Ohlasy SF1

Odehráli jsme skvělý zápas, těší Dominika Frodla

Plzeňským indiánům se podařil vstup do semifinále a díky výhře 4:1 se ujali vedení také v samotné sérii s Oceláři Třincem. Základním stavebním kamenem byl opět spolehlivý výkon gólmana Dominika Frodla, který se ze hry neinkasoval. Překonal ho jen Martin Růžička z trestného střílení.

Mladý gólman po utkání sice byl v pozitivní náladě, ale přehnanou euforii krotil. „Vyhráli jsme, což je jediné, co se bere. Jsme šťastní, že jsme hned první zápas zvládli,“ vyprávěl novinářům a jedním dechem odmítal jakékoli zklamání z možné vychytané nuly, která se nakonec nekonala: „Hlavně jsem se soustředil na to, ať vedení udržíme a vyhrajeme. Tohle jde úplně stranou. Jsem rád, že jsme odehráli skvělý zápas, a Třinec pak ani moc šancí neměl.”

Plzni se povedl vstup do utkání a po dvaceti minutách díky trefám Jaroslava Kracíka a Milana Gulaše vedl o dvě trefy. Možná rozhodující pasáž duelu přišla v druhé třetině, kdy domácí Třinec měl k dispozici dlouhou přesilovku pěti proti třem, kterou nevyužil, stejně jako následující klasickou variantu. „Měli jsme nějaké varianty, co hrají. Samozřejmě tam mají ostrostřelce. Všichni, kdo se dívají na zápasy, víceméně vědí, jak to hrají. Měl jsem v hlavě to, že poslední zápas u nás nám gól nedali, tak jsem doufal, že to potvrdíme. Zase jsme to odehráli suprově,“ pochvaloval si Frodl. A když se indiáni dostali také do útoku, na 3:0 z jejich pohledu upravil Jan Kovář po rychlé akci (snad) čtyř na jednoho.

Snížení se domácí dočkali až v poslední dvacetiminutovce, když se po faulu Pulpána rozjel na trestné střílení Martin Růžička, který Frodla protáhl po celém brankovišti, až našel skulinku u jeho levé tyčky. „Vím, že tam nějaké varianty má, ale čekal jsem na jeho pohyb. Myslím si, že chyběl kousek. Byla tam mezírka a propadlo to tam. Byl to gól na 1:3, ale my máme vítězství,” pokračoval gólman Plzně. Ten v pozápasovém rozhovoru především vyzdvihoval příspěvek spoluhráčů, kteří poctivě blokovali střely a řadu možných šancí domácích zastavili už v zárodku. „Lehali jsme do střel, plno jich od modré ani neprošlo. Takhle se v play off hraje. Když to takhle budeme dodržovat, půjdeme daleko.V play off se nehraje hurá hokej. Čím méně šancí dáte soupeři, tím máte větší šanci na úspěch. Pár zápasů s Olomoucí nám trvalo, než jsme na to přišli, že tohle musíme dělat. Pak se to zvedlo, i kvůli tomu jsme postoupili a vyhráli tady díky tomu první zápas.”

Právě porovnání s Olomoucí a úpornými zápasy se v přímé konfrontaci s pohledem na třineckou hru nabízelo… „Je to jiný hokej, určitě. Třinec má, když to tak řeknu papírově daleko větší jména a hokejovější hráče. Olomouc to měla na bojovnosti a urputné hře. Řekli jsme si, že když jsme přešli přes Olomouc, přes ten boj… Nebyla to série, byl to boj. Válka. My jsme si řekli, že tohle nás posílí. Třinci jsme ukázali, že jsme se na ně připravili výborně. Děkuji za to i Olomouci,“ vzkázal do aktuálně nedaleké Olomouce. Na poslední zápas s kohouty může Frodl mít přesto lehce hořkosladkou vzpomínku kvůli mediálně již hodněkrát propranému Švrčkově gólu od vlastní modré. „Co bylo, to bylo. Play off se hraje na výhry. Sice jsem dostal blbý gól, ale vyhráli jsme. Někde na internetu jsem si od nějakých expertů přečetl, že jsem špatný gólman, tak jsem jim to chtěl pořádně ukázat,“ s úsměvem uzavřel Dominik Frodl.