutí. To se odehraje v pondělí patnáctého dubna od sedmnácti hodin.

Plzeň má s rozhodujícími bitvami poměrně velkou zkušenost. Již deset sérií v samostatné české lize dotáhla do nejdelšího možného konce, řadu z nich ještě dál - do prodloužení. A vede si skvěle – osmkrát totiž slavila postup, v sedmém utkání dokonce vždy. Nyní se na duely pojďme podívat blíže.

První takovou sérii – tenkrát pouze na tři vítězné mače – odehráli modrobílí v sezóně 1997/98 s pražskou Spartou. Duel čtvrtfinále po základní části čtvrtých Pražanů a páté Keramiky (bodový rozdíl byl pět) načali lépe Západočeši, kteří v našem hlavním městě uspěli v nájezdech, poté sice padli 2:4, ovšem doma zvítězili 5:2 a měli mečbol. Opět před svými fanoušky vedli, jenže nakonec prohráli 1:2, když si v čase 59:55 srazil Dušan Salfický Kverkovo nahození mířící mimo smolně do vlastní branky. Přišlo tak na rozhodující duel série, který Sparta před svým publikem zvládla 4:1, Plzeň pouze korigovala v závěru druhé části na 1:3.

O rok později – tedy v ročníku 1998/99 – čekal modrobílé podobný osud. Soupeřem ve čtvrtfinále byl Třinec, který rovněž doma ztratil první zápas – 2:4, poté vyhrál stejným výsledkem. Západočeši doma znovu vybojovali mečbol (3:2), jenže ho nepotvrdili (3:6) a rozhodující pátý zápas viděli Slezané. Plzeň pouze korigovala na 1:2 brankou Kořínka, ale znovu vypadla při skóre 1:4. Přestože byl po základní části bodový rozdíl mezi soupeři menší než v předcházejícím roce, v tabulce byl paradoxně rozestup větší – třetí Oceláři a šestá Keramika.

Poté přišla série, opět čtvrtfinálová, s Pardubicemi v sezóně 2003/2004. Lasselsberger tehdy předvedl neskutečnou stíhací jízdu za play-off, pomohl především příchod Romana Málka v průběhu sezóny. Nakonec vše vyvrcholilo v posledním zápase základní části, ve kterém domácí vítězství 5:0 nad Kladnem znamenalo, že Plzeň na úkor právě Středočechů postoupí z posledního možného místa do čtvrtfinále. V něm čekaly Pardubice, které zcela ovládly dlouhodobou část a získaly o 40 bodů více. Doma navíc zvítězily 6:3 a 5:2. Jenže Západočeši se nevzdali a kontrovali 4:2 a 6:3. Východočeši sice následně vybojovali mečbol (5:2), ovšem Plzeň si vynutila rozhodující sedmý duel (3:1), který opanovala ve velkém stylu – 5:1. Josef Straka udeřil již po dvaceti vteřinách hry, za další čtyři minuty i jmenovec Michal. Před polovinou zápasu snížil Jaroslav Kudrna, ovšem do druhé přestávky ještě dvakrát udeřil Dušan Andrašovský a postup stvrdil Pavel Vostřák.

Další rozhodující duel čekal na Plzeň v předkole play-off s Třincem v ročníku 2008/09. Ten o vzájemné zápasy udržel desátou příčku před Pardubicemi, modrobílí zase o bod ztratili šestku. Začali také lépe, doma zvítězili 4:2 a 6:1. Jenže Slezané se nedali a vybojovali pátý zápas po výsledcích  3:0 a 4:3 v prodloužení. Postup stvrdili Západočeši 3:0, když stejným poměrem ovládli již úvodní dvacetiminutovku po brankách Michala Dvořáka, Martina Čakajíka a jmenovce Adamského.
Hned v dalším kole čekaly Pardubice, které doma ztratily úvodní duel 1:2 v samostatných nájezdech a poté zvítězily 3:1. V Plzni se opět radovali oba soupeři 2:1 a 3:4 a mečbol Moeller před svými fanoušky získal po výsledku 3:0. Západočeši kontrovali 3:1 a v Pardubicích rozhodující duel na 4:3 rozhodl v čase 86:07 Martin Adamský. Domácí rychle vedli, poté dvakrát prohrávali, trefili se ještě Martin Straka a dvakrát Pavel Vostřák.

Další čtvrtfinále na sedm zápasů čekalo na Plzeň v sezóně 2011/12 se Zlínem. Druzí indiáni vyfasovali tým z předkola a doma začali pohodlně 3:2 a 5:1. Jenže na ledě Beranů nestačili 0:1 a 4:5 v prodloužení. Pak sice získali mečbol 3:2 v nájezdech, ovšem Zlín si vynutil rozhodující střetnutí 4:2. V něm dokonce ovládl první třetinu po brance Michala Důrase, na 2:1 zase dával Lukáš Galvas. Za modrobílé vyrovnávali Radek Duda, poté Jiří Hanzlík a vše rozhodl v čase 57:56 Nicholas Johnson a do prázdné pečetil znovu Radek Duda.   

V mistrovském ročníku 2012/13 dovedli indiáni do sedmého utkání čtvrtfinále s Litvínovem i finále se Zlínem. V prvním kole čekal na třetí Plzeň šestý Litvínov, bodový rozdíl byl šest. Defenzivně laděná Verva na západě Čech nejprve zvítězila 1:0, poté padla 1:2. Před svými fanoušky opět šla do trháku (3:0), pak ale padla v nájezdech 3:4. Zvládla ovšem pátý zápas v Plzni 2:1 v nájezdech a rozhodující duel Západočeši vybojovali 5:2. V něm skóre otevřel ve dvacáté minutě Tomáš Slovák a po vyrovnání Zbyňka Skleničky znovu modrobílé přiblížil postupu Jan Kovář. Jenže černožlutí ještě do druhé přestávky překlopili vývoj duelu díky Viktoru Hüblovi a Marku Posmykovi. V poslední periodě ale již udeřili pouze domácí – Pavel Kašpařík a Nicholas Johnson a byl z toho postup 4:3 ve skóre sedmého duelu i celé série.
V semifinále vyřadili Škodováci Slavii 4:2, finále s Zlínem ale byl opět bitvou se vším všudy. Ve Zlíně začali lépe 3:0 a málem ubojovali i druhý bod, padli však 2:3 v samostatných nájezdech. Navíc na západě Čech začali hůře, Berani zvítězili 3:0, Plzeň kontrovala 5:2. Mečbol na ledě soupeře vybojovala navíc po výsledku 2:1, jenže ho nepotvrdila (2:5). Rozhodující duel sezóny v první části branku nepřinesl, druhou odšpuntoval Jozef Balej, odpověděl Jaroslav Balaštík. Kontroval Nicholas Johnson, vyrovnal Jiří Ondráček. V čase 49:47 přiblížil k titulu své barvy Jan Kovář, ovšem deset vteřin před sirénou trefil dokonale od modré Filip Čech. Vše tak v čase 96:15 rozetnul ten nejpovolanější – Martin Straka.

Před dvěma lety – tedy v sezóně 2016/17 – byla vyrovnaná série předkola. Vítkovice doma zvítězily 3:1 a 3:2 v prodloužení, jenže modrobílí odpověděli 5:3 a 5:2. V rozhodujícím střetnutí se jako první ve druhé polovině střetnutí prosadil Miroslav Indrák, Ridera srovnala ve třetím dějství Lukášem Kucserou. Duel tak opět zamířil do prodloužení, které ukončil v 95. minutě David Stach.

Poslední, a opět úspěšný, nervydrásající souboj svedli indiáni letos ve čtvrtfinále s Olomoucí. Západočeši začali drtivě – 8:1, jenže Hanáci odpověděli dvakrát 3:2 v prodloužení. Pak dvakrát udeřili modrobílí (3:2 a 2:0), rozhodující duel ale kohouti vybojovali po výsledku 4:1. Sedmý zápas začala Škoda skvěle, již v jedenácté minutě vedla zásluhou Jakuba Poura, Milana Gulaše a Petra Kodýtka. Olomouc zkorigovala v polovině utkání Lukášem Nahodilem a v 58. minutě Janem Švrčkem, na více to ale již nestačilo.