Miroslav Svoboda #32

Miroslav Svoboda #32: Marek i Matěj jsou důkazem, jak se v Plzni skvěle pracuje s gólmany

Plzeň – Před čtyřmi lety, po zisku mistrovského titulu, odešel směr NHL Marek Mazanec, letos na jaře byl stejnou měrou odměněn za své výkony v dresu indiánů i Matěj Machovský. Svatyni modrobílých tak spolu s Alexandrem Hylákem bude strážit Miroslav Svoboda. „Marek i Matěj zde předváděli perfektní výkony, oba je to dostalo do NHL. Je to ovšem i známka toho, že s gólmany se tu pracuje velmi dobře. Na mně nyní je, abych makal naplno a snažil se být rovněž co nevíce prospěšný týmu,“ popisuje dvaadvacetiletý brankář.

Ten na jaře podával skvělé výkony, které nakonec dotáhly Duklu Jihlava nejen do baráže, ale i o extraligy.V play-off WSM Ligy se nadějný brankář prezentoval úctyhodnou procentuální úspěšností zákroků 94.55%, v bojích o extraligu proti Karlovým Varům, Pardubicím a Motoru obstál s hodnotou 93,40%. Základní část navíc opanoval, když v pětadvaceti utkáních vytáhl svá čísla na 94,43% a stlačil průměr inkasovaných branek na zápas na hodnotu 1,60.

Miroslav Svoboda se narodil ve Vsetíně, odkud na přelomu staršího dorostu a juniorů přestoupil do Třince. V jeho dresu ještě jako náctiletý také naskočil do extraligy i play-off, byť dohromady pouze na dvaašedesát minut. Další kroky vedly přes WSM Ligu, konkrétně Havířov, Šumperk a Jihlavu. Zde okusil jak boje o udržení, tak jarní boje o extraligu. Do ní se sice probojoval s Duklou Jihlava, bojovat ale bude proti ní, v dresu Plzně.

Neznámou ovšem není pro mladého gólmana ani dres reprezentační. Ten oblékl v kategorii U16, U18, U19 i U20 a odchytal dohromady již téměř tisíc minut. Naposledy se představil ve dvou duelech na mistrovství světa dvacítek v Kanadě před dvěma lety.

Miroslave, jak se upekl váš přestup na západ Čech?
Já jsem v podstatě již na začátku sezóny říkal agentovi, že chci v Třinci skončit a odejít v rámci extraligy do jiného klubu. Přišla nabídka z Plzně a já už si následně nijak nechtěl zadělávat hlavu, vše proběhlo velmi rychle. Postupem času sice ještě nějaké nabídky byly, ale to není důležité. Já jsem rád, že jsem zde a že se to povedlo.

Věděl jste něco o Plzni, znal jste zde například někoho?
Znám pár kluků hlavně z mládežnických kategorií. Mohu namátkou jmenovat například Miroslava Indráka či Romana Přikryla. Těsně před rozhodnutím jsem měl ještě rozhovor s trenérem brankařů panem Pejcharem a to také hodně rozhodlo.

Brankoviště indiánů strážili naposledy Matěj Machovský a Marek Mazanec, které jejich výkony katapultovaly do zámoří…
Bude samozřejmě nesmírně těžké je nahradit. Oba předvěděli perfektní výkony, oba je to dostalo do NHL. Je to ale jen důkaz toho, jak se zde s gólmany pracuje dobře. Já se budu snažit co nejvíce být prospěšný pro tým a makat naplno.

Plzeň má za sebou první soustředění na Šumavě. Jak bylo náročné a co pro vás bylo nejtěžší?
Pro mě je nejtěžší fotbal. Ten mi vůbec nejde, u toho jsem se tedy zapotil (smích). Nyní trochu vážně. Soustředění bylo velmi náročné. Nejvíce asi výběhy s pneumatikou do kopce, to nám dalo opravdu hodně zabrat.

Fotbalové zápasy sou v létě populární, jste tedy výjimka?
V Třinci jsem se jim úspěšně vyhýbal, tady se to jednou nepovedlo (smích). Nevím, jak to bude dál, snad příliš zápasů neodehraji (úsměv).

Je příprava na západě Čech něčím zvláštní?
Každá má to svoje. Když ale člověk dělá vše na plno, každý trénink mu něco dá. Smysl to má ovšem pouze tehdy, pokud tomu opravdu vše dáváte.

Máte jako gólman nějaké úlevy nebo například jiné cvičení?
To ani ne. Jeli jsme všechno s klukama, akorát jsme do těch kopců běželi se Sašou bez pneumatiky. Ale to bylo jen velmi výjimečně. Spíše až tento týden děláme své věci.

Již jste se v Plzni zabydlel? Jak se vám město líbí?
Byt máme sehnaný až od července, nyní bydlím s Denisem Kindlem v klubovém. Plzeň se snažíme hodně poznávat, je velká a moc pěkná. Já osobně vždycky hrál spíše v malém městě, ale snad se s tím poperu (úsměv).

Jak moc pro vás budou zápasy proti Jihlavě a Třinci speciální?
Do Třince se těším moc, strávil sem tam asi tři roky. V Jihlavě žádné zadostiučinění či tak necítím. Tam jsem měl tu možnost poznat spoustu skvělých lidí – hráče, kustody, fanoušky. Takže se těším na ně.

Jaké máte oblíbené číslo a proč?
Měl jsem patnáctku, ta je ovšem v Plzni u stropu haly. Budu mít tedy číslo 32, ve kterém jsem již také chytal.

Děkuji za rozhovor a přeji hodně úspěchů!

Fota: Facebook