Preview přátelský duel

Nové sezóna je tady! Prvním soupeřem bude českobudějovický Motor!

Plzeň - Dlouhé čekání na zápas je u konce, modrobílí po téměř přesně čtyřech měsících vyrážejí k boji. A stejně jako před rokem budou prvním soupeřem Jihočeši.


ČEZ MOTOR ČESKÉ BUDĚJOVICE
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

ZS Milevsko, Milevsko
6. srpna 2019
přátelské utkání

Po přesunu extraligy do Hradce Králové se oba soupeři potkali sedmkrát. V rámci přípravy na sezónu 2015/16 doma uspěli Západočeši 2:1, do černého pálili Lev, Hollweg a na druhé straně Marek. O léto dříve modrobílí v Plzni nezvládli nájezdy, v odvetě na ledě soupeře ale zvítězili 4:1. Předloni se již pomyslné body dělily rovnoměrně – Motor padl 2:4 a zvítězil 6:1. A pak tu máme loňský rok. Na úvod letních přípravných duelů domácí indiáni nezaváhali 4:1 a v odvetě po velké bitvě se radovali po výsledku 3:2. Jak si povedou oba soupeři nyní?

Pod pokličkou Motoru

Zatím marně se jihočeský klub snaží o návrat mezi hokejovou elitu. V úvodní sezóně v první lize – 2013/14 - mužstvo dokonce obhajovalo svou prvoligovou příslušnost. O rok později již z toho ale byla baráž, ovšem v konkurenci pražské Slavie, Chomutova a Olomouce úspěch nepřišel. Před čtyřmi lety velká očekávání zhatila vlna zranění v play-off, lazaret tak po vyřazení 0:4 od sešívaných skončil již v semifinále.

V následující sezóně Motor ovládl základní část WSM Ligy o čtyři body před Jihlavou. Ve čtvrtfinále si hladce poradil s Přerovem a povedla se i odveta za předešlý rok proti Slavii. Poslední krok se ale opět udělat nepodařilo – Pardubice svou extraligovou příslušnost uhájily a pouze Jihlava vystrnadila Karlovy Vary. Velké zklamání přišlo i předloni, když po základní části byla pouze právě Energie úspěšnější, konkrétně o osm bodů. Havířov v prvním kole uspěl pouze v jednom utkání, jenže stopku Jihočechům vystavilo Kladno Jaromíra Jágra. To v Českých Budějovicích třikrát zvítězilo, doma pak pouze jednou ztratilo.

Loňskou základní část první ligy ukončili Jihočeši na třetí pozici za Jihlavou, Vsetínem a před Kladnem. Ve vyřazovacích bojích si smlsli 4:1 na zápasy na Přerovu a 4:0 na Slavii, pouhých pět získaných bodů v baráži z dvanácti utkání ale opět radost nepřineslo.   

Tým nadále povede Václav Prospal, v mužstvu má i řadu cizinců. Například mladý obránce Ivan Lytvynov, jenž se narodil na Ukrajině, ale prošel mládežnickou výchovou v Letňanech, zkušený slovinský zadák Žiga Pavlin či kanadští forvardi Ben Hawerchuk a David Gilbert.

V kádru také figurují exindián Miroslav Holec, či plzeňští odchovanci Martin Heřman a Roman Přikryl. Právě v jeho případě může jít o zajímavý souboj s bratrem Filipem v modrobílém dresu.  

Motor odehraje v rámci letní přípravy osm zápasů. S Plzní se jedná pro obě mužstva o vstupní duel, následně Jihočeši míří na led Komety Brno, poté se již popasují pouze se zahraničními celky. S Chabarovskem, Pavlodarem, dvakrát Lincem a stejně tak i s Lausitzer Fuechse.

Výsledky loňských zápasů

HC Škoda Plzeň 4
ČEZ Motor České Budějovice 1
(1:0, 2:0, 1:1)

Branky a nahrávky: 11. Němec (Gulaš), 24. Pour (Kodýtek, Kantner), 38. Stach (Gulaš, J. Kindl), 60. Kvasnička (Kodýtek) – 47. Káník.
HC Škoda Plzeň: Frodl (Kolář) – Kvasnička, Čerešňák, J. Kindl, Kaňák, Pulpán, Vráblík, Allen – Nedorost, Němec, Gulaš – Stach, Preisinger, Indrák – D. Kindl, Kracík, Eberle – Kantner, Kodýtek, Pour.
ČEZ Motor České Budějovice: Strmeň (Svoboda) – Pýcha, Pavlin, Kachyňa, Plášil, Dudáček, Dosek – Čermák, Bradley, Doležal – Babka, Dančišin, Šulek – Heřman, Čížek, Doktor – Káník, Krcho, Silný.

ČEZ Motor České Budějovice 2
HC Škoda Plzeň 3
(1:1, 0:2, 1:0)

Branky a nahrávky: 2. Doktor (Bradley), 56. Endál (Fillman, Šimánek) – 18. D. Kindl (Kracík), 23. Kodýtek, 37. Kracík (Preisinger).
ČEZ Motor České Budějovice: Kváča (Strmeň) – Kutlák (C), Fillman, Kachyňa, Čáp, Vydarený (A), Plášil – Čermák (A), Čížek, Endál – Novák, Dančišin, Doležal – Šimánek – Bradley, Babka, Doktor, Škoda, Šulek.
HC Škoda Plzeň: Miltchakov (Frodl) – Kvasnička, Allen, J. Kindl (C), Kaňák, Pulpán (A), Vráblík – Pour, Němec, Eret – Stach, Kratěna, Indrák (A) – D. Kindl, Kracík, Eberle – Kantner, Preisinger, Kodýtek.

Program přípravných utkání indiánů před sezónou 2019/20

 6.8.2018 ČEZ Motor České Budějovice - HC Škoda Plzeň od 17:30 
 8.8.2018 HC Škoda Plzeň - Rytíři Kladno              od 17:30 
20.8.2018 Rytíři Kladno - HC Škoda Plzeň              od 17:30 
22.8.2018 HC Klatovy - HC Škoda Plzeň                 od 17:30