Rozhovor reprezentanti

Ohlasy s indiány přímo z dějiště mistrovství světa

Po vítězném utkání proti Itálii, které česká hokejová reprezentace v Bratislavě ovládla v poměru 8:0, se nejen o zmíněném duelu, formě národního týmu na šampionátu a pohledných kombinacích z plzeňské dílny rozpovídala čtveřice Milan Gulaš, Michal Moravčík, Jan Kovář a Dominik Kubalík. Foto: Vladimír Koča

Velkou premiéru na světovém turnaji si odbyl kapitán Škodovky Milan Gulaš, který navíc nastoupil v jedné útočné formaci s Jan Kovářem a Dominikem Kubalík. Užil si duel, jak sliboval? „Totálně! Totálně jsem si zápas užil. Navíc k tomu jsem hrozně rád, že jsme ho zvládli. Chtěl bych moc poděkovat klukům z lajny, kteří mi strašně pomohli, abych se rychle dostal do zápasového tempa. A samozřejmě jsem rád, že jsme s Kubaldou oprášili kombinace,“ těší Gulaše.

První start na světovém šampionátu je vždycky veliká událost. U Milana Gulaše to platí několikanásobně, premiéru zažil po nespočtu smolných okamžicích, které ho před velkými turnaji provázely. „Před začátkem zápasu jsem nechtěl být nervózní, vyvíjet na sebe nějaký tlak. Šel jsem do risku, to si můžeme říct narovinu. Padlo to na mě až při hymně, když jsem si vzpomněl na všechny roky a věci, co se staly. Byl to úžasný pocit a ohromně si ho vážím. I kdybych už neměl na turnaji nastoupit, tohle pro mě bylo nejvíc,“ prohlásil Gulaš. Z projevu třiatřicetiletého forvarda byla cítit naprostá upřímnost ze všech slov, která pronesl. Byl to pro něj zkrátka velký den. Zasloužený. A okořeněný vítěznou trefou.

Borci z Plzně totiž kombinaci oprášili ukázkově už v osmé minutě utkání, když se po přihrávce Kubalíka trefil Milan Gulaš přesně pod víko italské branky. Dokonalý start na světovém šampionátu! „Pro puk za Milanův první gól jsem byl poslán,“ prozradil se smíchem Dominik Kubalík. A ihned dodal: „Poprvé se trefil na velkém turnaji, takže myslím, že si ho zasloužil.“ Velká poklona a krásné gesto, že byl pro Gulašův památeční kotouč vyslán právě Kubalík. „Ale ne mnou! Myslím si, že ho pro něj poslali trenéři, přesně to nevím. Ale vím, že si tenhle puk někam vystavím,“ prozradil kapitán Škody.

Připomeňte si trefy Milana Gulaše a Jana Kováře i akci Michala Moravčíka

Národní tým nakonec Itálii přejel vysoko 8:0, nicméně Michal Moravčík viděl ve výkonu české reprezentace jisté nedostatky, po konci utkání zhodnotil celý jeho průběh: „Měli jsme skvělý vstup do zápasu, ve druhé části to bylo trošku horší. Toho jsme se chtěli ve třetí třetině vyvarovat, což se nám, myslím si, docela povedlo. S druhými třetinami máme malinko problémy, když do nich vstupujeme. Musíme být víc koncentrovanější.“ Plzeňský bek si v utkání připsal krásnou individuální akci, když naservíroval luxusní přihrávku pro Michala Frolíka, který vstřelil třetí gól českého týmu.

Jak se zatím Michal Moravčík cítí na svém druhém světovém šampoinátu v řadě? „Na mistrovství se cítím dobře, nestěžuju si, nohy mi jezdí. Je to super. V týmu se sešlo několik kluků z Plzně, máme spoustu společných zážitků, takže je potom pořád o čem mluvit,“ usmívá se bek Škody.

Michal Moravčík slaví gól národního týmu

Dominik Kubalík se s Moravčíkem potkával v jedné kabině řadu let, s Milanem Gulašem si zahrál v týmu Škodovky během sezóny 2017/2018. Útočníka příjezd parťáka a zařazení do týmu, navíc i do stejné útočné formace, pochopitelně potěšil. „Jsem moc rád, že je tady, něco už jsme pohromadě odehráli. I pro mě je to samozřejmě fajn, že si můžeme spolu zase zahrát. V prvním utkání to od naší lajny byla taková "otrkávačka“, předvedli jsme hezké momenty, vypracovali si šance. Věřím, že to byl dobrý začátek a že nám to půjde,“ říká Kubalík. Ano, třetí lajna národního týmu v utkání hýřila aktivitou, doufejme, že je na co se těšit i v další fázi turnaje.

Třetím do party, který za trefu Milana Gulaše získal kladný bod do statistik, je Jan Kovář. „Všichni jsme rádi, že Milan dal gól, zapsal se tak do turnaje. Byl to pro něj vlastně první velký zápas na mistrovství světa a hned se trefil. Nebylo to pro něj vůbec lehké, hrál poprvé po měsíci. Zvládl to ale skvěle a věřím, že se budeme ještě zlepšovat,“ řekl centr třetí formace národního týmu. Také Kovář se v mači dokázal prosadit, když v přesilové hře zvýšil na 4:0. Jediný, kdo z plzeňské trojice neslavil gól, je Dominik Kubalík. „I Dominik měl v utkání pár šancí. On je ale střelec, jeho čas určitě ještě přijde,“ věří Jan Kovář. 

Oslava Milana Gulaše a Jana Kováře

Foto: Aleš Krecl