Preview SPA

Nedělní menu? Pražská Sparta!

Plzeň – Extraliga přivane na západ Čech již třetího soupeře. Po zápase v pátek a úterý se nyní servíruje nedělní menu – pražská Sparta!


HC ŠKODA PLZEŇ
vs.
HC SPARTA PRAHA

Home Monitoring Aréna, Plzeň
17. září 2017
5.kolo Tipsport extraligy

Předloni se již v novém domově Sparty O2 Aréně zdálo, že domácí bez vážnějších problémů dokráčejí ke třem bodům, když tu náhle indiáni dotáhli tříbrankové manko a vybojovali alespoň jeden. Na západě Čech předvedly oba týmy parádní bitvu, kterou ovšem ve svůj prospěch dokázali zlomit Pražané. Indiáni si ale nenechali nic líbit a jako první, nakonec i jako poslední, sebrali Spartě všechny body v jejím novém domově po výsledku 2:1. Doma měli modrobílí také nakročeno k dobrému výsledku, ale slibné vedení neudrželi a hosté uspěli v prodloužení. A samotná semifinálová série začala lépe pro Západočechy, kteří v Praze kralovali 7:3, druhý den však nestačili stáhnout manko 0:4 a padli 3:4. Sparta následně dokonala na západě Čech obrat v sérii, ovšem ta se druhý den opět srovnala. Pražané v pátém zápase uhájili svojí arénu a získali mečbol, který v Plzni potvrdili v prodloužení. Indiánům se v loňské sezóně před vlastním publikem nepovedla ani vendeta, krizí zmítaný tým podlehl 0:5. Odveta již byla mnohem vyrovnanější, přesto se znovu radovala Sparta – 2:1. Do třetice se body dělily, když indiáni stáhli dvoubrankové manko, následně však padli v samotném závěru prodloužení. V našem hlavním městě v posledním kole základní části následně urvali dva body v nájezdech. Jaké drama nám oba celky nachystají nyní?



Pod pokličkou Sparty

Sparta se dlouhodobě netají nejvyššími cíli, vše však jako kdyby bylo zakleté. Základní část na jaře zakončili Pražané na třetí příčce za Libercem a Třincem, navíc se pyšnili nejlepším útokem v lize. Jenže ve čtvrtfinále přišla doslova ledová sprcha. Kometa ovlála všechny čtyři duely, inkasovala pouze osm branek a vystavila tak svému velkému konkurentovi velkou stopku. „Sparta má vždycky cíle nejvyšší. Ale tím, že letos proběhly poměrně razantní změny, chceme jít postupnými kroky. Mým snem je vyhrát titul a určitě to je i sen hráčů. Takže bychom rádi dosáhli na pozice nejvyšší,“ říká šéf střídačky Jiří Kalous.

Změny se týkaly hlavně brankoviště. Filip Novotný zamířil do Karlových Varů za Davida Honzíka, Tomáše Pöpperleho, jenž bude nově působit v Německu, zase nahradí Sami Aittokallio. KHL si v dresu bratislavského Slovanu vyzkouší Jan Buchtele, ligu švýcarskou v klubu Gottéron zase Michal Řepík. Lukáš Cingel nabral směr Mountfield a v kádru nepokračují ani Brian Ihnačák a Vladimír Eminger. Naopak z Norska přišli do Sparty Vinny Saponari a Alexander Reichenberg, ze Švédska Petr Zámorský, ze Zlína Robert Říčka, z Litvínova Tomáš Pavelka a jmenovec Dvořák zase z mužstva Energie.

V rámci letní přípravy odehráli Pražané jedenáct utkání a zúčastnili se hned tří turnajů. V rámci Mountfield Cupu padli s Jižní Koreou v prodloužení, s domácím celkem v nájezdech a na závěr porazili Pardubice 2:1. Své účinkování tak završili na třetím místě. V Ga-Pa v rámci Red Bulls Salute 2017 to byla příčka stříbrná, když Sparta v prodloužení skolila Salzburg, ale nestačila 2:5 na Mnichov. Stejnou pozici obsadili Pražané i v Mnichově na Sommerturnier 2017. Poměrem 5:2 sice zvítězili nad Ambri-Piottou, ale po výsledku 3:6 se sklonili před domácími ledními Medvědy. Na úvod přípravy ještě svěřenci kouče Kalouse vyhráli v Liberci v prodloužení, ve dvojutkání s Mladou Boleslaví získali jediný pomyslný bod a v generálce na extraligu udolali v derby prvoligovou Slavii 2:1 v prodloužení.

Vstup do extraligy byl zatím ve znamení pouze tří utkání. Na samotný úvod Pražané uspěli v Pardubicích 3:2, následně doma přetlačili i Jihlavu 4:3. Naposledy ve Vítkovicích se však hrál spíše tenis, když Ridera v Ostravě zvítězila 6:1.

Výsledky posledních zápasů

HC Vítkovice Ridera 6
HC Sparta Praha 1
(2:0, 2:0, 2:1)


Branky a nahrávky: 17. Květoň, 19. Květoň (Dej, Lev), 25. Hrbas (Olesz, Zdráhal), 40. Roman (Tybor, Klok), 47. Stránský (Kurovský), 47. Květoň (Roman) - 49. Pavelka (Kalina, Říčka).
HC Sparta Praha: Honzík – Zámorský, Tomáš Dvořák, Kalina, Pavelka, Mikuš, Nedomlel – Reichenberg, Vrána (A), Hlinka (C) – Kudrna, Pech, Kumstát (A) – Forman, Klimek, Říčka – Saponari, Černoch, Uher.


Mountfield HK 4
HC Škoda Plzeň 3pp
(0:1, 2:2, 1:1 - 1:0)

Branky a nahrávky: 130. Cibulskis (Jaroslav Bednář, Gregorc), 40. Kukumberg (Vopelka), 44. Koukal (Zigo, Jarůšek), 64. Džerinš (Zigo, Jarůšek) – 7. Hollweg (Preisinger, D. Sklenička), 33. D. Kubalík, 56. D. Kubalík (Stach, Gulaš).
HC Škoda Plzeň: M. Svoboda – P. Kadlec, Pulpán, Čerešňák, D. Sklenička, Jones, Moravčík, Kvasnička – Gulaš, Mertl, Schleiss – Straka, Stach, D. Kubalík – Kratěna, Kracík, Kindl – Hollweg, Preisinger, Kodýtek.



Zajímavosti ze vzájemné minulosti:

Nejvyšší výhry

1. 24.09.1999 | HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha5:1
2. 29.03.2016 | HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň3:7
3. 09.01.2004 | HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha7:3
* V případě shodného rozdílu rozhoduje o vyšším pořadí menší počet inkasovaných branek

Nejvyšší prohry

1. 18.01.1998 | HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha0:10
2. 11.09.1998 | HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň11:3
3. 16.10.2016 | HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha0:5
* V případě shodného rozdílu rozhoduje o vyšším pořadí menší počet vstřelených branek

Nejvíce branek

1. 11.09.1998 | HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň11:3 (14 branek)
2. 10.12.1993 | HC Sparta Praha - HC Škoda Plzeň8:3 (11 branek)
3. 21.10.2000 | HC Škoda Plzeň - HC Sparta Praha7:4 (11 branek)