Ohlasy 25.kolo

Musíme se poučit a jít do dalšího zápasu s čistou hlavou, hlásí Tomáš Svoboda

Plzeň - Plzeňská Home Monitoring Aréna byla o víkendu v provozu. V pátek hrála doma Škoda Plzeň západočeské derby proti Karlovým Varům, na konci víkendu do Plzně zavítaly Pardubice. Jednalo se o duel týmů ze spodních pater tabulky, a ačkoliv se zápas vyvíjel mnohem lépe pro domácí, zbyl na ně nakonec jen bod po nepříliš povedených nájezdech. "Už to máme v hlavách. Cítím bezmoc," říká Tomáš Svoboda.

Přestože Plzeň nevstoupila do zápasu tak aktivně, jak si předsevzala, dostala se na začátku desáté minuty do vedení. Tomáš Svoboda si po buly najel před branku a poprvé rozjásal domácí publikum. Vše se od té doby vyvíjelo podle plzeňských not. Domácím se sice nedařilo využívat přesilovky, ale začátek druhé třetiny byl přesto téměř snový. Hned na jejím začátku udeřil podruhé v utkání Tomáš Svoboda a dvě a půl minuty po něm si připsal svůj první gól po návratu to Plzně Jakub Koreis. Přesto Plzeň nakonec vítězství neslaví.

„To už je prostě bezmoc,“ mluvil o svých pocitech dvougólový střelec Svoboda. „Ale musíme to překousnout, jít na další zápas s čistou hlavou, a hlavně se z toho poučit,“ pokračoval hráč s číslem 23 na dresu. „Člověk už to má trochu v hlavě, není to první zápas, který se nám takhle nepovedl,“ narážel druhý nejlepší plzeňský střelec na to, že se nestalo poprvé, kdy Plzeň velmi dobře rozjetý zápas nedokázala dotáhnout. „Ale pořád bylo času dost na to se uklidnit a ten zápas zvládnout. Pak ale přišel ještě třetí gól, při kterém jsme měli i trochu smůly. No a čtvrtý gól už se nám dát nepodařilo, i když šance jsme na to měli,“ narážel na situaci od třicáté druhé do třicáté deváté minuty, kdy Pardubice dokázaly skóre zápasu ze stavu 3:0 pro Plzeň vyrovnat na 3:3.

Zápas nakonec dospěl do prodloužení. V něm si každý tým připsal po jedné výraznější šanci. Opticky se však zdálo, že Dynamo už pomalu ale jistě dostává utkání pod svou kontrolu. „Opticky možná. Ale na vyložené šance to bylo 1:1. Toho prostoru je na ledě najednou strašně moc. Já sám za sebe se s tím musím sžít,“ okomentoval průběh nastavené pětiminutovky, která se hraje po vzoru NHL tři na tři, Svoboda.

Nájezdy už jsou jak známo loterie. A mnohem lépe vyšly hostím. Pardubice dokázaly zásluhou Petra Sýkory a Davida Tomáška proměnit oba své pokusy, ke kterým došlo, Plzeň oproti nim neuspěla ani jednou, když Stachovi nevyšel forhendový a Svobodovi bekhendový blafák. „Chtěl jsem jít do bekhendu, koukal jsem, jak jel David Stach první nájezd. Všiml jsem si, že Kacetl poměrně poklekává betonem na vyrážce dolů. Ale málo jsem naznačil a dostal jsem se blízko k němu, pak už jsem puk nedokázal zvednout a on měl vyrážečku připravenou,“ popsal Svoboda průběh svého samostatného nájezdu. „Teď už jde o to, abychom sbírali body pravidelně a pak to bude vidět na psychice i tabulce,“ zakončil plzeňský útočník.

První gól po svém návratu do plzeňských barev si připsal v rámci 25. kola Jakub Koreis. Ve 22. minutě zvyšoval ve vlastním oslabení plzeňské vedení už na 3:0. „Bylo to příjemné, ani v duchu by mě tehdy nenapadlo, že ten zápas ještě ztratíme,“ povzdechl si po zápase. „Bohužel ten dnešek reflektuje celou naši sezónu. Není to poprvé, co se nám tohle stalo. I na začátku sezóny, když jsme měli šňůru prohraných zápasů, tak ve všech jsme dávali první gól, vedli jsem a pak jsme ty zápasy ztráceli. Nerad to přiznávám, ale je to asi zakořeněné v našich hlavách. Ukázalo se to, když jsme dostali druhý gól. Nedokázali jsme se s tím vyrovnat. Pořád jsme měli zápas ve vlastních rukou, ale nezvládli jsme to. Tady ty zápasy musíme prostě udržet,“ shrnul průběh zápasu i dosavadní sezóny Jakub Koreis.

„Další věc, která není dobrá, že se nám to stává proti mužstvům, která jsou kolem nás v tabulce, kdy se vlastně zápasy hrají o šest bodů. A my jim ty body v podstatě odevzdáváme. Je třeba se vyvarovat i sebemenší chyby, která by soupeři dala příležitost. Potřebovali bychom dva, tři takové zápasy zvládnout a dodat si sebevědomí,“ narážel Koreis na ztracená utkání se Zlínem, Olomoucí a s Pardubicemi.

V dalších zápasech Plzeň narazí týmy, které jsou v tabulce daleko před ní. Škodovku čekají zápasy se Spartou, Libercem a Třincem. „Nebudeme samozřejmě do těch zápasů vstupovat jako favorité, ale my už si nemůžeme dovolit ztrácet body. Bohužel když se podíváme na tabulku, tak zápasy s týmy kolem nás nás připravily možná o lepší pozici. Takhle se motáme kolem desátého místo, ale máme o zápas víc odehráno. Mohli jsme možná být někde jinde, třeba kolem osmého nebo sedmého místa. My ale prostě musíme najít cestu ven, abychom se ještě dostali do play-off,“ burcoval na dálku Jakub Koreis.