Zlatí junioři

Na den přesně před čtyřmi lety! Junioři se stali mistry!

Plzeň - Dnes je tomu na den přesně čtyři roky, co úspěšná mládežnická Akademie indiánů naplno explodovala. Junioři zlomili ve finálové sérii třinecké Oceláře, to jaro navíc mladší dorost získal medaile bronzové a starší dorost rovněž zlaté!

Modrobílé čekalo v základní části čtyřiačtyřicet duelů, posledních dvanáct modrobílí ovládli. Skončili na druhém místě, výsledkem byl zisk jednadevadesáti bodů, o jediný více získal Třinec, třetí Kometa ztrácela dva. Zároveň Západočeši značně překonali hranici dvě stě gólů a v konkurenci ostatních sedmnácti ceků nenašli konkurenci, celkem vstřelili 213 branek! Indiánský hokej bavil, pokud sečteme skóre, padlo v každém zápasech Plzně v průměru téměř 8 gólů. Svěřenci trenéra Davida Bruka si šli také razantně za svým, byli nejpilnějšími střelci, každý zápas počastovali gólmany soupeře téměř čtyřiceti střelami. Ovšem ne ledajakými, úspěšnost střelby totiž byla také nejvyšší - přes dvanáct procent. Využití přesilových bylo čtvrté nejlepší, naopak hra v oslabení nejhorší. Tento fakt si modrobílí uvědomovali, méně trestných minut tak nasbírala pouze Jihlava a Vítkovice.

Když se podíváme do hráčských statistik, indián střídá indiána. Obránce Lukáš Kaňák, který se již tou dobou objevil i v A-týmu a dvacet zápasů odehrál také za Klatovy, stihl mezi juniory 35 utkání a připsal si 2 góly a úžasných 38 asistencí. Tím se stal nejlepším nahrávačem ligy. Mezi střelci se zase nejvíce dařilo Matěji Chalupovi, jenž ve třiačtyřiceti utkáních nasázel jedenatřicet gólů. Stihl také šest střetnutí za A-tým a v Klatovech si připsal ve čtyřech osm bodů. Na záda mu dýchal i jeho kolega z útoku Filip Kokoška. Oba spolu sváděli i souboj v celkovém bodování soutěže.

Přesun do play-off indiáni zvládli bravurně. Na dvanáct výher z konce základní části navázali dvěma doma ve čtvrtfinále se Spartou – 7:2 a 2:1. Pražané následně ovládli první souboj před svým publikem 7:5, poté ale 5:2 vyhráli modrobílí a doma mohli stvrdit postup. V pátém střetnutí vedli po první třetině 6:5, Sparta ovšem otočila na celkových 6:8 a konec série tak přišel až v našem hlavním městě po výsledku 6:2. S Brnem již bylo semifinále mnohem vyrovnanější, tři zápasy z pěti skončily o gól. Nejprve Plzeň uspěla 5:2, o den později ale padla v prodloužení. Ovšem dokonale se pomstila na jihu Moravy 4:3. Mečbol na ledě Komety ovšem využit nebyl, domácí zvítězili 6:1. Rozhodující mač již Západočeši nepustili, vedli od čtvrté minuty, místy až o tři trefy a i přes dramatický závěr zvedali ruce vzhůru – 5:4. A finále? To již byla pro svěřence pánů Bruka, Černého a Vlčka třešnička na dortu. V Třinci nejprve sice ztratili Západočeši dvoubrankový náskok, vše však zachránili v nájezdech. Druhý den naopak sami takovou ztrátu dohnali a vybojovali si mečbol - 6:3. Ten využili ihned v HM Aréně (3:2) a Plzeň tak mohla slavit ten rok již svůj druhý titul.

Nejproduktivnějším hráčem play-off byl Matyáš Kantner, který ve čtrnácti zápasech nasázel jedenáct branek a dalších devět připravil pro své spoluhráče. Byl i nelepším střelcem vyřazovacích bojích. Jen o bod zpět byl parťák Petr Kodýtek (3+16). Dařilo se i oběma gólmanům, drtivou většinu odchytal Filip Krasanovský s procentuální úspěšnosti téměř jednadevadesát procent, mistr staršího dorostu Kristián Kolář naskočil do 111 minut a vyšrouboval svá čísla na neuvěřitelných 97,26%. I v play-off měli indiáni dobrou mušku, úspěšnost střelby byla nejvyšší – 12 procent. Podobně si vedli Západočeši i v přesilových hrách, které opanovali s využitím téměř třicet procent! Hra v oslabení byla z osmičlenného play-off pátá. V rámci vyřazovacích bojů byli vybráni i nejlepší hráči, jejichž vyhlášení a ocenění proběhlo dne 12.4.2017 od 17:00 hodin v SD aréně v Chomutově při reprezentačním utkání. Za indiány přebral cenu Jana Marka – tedy ocenění pro nejlepšího střelce – Matyáš Kantner a Petr Kodýtek byl vyhlášen nejlepším útočníkem, získal tedy cenu Josefa Vašíčka.

Čtvrtfinálové boje:

Třinec (1.) vs. (8.) Zlín    4:2
Plzeň  (2.) vs. (7.) Sparta  4:2
Brno   (3.) vs. (6.) Jihlava 4:3
Kladno (4.) vs. (5.) Motor   1:4

Semfinálové dvojice:

Třinec (1.) vs. Motor (5.) 3:0
Plzeň  (2.) vs. Brno  (3.) 3:2

Finálové série

Třinec (1.) vs. Plzeň (2.) 0:3

Tabulka postupujících po základní části:





Podrobnosti o sezóně ZDE!