Preview Bolzano

Na programu je první duel osmifinále CHL! Škodovka míří do Bolzana

Plzeň - Po třítýdenní pauze pokračuje Champions Hockey League! Skupinová fáze je již minulostí, teď se začíná znovu od nuly ve vyřazovacích bojích. Na indiány v osmifinále hokejové Ligy mistrů čeká obhájce prvenství v EBEL – tým HC Bolzano. V pravidelném preview na vás čekají všechny důležité informace o plzeňském soupeři, jeho cesta soutěží a zajímavé statistiky z obou táborů!

Představení plzeňského soupeře

Celý název klubu zní Hockey Club Bolzano-Bozen Foxes, italský název je HCB Alto Adige Alperia. Byl založen v roce 1933 a jedná se o nejúspěšnější tým italské nejvyšší hokejové soutěže, a to i přes fakt, že v této lize již Bolzano nepůsobí, neboť od sezony 2013/2014 hraje v Erste Bank Eishockey Lize (EBEL). Základní barvy týmu jsou červená a bílá, klub své domácí zápasy hraje v PalaOnda, která pojme celkem 7 200 diváků.

Bolzano v letech 1954 až 2012 během působení v nejvyšší italské hokejové soutěži dohromady 46 cenných kovů! Z toho 13 bronzových, 24 stříbrných a 19 zlatých medailí. Poslední mistrovský titul získalo mužstvo v této soutěži v roce 2012. Další úspěchy přidaly Lišky až po změně prostředí. Hned během první sezony v EBEL, tedy v ročníku 2013/2014, Bolzano celou soutěž opanovalo. Druhý titul si italský celek připsal v loňské sezoně.

Významnými hokejovými osobnostmi se Bolzano mohlo pyšnit především v minulém tisíciletí. Na konci osmdesátých let v týmu působil Mark Pavelich. Člen amerického reprezentačního týmu, který v roce 1980 senzačně zvítězil na zimních olympijských hrách. Během výluky v NHL si během sezony 1994/1995 za Bolzano zahrál šest utkání i Jaromír Jágr. Ten si v odehraných duelech stihl připsat 16 bodů (8+8). I pro Plzeňské se v historii italského týmu najde velmi zajímavé jméno. Pan Jaroslav Pavlů, dnes již téměř dvaaosmdesátiletý bývalý útočník, působil během padesátých a šedesátých let v Plzeň téměř dvanáct sezon, poté dalších jedenáct odehrál právě v Bolzanu, kde získal tři mistrovské tituly.

Cesta Bolzana Ligou mistrů

Italský tým se v Champions Hockey League letos představuje podruhé ve své historii, poprvé to bylo během sezony 2014/2015. V aktuálním ročníku se Bolzano představilo ve skupině C CHL, kde muselo soupeřit s týmy Skellefteå AIK , GKS Tychy a IFK Helsinki.

Lišky z Bolzana si právě na švédský celek vyšláply hned v prvním kole, které vyhrály 4:3 po nájezdech, v odvetě už brala Skellefteå výhru 2:1. Italský účastník EBEL ligy pak porazil tým IFK Helsinki 4:1 a 2:1 po nájezdech. Až Tychy uštědřily Bolzanu první prohru v základní hrací době, a sice 5:3, na domácím ledě však tým z Itálie kontroval výhrou 6:4.

1. Skellefteå AIK   4-0-2-0 27:13 14 bodů
2. HC Bolzano       2-2-0-2 20:16 10 bodů

Aktuální forma Lišek

Hokejisté Bolzana jsou na druhém místě dvanáctičlenné tabulky. V 17 odehraných utkáních získali celkem 36 bodů, když ovládli v základní hrací době nebo v prodloužení 12 zápasů, pětkrát odešli poraženi. Italský tým ztrácí na vedoucí Graz jediný bod.

Lišky mají opravdu dobrou formu, což potvrdily v nedělním utkání, když porazili Fehervár v poměru 3:1. Celková ofenziva Bolzana možná není tak oslňující, ve zmiňovaných 17 mačích nastřílela 49 gólů, nicméně obrana italského mužstva vypadá skálopevně. Defenziva Bolzana zatím v EBEL inkasovala jen 34 branek, což jsou dvě trefy na zápas, čímž se řadí mezi vůbec nejlépe bránící tým soutěže.

A na koho si v útoku přece jen dát pozor? Jedním z nich je rozhodně Michael Blunden, Top Scorer týmu v Champions Hockey League, jenž válí i v EBEL. Zatím si v probíhajícím ročníku připsal 21 bodů (12+9), jedná se tedy o kvalitního střelce. Ještě o dva body více však získal Brett Findlay, v tomto případě se jedná o vrchního nahrávače mužstva, který v EBEL získal již 23 bodů (2+21). Opomenout se nesmí ani gólman Leland Irving, který v Lize mistrů odchytal všech šest skupinových duelů a výrazně přispěl k postupu svého týmu do osmifinále soutěže. V ní i v CHL si bývalý brankář Calgary Flames drží skvělé statistiky.

Cesta Škodovky Ligou mistrů

Pro krátké osvěžená paměti si ještě jednou připomeňme cestu indiánů ve skupině H, kde se Plzeň představila. Jak je dobře známo, indiáni předvedli během dosavadního počínání v soutěži fenomenální výkony, dvakrát porazili švýcarské Lugano, finské Jyväskylä i slovenskou Banskou Bystrici. Plzeňští se tak stali nejúspěšnějším týmem Ligy mistrů, ve skupině totiž získali nejvíce bodů, a sice sedmnáct, což se nikomu jinému nepodařilo!

Druhým postupujícím je HC Lugano. Švýcarský celek si postup vybojoval na úkor JYP Jyväskylä. Finský tým tak vítězství v CHL určitě neobhájí, jeho cesta možná trochu překvapivě totiž skončila už v základní skupině.

1. HC Škoda Plzeň   5-1-0-0 25:14 17 bodů
2. HC Lugano        3-0-0-3 13:12  9 bodů

Řekli před prvním duelem osmifinále

Na konfrontaci s italským týmem se velmi těší kapitán plzeňských hokejistů Milan Gulaš: „Teď nás totiž čeká Liga mistrů v Bolzanu, kterou beru já osobně hodně vysoko. V minulých letech jsem nikdy do čtvrtfinále nepostoupil a nyní si té šance hodně vážím. CHL je kvalitní soutěž a chci postoupit dál.“ On i všichni jeho spoluhráči věří, že na ledě Bolzana udělají indiáni potřebný krok, který jím pomůže zvládnout osmifinálový dvojzápas.

Podobně smýšlí i další útočník Škoda, kterým je Denis Kindl. Ten ve spojitosti s Champions Hockey League věří i v to, že indiáni v soutěži uspějí, čímž najedou na lepší výsledky. V extralize Plzeň momentálně prohrála čtyřikrát za sebou, proto forvard Kindl věří, že v Lize mistrů Západočeši svůj zápas zvládnou. „Hokej v CHL je trošku jiný, hraje se více nahoru a dolů. Určitě chceme vyhrát, doufám, že zápas zvládneme, abychom měli dobrou pozici pro odvetu,“ říká útočník s číslem 92 na zádech.

Trenér Jiří Hanzlík odhalil plán Škodovky pro celý týden: „Do Bolzana jedeme v pondělí, utkání se hraje v úterý večer. Během středy dostanou hráči volno, ve čtvrtek a v pátek budeme trénovat. Protože další zápas hrajeme až další pátek, víkend by měli mít volný.“

HC Škoda Plzeň

Nejproduktivnější hráč (Top Scorer): David Stach – 11 bodů (3+8)
Nejlepší střelec: Kodýtek a Němec – 4 branky
Nejlepší nahrávač: David Stach – 8 asistencí
Nejproduktivnější obránce: Lukáš Kaňák – 3 body (2+1)
Nejtrestanější hráči: Jakub Kindl – 35 minut
Nejlepší hráči v bodování +/-: Peter Čerešňák (+5)
Nejhorší hráč v bodování +/: Miroslav Preisinger (-1)
Gólmani:
Dominik Frodl – 120 minut / pr. 2,00 | 91,11 %
Dmitrij Milčakov – 243 minut / pr. 2,47 | 90,20 %

HC Bolzano

Nejproduktivnější hráči (Top Scorer): Michael Blunden – 6 bodú (5+1)
Nejlepší střelec: Blunden a Insam – 5 branek
Nejlepší nahrávači: Timothy Campbell – 5 asistencí
Nejproduktivnější obránce: Timothy Campbell – 5 bodů (0+5)
Nejtrestanější hráči: Matti Kuparinen – 25 minut
Gólmani:
Leland Irving – 308 minut / pr. 2,73 | 91,36 %

Program Škody v CHL | Osmifinále

HC Bolzano – HC Škoda Plzeň   6. 11. 2018 od 19:45 
HC Škoda Plzeň – HC Bolzano  20. 11. 2018 od 17:00