Junioři v karanténě

Junioři potřetí v karanténě. Trenér Vojan: Letošní sezóna mě už naučila nic moc neplánovat

Plzeň - Jako by to byl odraz dnešní těžké době, kterou prožíváme my všichni. Juniorům indiánů nejenže se zastavila jejich soutěž a možnost trénování na ledě, nyní již po třetí od léta zamířil celý tým do karantény.

Mladí indiáni přitom již právě v přípravě na aktuální sezónu museli zcela překopat nejen jednotlivé tréninky, ale i utkání. Nakonec stihli šest střetnutí během jedenácti dní, ale jak říkal sám trenér Petr Vojan, na ligu rozhodně připraveni nebyli. „Příprava byla velmi netypická. Nastoupili jsme 24.7. na led a po pěti dnech tréninků jsme hned museli na 14 dní do karantény. Poté jsme byli 14 dní v kuse v procesu, neměli jsme ale od té doby ani den volno a snažili se alespoň částečně dohnat tréninkové manko. Takže jsme měli vesměs dvoufázové tréninky a k tomu ještě zápasy. V den utkání jsme také vždy ráno ještě trénovali... Kluci toho měli opravdu dost a byli v maximální únavě. Výpadek 14 dní tréninku v této fázi přípravy je prostě fatální. Bohužel měli jsme resty i v herních věcech. Vůbec jsme nestihli pracovat na speciálních týmech, detailech hry...“ 

Jenže to byl pouze začátek. Následovala další karanténa, která již Škodě odsunula start Juniorské lize Akademií, do zápasů tak naskočily mladé pušky prakticky z domova. Do nucené koronavirové pauzy stihly osm utkání, vybojovali deset bodů. A aby toho nebylo málo, přišla na tým další karanténa...

Nyní se počítá se startem soutěže k posledním říjnovým dnům. Škoda by měla vyrazit na trip do východních Čech, v pátek třicátého října se popasuje na ledě Mountfieldu a o den později Dynama. O týden později čeká další venkovní dvojduel - v Mladé Boleslavi a Liberci.

Celkově na svěřence Petra Vojana čeká velká porce venkovních střetnutí, do poloviny prosince ze sedmnácti kol odehrají pouze tři doma - s Havířovem, Chomutovem a Salzburgem. Avšak poté je na pořadu dne domácí šňůra devíti duelů. Juniorská liga akademií by měla skončit k předposlednímu lednovému dni, pro modrobílé soubojem s Vítkovicemi.

Nový rozpis Juniorské ligy akademií ZDE!


Trenér Petr Vojan
Pane trenére, jak nyní probíhá nebo spíše neprobíhá příprava juniorů?

Bohužel musím říct, že příprava neprobíhá vůbec. A to bez ohledu na vládní omezení. Juniorka je totiž momentálně opět, již potřetí, v karanténě... Tentokrát máme dalších třináct pozitivních, ale ještě zbývá jedenáct kluků, i já, kdo nemoc zatím neprodělal a jsou negativní. Takže minimálně ještě jednou, spíše ale vícekrát, nás další výpadek stejně potká... 

Jak moc to opět naruší již ne zcela vydařenou letní přípravu na ledě?
Víte, kdo z týmů zažil třeba jen jednu karanténu a ještě až v době po dokončené přípravě, tomu se to nemusí tak zdát a ten si může v uvozovkách pískat. Po pár zápasech a trénincích se do toho v pohodě dostane. Když budu mluvit konkrétně o nás, tak se letos o žádné přípravě, natož systematické, vůbec nedá mluvit. Jsme již potřetí úplně mimo a praktický jsme v kuse odtrénovali jen jednou cca tři týdny, jinak stabilně po dvou týdnech i méně byl hned výpadek. Nechci si ale stěžovat, takhle to prostě je a nic s tím neuděláme. Vidím ale velký problém v opakovaných výpadcích a následných začátcích...

Jaký?
Je pro hráče psychicky i fyzicky velmi těžké se neustále restartovat a začínat od nuly, hlavy to berou různě a musím přiznat, že na hráčích už vidím, že ne moc dobře. Navíc, jak zase nechodí do škol, nemají žádný režim. To asi vzhledem do budoucna a i celkově nedopadne moc dobře. 

Jak jste spokojeni s dosavadními odehranými duely?
Takhle, jsme rádi, že jsme alespoň něco odehráli, že tam kluci nějakou zápasovou praxi mají. O výsledcích se vůbec nemusíme bavit. To je letos celé zkreslené a neobjektivní k jakémukoliv hodnocení. Soutěž by po rozvolnění měla nabrat rychlejší tempo. 

Je to dobře pro mladé hráče?
Nejsem si jistý, jestli nějaké tempo vůbec nabere. Myslím, že opatření budou trvat déle, než je avizováno a co bude potom? Letošní sezona mě už naučila nic moc neplánovat. Řešíme teď mnohem důležitější věci, než hokej. Jeden člen našeho realizačního týmu leží ve velmi vážném stavu s Covidem v nemocnici... Venco, celý tým juniorky i celý klub ti moc držíme palce a věříme, že to dobře dopadne!

Pane trenére, děkujeme za rozhovor!