Miroslav Svoboda #32

Miroslav Svoboda zaujal v zámoří, míří do NHL

Plzeň - Podobně jako Marek Mazanec v roce 2013 i nyní zamíří po skvělé sezóně v dresu indiánů gólman Západočechů do Nashvillu.

Po zisku mistrovského titulu odešel směr NHL Marek Mazanec, vloni na jaře byl stejnou měrou odměněn za své výkony v dresu indiánů i Matěj Machovský. Svatyni modrobílých tak spolu s Alexandrem Hylákem nově od jara strážil Miroslav Svoboda. „Marek i Matěj zde předváděli perfektní výkony, oba je to dostalo do NHL. Je to ovšem i známka toho, že s gólmany se tu pracuje velmi dobře. Na mně nyní je, abych makal naplno a snažil se být rovněž co nejvíce prospěšný týmu,“ popisoval tehdy novic v brankovišti Západočechů

A povedlo se. Mladý muž s maskou zvládl přerod z první ligy do extraligy náramně. Na skvělý ročník, kdy pomohl Dukle zpět do extraligy, navázal poctivými výkony, v základní části skončil čtvrtý co do úspěšnosti zákroků s hodnotou 92.57%, v play-off pak hodnotu vytáhl lehce na jednadevadesát procent.

Miroslav Svoboda se narodil ve Vsetíně, odkud na přelomu staršího dorostu a juniorů přestoupil do Třince. V jeho dresu ještě jako náctiletý také naskočil do extraligy i play-off, byť dohromady pouze na dvaašedesát minut. Další kroky vedly přes WSM Ligu, konkrétně Havířov, Šumperk a Jihlavu. Zde okusil jak boje o udržení, tak loňské jarní boje o extraligu. Do ní se sice probojoval s Duklou Jihlava, bojoval ale proti ní, v dresu Plzně.

Neznámou ovšem není pro mladého gólmana ani dres reprezentační. Ten oblékl v kategorii U16, U18, U19 i U20 a odchytal dohromady již téměř tisíc minut. Naposledy se představil ve dvou duelech na mistrovství světa dvacítek v Kanadě před třemi lety. V právě uplynulé sezóně přidal start i za dospělé.

"Chtěl bych poděkovat celému týmu, trenérům a fanouškům za skvělou sezónu, kterou jsem mohl zažít. Vážím si angažmá v Plzni, byl to rok, který mě hodně posunul v hokejové kariéře, ale našel jsem si tu i spoustu nových přátel. Těším se na novou výzvu v NHL, ale rozhodně budu sledovat a fandit indiánům i ze zámoří. Vše se seběhlo hodně rychle a nabídka z Nashvillu byla férová a může mě posunout zase o krok dál, i když vím, že to budu mít ohromně těžké, ale budu bojovat, jako jsem bojoval vždycky. A jak jsem řekl už mnohokrát, na rok v Plzni nikdy nezapomenu," uvedl k podpisu nové smlouvy Miroslav Svoboda.