Dominik Pavlát #39

Mám jméno i číslo po Haškovi, jiná možnost ani nebyla, směje se Dominik Pavlát

Plzeň - Letní příprava na novou sezónu je v plném proudu, tvrdé tréninky poctivě vstřebává i nová akvizice indiánů mezi třemi tyčemi - Dominik Pavlát.

Talentovaný gólman je přitom s Plzní spjat již od roku 2017. Do té doby se s ní potkával napříč mládežnickými týmy, osmadvacátého prosince toho roku se jí ale ve své extraligové premiéře postavil i mezi dospělými. Piráti tehdy sice v divoké přestřelce zvítězili v prodloužení 7:6, avšak tehdy osmnáctiletý muž s maskou střídal před polovinou střetnutí po čtvrtém gólu ve své síti. "Mám z toho rozporuplné pocity. Byla to má premiéra, ovšem inkasoval jsem z úvodní střely a při mém první doteku s kotoučem jsem vyhodil mimo a dostal dvě minuty," směje se již dnes Dominik Pavlát.

Od té doby si postupně vybudoval v týmu Severočechů pevnou pozici, vloni odchytal drtivou porci minut a úspěšnost zákroků vytáhl nad 92 procent, pouze tři brankáři si v celé soutěži vedli lépe. Nyní před rodákem z Tábora stojí další výzva - návrat do extraligy...   

Dominiku, jak vstřebáváte náročnou plzeňskou přípravu?
Pocítil jsem to (smích). Je to o něčem jiném, než jsem měl v Chomutově. Řekl bych, že je všechno těžší. To k tomu ale patří. Musíme se v létě dobře připravit, aby to v zimě bylo výborné na ledě.

A co vyhlášené týdenní soustředění na Šumavě?
Co vím, bude to určitě hodně těžké, ale já se paradoxně těším. Nikdy jsme nic takového s Chomutovem neměli. Bude to příjemná změna.

Máte jako gólman nějaké úlevy?
Nene, jedeme všichni dohromady. Já si myslím, že je to i dobře takto ze začátku.

Jak vás přijala kabina?
Úplně super. Poznal jsem všechny kluky a jsem rád, že mě vzali do kolektivu. Podle mě je tady skvělá parta.

Stihl jste si již projít město?
Ano, je moc krásné. Byl jsem na náměstí, prošel jsem si okolí... Moc se mi líbí. Já už jsem tu párkrát byl, tak jsem již i tak trochu věděl, kde co je.

Zabydlel jste se již?
Mám vlastní bydlení od Honzy Kováře, takže mám již vše zařízené.

Jak se vlastně upekl váš přesun na západ Čech?
Já věděl již v sezóně o zájmu z Plzně, ale nějak vůbec jsem na to nemyslel. Snažil jsem se chytat pořád stejně, abych si nějakou tu šanci zasloužil. Když přišla oficiální nabídka, tak jsem neváhal. Přijal jsem ji hned a s radostí. Už jen pro to, jak výborní gólmani zde byli a já se budu snažit jít v jejich stopách.

Již v mládeži jste se přesunul z Tábora na sever Čech, proč ne například Plzeň nebo České Budějovice?
Šel jsem tam v osmé třídě. Věci se tak vyvinuly, že mi Piráti nabídli takové podmínky, které jsem přijal. I nyní jsem za to zpětně rád. A zároveň bych chtěl moc poděkovat, že jsem tam dostával tolik prostoru.

Jak vzpomínáte na Plzeň již v mládežnických kategoriích?
Vždycky měla hrozně nebezpečné přesilové hry. Rozhodně bylo těžké zde vyhrát, ale párkrát se nám to povedlo (smích). 

Jaké máte oblíbené číslo?
Nosím 39. Měl jsem ji i nyní dva roky v Chomutově. Je pro mě trochu symbolická, narodil jsem se totiž až po Naganu, rodiče mi dali jméno po Dominiku Haškovi, takže tam ani nebyla jiná možnost (smích).

Je tedy Dominátor i vašim hokejovým vzorem?
Asi ano. V mládežnickém období určitě, nyní již ty vzory tolik nemám. Spíše se snažím si od každého něco vzít.

Aby toho nebylo málo, máte ještě jmenovce parťáka v brankovišti, jak vám to klape?
Vychází se mi s ním super. Já si myslím, že je parádní kluk a já se na tu sezónu hrozně těším s ním. Zároveň se od něj budu moci ledacos naučit, protože v extralize působí delší dobu.

Máte již náznaky od trenérů, jak by vaše role měly být rozdělené?
Ještě ne, tuhle otázku bych nechal na trenérech, jak to rozhodnou. Já budu rád za každou příležitost, kterou dostanu a budu se snažit odvádět maximum.

Dominiku, děkuji za rozhovor, ať se vám v Plzni daří! 


FOTO: piratichomutov.cz