Preview JEK

Konečně na hokej! Indiáni chystají odvetu Jekatěrinburgu!

Plzeň – Duely přípravného období načnou indiáni pikantně, postaví se ruskému zástupci KHL Jekatěrinburgu!

HC ŠKODA PLZEŇ
vs.
AVTOMOBILIST JEKATĚRINBURG

HM Aréna, Plzeň
29. července 2016
přátelské utkání


Za posledních jedenáct let se indiáni utkali s ruským týmem pouze třikrát. Před dvěma lety, konkrétně šestého srpna, vyzvali modrobílí na souboj tehdejšího nováčka KHL – Vladivostok. Tým, který nakonec skončil v lize v osmifinále na hokejkách pozdějšího mistra z Magnitogorsku, dokázali Západočeši i díky hattricku Ondřeje Kratěny skolit v nájezdech 4:3. Oba týmy se tehdy prosadily v poslední minutě základní hrací doby. Další vzpomínkou se posuneme až do roku 2005, když ještě místo KHL existovala ruská Superliga. V polovině srpna tehdy modrobílí remizovali 1:1 s celkem CSKA Moskva. Za Plzeň se prosadil Jaroslav Kracík, na ledě bojoval i Michal Straka. Klub z hlavního města následně skončil v lize ve čtvrtfinále, kde jej vyřadil pozdější finalista Omsk. A nyní se posuneme necelý rok zpět, když právě Jekatěrinburg vyzrál v HM Aréně na domácí v poměru 5:0. Nakonec jeho cesta sezónou skončila již v osmifinále na hokejkách pozdějšího vítěze Magnitogorsku. Jak se povede indiánům v odvetě?

Z kuchyně Jekatěrinbugru

Jekatěrinburg je hraničním městem mezi Evropou a Asií, přičemž polovina města je evropská a polovina asijská. Rozkládá se na řece Iseť při východním (asijském) úpatí střední části pohoří Ural.

Hokejový klub přiletěl do Čech na soustředění v neděli sedmnáctého července, zpět se na cestu vydá přesně po čtrnácti dnech, tedy dva dny po vzájemném utkání s indiány. Duel je naplánován na pátek 29.7 od 18:00. O den později se ještě ruský klub v HM Aréně utká od 15:00 hodin se slovenským Martinem.

Samotný klub byl založen v roce 2006, tedy osmdesát let po tom plzeňském. Již za tři roky se vměstnal do KHL a prošla jím řada českých i explzeňských hráčů. Prvním byl Vladimír Hudáček, následoval například Tomáš Slovák, Angel Krstev, Josef Straka, Branislav Mezei a poslední sezóny zde působil i bratr plzeňského Jana, Jakub Kovář. Aktuálně jsou na soupisce Jan Buchtele a Petr Koukal, nechybí ani slovinský Rok Tičar. Tým je výhradně složen z ruských hráčů, kromě zmíněných výjimek zde působí již pouze Fin Tommi Kivistö a Švéd Niclas Andersén. V poslední sezóně skončil Avtomobilist v Charlamovově divizi třetí, ovšem vypadl hned v osmifinále s pozdějším vítězem soutěže Magnitogorskem 4:3 na zápasy.

Z kabin soupeřů

"Chceme vyzkoušet mladé hráče a nové posily. Máme poskládané lajny tak, jak bychom si to asi představovali dál, ale hlavně si přejeme, aby se ukázali mladí kluci, které tu máme na zkoušku. Jekatěrinburg také nebude úplně v plné síle. Do branky půjde Patrik Polívka. Očekávání od toho nesmíme mít velká, neboť my jdeme do zápasu po čtyřech dnech na ledě, Jekatěrinburg je po měsíci v úplně jiné fázi přípravy, už pilují i přesilovky a podobné věci," říká asistent trenéra indiánů Ladislav Čihák.

Rodák z Nitry Marcel Ozimák, asistent trenéra Razina, má podobný pohled: "Bude to druhý ze tří zápasů na českém území a šanci dostanou hráči, kteří nehráli proti Avangardu Omsk. Máme představu o sestavě, naší první pětce dáme oddechnout. Objektivně, my končíme první měsíc na ledě, Plzeň začala v pondělí, takže herně bychom měli mít navrch. Před rokem jsme hráli s Plzní také na začátku jejich přípravy a hráli velice dobře. Pro ně je to velmi dobrá zkouška hned na úvod. Soustředění je o něco těžší než loni, přidali jsme na objemu."

Domácí duely indiánů v přípravě:

  • 29.7.2016 | 18:00 | HC Škoda Plzeň – Avtomobilist Jekatěrinburg
  • 9.8.2016 | 17:30 | HC Škoda Plzeň – Piráti Chomutov
  • 3.9.2016 | 17:00 | HC Škoda Plzeň – HK Nitra (CHL)
  • 8.9.2016 | 18:00 | HC Škoda Plzeň – Stavanger Oilers (CHL)