Rozhovor před PLZ - LIB

Nyní máme poslední šanci porvat se o čtyřku, burcuje Ladislav Čihák

Plzeň - Indiáni mají před sebou předposlední hrací týden základní části letošní Tipsport extraligy. V něm se hned dvakrát popasují s Bílými Tygry z Liberce.

Letos si zatím vedou lépe, poměr bodů získaných ve vzájemných duelech je pro Západočechy příznivější 4:2. Nejprve totiž pod Ještědem zvítězili 6:3, poté doma padli v prodloužení, přestože po většinu utkání vedli. „S Libercem je potřeba dobře zakládat útok pod tlakem a chytře nakládat s pukem v obranném pásmu. Je to velmi dobrý tým, který hraje výborně s kotoučem, nemůžeme je nechat hrát. Jednoznačně je pak potřeba nefaulovat, nemůžeme mít tolik vyloučených hráčů za zápas,“ říká před dohrávkou desátého kola trenér indiánů Ladislav Čihák.

Naráží tím i na fakt, že v minulém kole v souboji s Brnem hned dva jeho svěřenci museli předčasně do sprch. Petr Straka i Sebastián Malát navíc díky tomu po zásahu disciplinární komise nemohou nyní proti Severočechům hrát. „Nastoupí Luboš Rob a vypadá to, že by se mohl vrátit Jan Eberle, který s námi odtrénoval již dnešek. Takže ti by je mohli nahradit,“ prozrazuje.

Lodivod modrobílých si dnes po tréninku vzal hráče na delší poradu, co bylo její náplní? „Já se ještě vrátil k zápasu s Kometou, kdy nás jasně zabily naše nesmyslné fauly. Tam vidím příčinu neúspěchu a samozřejmě mi tam neustále chybí prosazení útočníků jeden na jednoho v útočném pásmu. Ještě více chtít hrát a hlavně jsem viděl, že jsme měli problém ve dvou věcech – blokování střel a chybějící clonící hráč před brankou. Jejich gólman vše viděl. Znovu jsem to tedy hráčům zopakoval a připomněl. Pokud tohle nezlepšíme, naše akce nebudou úspěšné,“ vypráví. 

Ale najít se daly i věci pozitivní: „Například oslabení, dobrá hra s pukem a založení útoku pod tlakem, přechodová fáze… To nebylo špatné. U toho musíme zůstat a k tomu zlepšit ty věci, které nám nešly. Samozřejmě teď už je to poslední šance na to urvat čtyřku. S Boleslaví jsme to nezvládli, teď máme druhou šanci. Ta už je definitivní a poslední. My uděláme maximum pro to, abychom uspěli, zastavili prohry a vyhráli.“   

„Všichni víme, že to teď není optimální, poslední zápasy nám nevyšly. Ve všech kromě posledního jsme vedli, prohráli jsme si je sami. To člověku nepřidá. Kdybychom párkrát padli 0:6, tak si můžeme říct, že na to asi nemáme, ale když vidíme, jak duely zbytečně ztrácíme, tak je to ubíjející,“ navazuje na Ladislava Čiháka mladý forvard Matyáš Kantner.

I on si je vědom, že možná již teď se definitivně láme chleba. Vždyť Liberec je v tabulce na dostřel Plzni a nyní se společně dvakrát utkají. „Pokud chceme do té čtyřky, tak je potřeba bezpodmínečně oba duely vyhrát. K tomu to směřujeme, chceme se na ně zpátky dotáhnout a myslím si, že zrovna tyhle dvě kola rozhodnou, jestli budeme hrát předkolo nebo čtvrtfinále,“ říká jasně.

  
Fota: Aleš Bedlík