Série 2016 a 2018

Opět ve čtvrtfinále Olomouc! Jaké byly předešlé dvě série?

Plzeň – Je to již taková tradice. Indiáni podruhé v řadě, a dokonce potřetí za poslední čtyři roky, vyzvou ve čtvrtfinále play-off Olomouc.

V sezóně 2016 v prvním infarktovém zápase rozhodl Svoboda jedinou brankou duelu v sedmasedmdesáté minutě, o den později znovu domácí uspěli, tentokrát 4:2. V Olomouci nejprve Plzeň zazářila 8:1, poté těsně 1:2 padla. Postup mezi čtveřici nejlepších si užila před svými fanoušky po shodném skóre.

Vloni modrobílí rovněž uspěli při výsledku 4:1 na zápasy. Přitom začali v Home Monitoring Aréně špatně, podlehli v nájezdech. Pak ale slavili již jen výhry – 4:2 a 4:3 a poslední dvě střetnutí dokonce neinkasovali – 2:0 a 5:0. Nyní se pojďme na jednotlivé duely podívat podrobněji…


Čtvrtfinále indiánů v play-off 2018/19

Pondělí 18.3.2019 HC Škoda Plzeň vs. HC Olomouc od 19:00
Úterý   19.3.2019 HC Škoda Plzeň vs. HC Olomouc od 17:00

Pátek   22.3.2019 HC Olomouc vs. HC Škoda Plzeň od 17:00
Sobota  23.3.2019 HC Olomouc vs. HC Škoda Plzeň od 17:00

Úterý   26.3.2019 HC Škoda Plzeň vs. HC Olomouc

Čtvrtek 28.3.2019 HC Olomouc vs. HC Škoda Plzeň

Sobota  30.3.2019 HC Škoda Plzeň vs. HC Olomouc 


Čtvrtfinále 2016

ČF1 – 14.3.2016 – PLZ vs. OLO 1:0pp (0:0, 0:0, 0:0 - 1:0)

HC Škoda Plzeň: Machovský (Polívka) – Jeřábek "A", Kadlec "A", Pulpán, Kudroč, Sklenička, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna "C" – Svoboda, Preisinger, Hrňa – Poletín, Lev, Hollweg.
HC Olomouc Konrád (Vošvrda) – Skrbek "A", Vyrůbalík "C", Houdek, Staněk, Jaroměřský, Ondrušek "A" – Buc, Herman, Holec – Eberle, Řípa, Vodný – Skladaný, Húževka, Mikúš – Pekr, Rác, Kucharczyk.

Branky a nahrávky: 77. Svoboda (Kratěna, Lev).

Vyloučení: 3:7.
Využití: 1:0.
Diváci: 5009.
Střely na branku: 19:37.
Zblokované střely: 19:20.
Hity: 39:14.
Vhazování: 37:44.
Průběh utkání: 0:0, 1:0.

Jako první si brankovou příležitost vytvořili domácí. Indrák se před brankou dostával k puku, ale Branislav Konrád mu ho včas vypíchl. Olomoucký brankář posléze ještě dokázal vyrazit pokus Kracíka. Zápas nadále pokračoval ve vyrovnaném duchu a oba týmy si jen s obtížemi vytvářely šance. Dobrou střeleckou možnost měl na konci šesté minuty Petr Kadlec, jenž však zapomněl seřídit svá mířidla. Posléze hrála Mora přesilovou hru, ale modrobílí se zdařile ubránili a nic z toho nebylo.

Početní výhodu si v desáté minutě vyzkoušeli i svěřenci trenéra Michala Straky. První šanci během ní měl paradoxně hostující Eberle, kterého dokázal Machovský vychytat. Ačkoliv si Plzeňští vytvořili velice solidní tlak a velké množství nadějných situací, hostující defenzivu zcela prolomit nedokázali. Plzeň byla o něco aktivnější a velkou šanci na otevření skóre měla ve 14. minutě, kdy před brankou zakončoval Johnson. Branislav Konrád si však připsal dobrý zákrok betonem. I přes výskyt několika přesilových her byla první část utkání bezbranková.

Druhá třetina začala zkrácenou početní výhodou Škodovky, která však byla nevyužita. Následně jsme z obou stran opět viděli opatrný hokej. Puk poprvé v síti skončil až na konci 25. minuty, kdy svůj samostatný únik proměnil Dominik Kubalík, ale rozhodčí si předtím všimli ofsajdu a gól neplatil. Na druhé straně obdržel touš do mezikruží Jiří Řípa. Bez váhání tak střílel, ke smůle hostí ale mířil příliš vysoko. Další zajímavé šance si před brankou postupně vytvořili Kracík, Johnson a Bližňák, ale na gól se stále čekalo.

Západočeši pokračovali v dobré útočné aktivitě. Další interesantní příležitost měli krátce po polovině třetiny, kdy dělovou ránu Kristiána Kudroče dokázal tečovat Dominik Kubalík. Část stadionu se poté již radovala, ale marně, protože hrací předmět skončil jen v ochranné síti. Nezaujatého diváka utkání příliš bavit nemohlo, dobrou činností se prezentovaly spíše defenzivní řady než ty útočné. Před sérií bylo z několika úst řečeno, že zápasy budou o malém počtu branek – a po 40 minutách tomu tak skutečně bylo, stav byl stále 0:0.

Hosté byli nejblíže brance v úvodu třetí třetiny. Po střele Jiřího Řípy se k dorážce dostal Jan Eberle, naštěstí pro Machovského a spol. ale trefil břevno domácí svatyně! A další šanci si vytovřili o chvíli později, přečíslení tři na dva mohl zakončovat Roman Rác, přihrávka na něj byla ovšem v rozhodující chvíli zblokována. Na druhé straně to o několik okamžiků později zpoza branky zkoušel Dominik Kubalík. Konrád si chvíli nebyl jistý, kde je kotouč, nakonec ho ale dokázal zasednout. Po delší době přišla přesilová hra, k dispozici ji měla Plzeň. Gól v ní ale nepadl.

5009 diváků v Home Monitoring Aréně bylo velice nervózních. Vědělo se, že jakákoliv menší chyba může rozhodnout zápas. V 56. minutě dobrou přihrávkou bekhendem vybídl Jaroslav Kracík ke skórování nejlepšího střelce základní části Tipsport extraligy Dominika Kubalíka, kotouč z jeho hole však zamířil nad bránu. Na druhé straně zase Machovského betony vyprášil Jiří Ondrušek. Velkou šanci na první gól měli poté Plzeňané Preisinger s Hrňou, ale opět se jim nepodařilo uspět! Zápas tak dospěl do prodloužení za stavu 0:0.

Do něj vstoupili aktivněji hosté, první větší šanci měl po pasu Kratěny ale Miroslav Preisinger. Z voleje ovšem trefil jen Konráda. Tak jako tak bylo pískáno postavení útočícího hráče v brankovišti, gól by tedy znovu platit nemohl. Modrobílí si v průběhu 67. minuty vytvořili velice solidní tlak, ale jejich střelbě sházelo jediné – přesnost. Obrovskou šanci na rozhodnutí měl hostující Miroslav Holec, který ale tvrdou ranou napálil tyčku! V ten moment domácím hodně zatrnulo.

Dobrou příležitosti si vypracovala i čtvrtá formace Škodovky, na zakončení Michala Poletína byl Branislav Konrád ale připraven. Olomouc velice zahrozila v čase 71:56, kdy byl před bránou úplně volný Jiří Řípa. Naštěstí pro západočeský tým ale hostující forvard nedokázal malého černého neposedu jménem puk trefit. O chvíli později po neproměněné šanci Radima Kucharczyka opět málem skóroval Miroslav Holec, znovu však jeho rána zamířila do tyče!

Možnost rozhodnout o osudu utkání dostala Plzeň v 76. minutě, když Olomoučtí hráli v šesti a museli se bránit v oslabení. A to se jim nakonec vymstilo. Po parádním pasu Ondřeje Kratěny rozhodl o vítězství domácího celku Tomáš Svoboda!

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Viděli jsme velkou bitvu, skončilo to 1:0, ale byla tam řada šancí na obou stranách. Zápas jsme mohli rozhodnout dříve, ale vyzdvihl bych výkony obou gólmanů. Přesilovka v prodloužení rozhodlo. Jsme rádi, že jsme udělali ten první krok v sérii.

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Byl to vyrovnaný zápas. Výborné výkony na obou stranách, nakonec to rozhodl jeden gól, což vždycky zamrzí. Předtím navíc dvakrát zazvonila tyč na druhé straně. Nedá se nic dělat, my jsme nemohli počítat s tím, že budeme hladce vyhrávat. Je jasné, že ty zápasy budou těžké. Dnes byla šťastnější Plzeň, jedeme dál.


ČF2 – 15.3.2016 – PLZ vs. OLO 4:2 (1:1, 2:0, 1:1)

HC Škoda Plzeň: Machovský (Polívka) – Jeřábek "A", Kadlec "A", Pulpán, Kudroč, Sklenička, Kubka – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna "C" – Svoboda, Preisinger, Hrňa – Poletín, Lev, Hollweg.
HC Olomouc Konrád (Vošvrda) – Vyrůbalík "C", Skrbek "A", Staněk, Houdek, Ondrušek "A", Jaroměřský – Holec, Herman, Buc – Vodný, Řípa, Eberle – Mikúš, Húževka, Skladaný – Kucharczyk, Rác, Pekr.

Branky a nahrávky: 14. Preisinger (Hrňa, Svoboda), 37. Kubka (Kracík), 39. Indrák (Lev, Kracík), 60. Svoboda (Kratěna, Jeřábek) – 5. Rác (Pekr, Kucharczyk), 59. Houdek (Buc).

Vyloučení: 12:9, navíc Vodný (OLO) 10 min OT.
Využití: 1:1.
Diváci: 6153.
Střely na branku: 25:35.
Zblokované střely: 10:17.
Hity: 21:15.
Vhazování: 39:29.
Průběh utkání: 0:1, 3:1, 3:2, 4:2.

Úvodní minuty druhého čtvrtfinále byly podobné jako průběh prvního utkání. Týmy Plzně i Olomouce hrály zodpovědně zezadu a většina akcí končila ve středním pásmu. Jenže už v páté minutě domácí hokejisté nezachytili rychlý brejk Mory a hosté se dostali do přečíslení dva na jednoho. Pekr dobře odtáhl plzeňského beka, Roman Rác si s pukem najel mezi kruhy a poté ho nechytatelně poslal pod břevno indiánské klece. Brankář Matěj Machovský byl proti této ráně naprosto bezmocný, střela byla umístěna precizně! Oba celky měly poté k dispozici první přesilové hry v utkání, ale v nich se jim příliš nezadařilo.

Po skončení první početní výhody se indiáni šikovně dostali do útočného pásma, Kracík přistrčil kotouč na Pulpána, ten vypálil a jeho nahození dokázal tečovat Dominik Kubalík. Modrobílý kanonýr Konráda překonal, nicméně touš se zastavil jen na olomoucké tyči. O pár chvil později už se mohla Home Monitoring Aréna radovat. Svoboda parádně našel Hrňu, ten ještě lépe oslovil křižným pasem Miroslava Preisingera a domácí forvard si poradil bleskovou kličkou do bekhendu – bylo vyrovnáno! Další obrovskou šanci Západočechů měl Jaroslav Kracík, jenž po přihrávce Indráka střílel z otočky, leč jeho pokus skončil těsně mimo tři tyče. Po první třetině se tak šlo kabin za remízového stavu.

V úvodu prostřední periody se hostujícím hokejistům naskytla možnost hrát v početní výhodě. V ní Buc vybídl ke skórování Pavla Skrbka, ale zkušený obránce Mory si vylámal zuby na betonu Machovského. Hostující hráči poté měli k dispozici i dvojnásobnou přesilovou hru, ani z té však nezapršelo. Největší příležitost si kohouti připsali při zajímavém přečíslení, jež vzal na sebe František Skladaný, ale napálil pouze skvěle připravenou lapačku brankáře Matěje Machovského. Na ledové ploše se začalo také velice jiskřit, po ráně Poletína se do mely proti Olomouckým zapojila čtvrtá řada Plzně, nejlépe z ní vyšel, což asi nebude překvapivé, Ryan Hollweg.

Poté hráli Západočeši v dalším oslabení, ve kterém se Mário Bližňák dostal do šance, z levé strany vyslal na Konráda tvrdou bombu, s níž si hostující gólman poradil betonem. Modrobílí se s početními nevýhodami popasovali dobře a záhy sami udeřili! Jaroslav Kracík udržel puk za brankou, poslal ho na vrchol kruhu, kde už byl připravený bek Branislav Kubka, jenž poslal touš přesně pod víko. Domácí obránce zaznamenal první gól v letošním ročníku. Poté se před Konráda proháčkoval Pulpán a nešťastně povalil hostujícího gólmana. Olomoučtí se k této situaci nepostavili úplně férově – domácího beka dva hráči hrubě krosčekovali na zemi. Indiáni tuto nekázeň dokázali ztrestat, Miroslav Indrák se krásně dostal do úniku, který zakončil přesnou kličkou, Plzeň vedla už 3:1.

Do první šance se ve třetí části dostali hostující hráči, konkrétně to byl Miroslav Holec, s jeho pokusem z pravé strany si ovšem poradil Machovský lapačkou. V dalším průběhu třetí periody se hrálo klidněji, na trestnou lavici putoval Kubalík za podražení, leč indiáni byli v oslabeních pozorní a znovu se dokázali ubránit. 6153 diváků v západočeské hale mohlo rovněž vidět napumpovaného Ryana Hollwega, který se v střetnutí prezentoval osmi velice povedenými hity.

Branislav Konrád se poté vydal na výlet z branky, o puk ho obral Kubalík, který pohotově přihrál na Jaroslava Kracíka. Domácí centr rychle pálil do opuštěné klece, ale trefil pouze dobře postaveného zaskakujícího gólmana, jímž se stal obránce Ondrušek. Dvě minuty a dvacet pět sekund před koncem utkání si vyžádala hostující střídačka oddechový čas a spřádala plány na snížení stavu, do hry navíc poslala šest hokejistů. Na ledě byl dlouho klid, poté se však na modré čáře dostal ke kotouči obránce Tomáš Houdek a přesnou střelou zápěstím se postaral o zdramatizování duelu. Konečné slovo však měli opět domácí borci. Tomáš Svoboda se trefil přesně do opuštěné kelce a pečetil výhru Plzně. Západočeši se tak dostali do vedení 2:0 v sérii.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Viděli jsme vyrovnané utkání a rozhodla druhá třetina, kdy jsme ubránili několik oslabení za sebou, navíc i to dvojnásobné. Pak jsme dali na 2:1 a krátce nato z přesilovky na 3:1, což bylo rozhodující. U nich to bude hrozně těžké, budou to chtít zvrátit. Musíme to ustát a dobře se na to připravit.

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Dneska ten zápas se lámal ve druhé třetině. Rozhodující byl druhý gól domácích, kdy jsme předtím nedokázali skórovat v přesilovkách. Měli jsme hodně střel, ale mnoho jich končilo na břiše domácího brankáře. Když šli domácí do vedení 3:1, tak se to zlomilo. Závěr jsme zdramatizovali při powerplay, ale dát dva góly během ní se podaří jednou za X let. Série 2:0 a jedeme domů, kde se to budeme snažit srovnat.


ČF3 – 18.3.2016 – OLO vs. PLZ 1:8 (0:2, 1:2, 0:4)

HC Škoda Plzeň: Machovský (Polívka) – Kadlec, Jeřábek, Kudroč, Pulpán, Kubka, Sklenička – Indrák, Kracík, Kubalík – Kratěna (C), Bližňák, Johnson – Hrňa, Preisinger, Svoboda – Hollweg, Lev, Poletín.
HC Olomouc Konrád (21. Vošvrda) – Škůrek, Vyrůbalík (C), Houdek, Staněk, Jaroměřský, Ondrušek – Buc, Herman, Holec – Eberle, Řípa, Vodný – Skladaný, Húževka, Mikúš – Pekr, Rác, Kucharczyk.

Branky a nahrávky: 30. Buc (Vyrůbalík, Houdek) – 9. Hrňa, 19. Lev (Kratěna), 21. Indrák (Jeřábek), 24. Lev (Kadlec, Machovský), 43. Indrák (Kubalík), 51. Kratěna (Kadlec, Jeřábek), 57. Kratěna (Kubka, Sklenička), 60. Johnson (Preisinger).

Vyloučení: 8:10, navíc Ondrušek (OLO) 10 min OT.
Využití: 1:1.
Diváci: 5500 (vyprodáno).
Střely na branku: 33:25.
Zblokované střely: 9:8.
Hity: 14:6.
Vhazování: 39:42.
Průběh utkání: 0:4, 1:4, 1:8.

Hned ve druhé minutě utkání putovali hosté na trestnou lavici, když Erik Hrňa sekl brankáře Konráda. Obrovskou šanci měl v přesilovce po špatné rozehrávce Kubky Michal Vodný, naštěstí pro Plzeňany však trefil jen brankáře Machovského. Poté si zkrácenou početní výhodu vyzkoušel i západočeský tým, skórovat ovšem rovněž nedokázal. V osmé minutě přihrával Vodný do dobré šance Jiřímu Řípovi, kotouč z jeho hole však zamířil do plzeňského gólmana. Na druhé straně zase zahrozila dvojice Ondřej Kratěna – Mário Bližňák, dobrou připravenost ale prokázal Konrád. Krátce nato se už indiáni mohli radovat. Erik Hrňa se dostal do samostatného úniku a bekhendovým blafákem otevřel skóre zápasu!

Ve třinácté minutě dostal po ubráněném oslabení namazáno před branku Jaroslav Kracík, ale v zakončení selhal. Olomoučtí měli velké štěstí v neštěstí. Tlak elitní formace modrobílých pokračoval, leč úspěchem neskončil. Mora o chvilku později dostala k dispozici další výhodu, kdy mohla mít na ledě o jednoho muže více než plzeňští hráči. Skórovat se ji nepodařilo, a tak opět zaútočili hosté. Jakub Lev se dostal do přečíslení dva na jednoho s Miroslavem Preisingerem, odpovědnost vzal na sebe a střelou švihem překonal Branislava Konráda, 2:0 pro Plzeň! První třetina tedy vyšla lépe svěřencům trenéra Michala Straky.

Úvod do prostřední části zápasu vyšel hostům výborně. Hned po 38 sekundách se střelou zápěstím prosadil Miroslav Indrák! Branislav Konrád už to v brance nevydržel a přepustil místo Tomáši Vošvrdovi. Ani ten ale nezůstal dlouho nepřekonaný. V přesilové hře se již po 20 sekundách jejího trvání totiž velice dobře umístěnou ranou prosadil Jakub Lev, Západočeši tak vedli již 4:0! Mora byla na kolenou a další šanci měl Kudroč, kterého však domácí brankář vychytal betonem. Posléze zazářil Matěj Machovský. Nejprve ho po parádní kličkované prověřil Holec, pak ještě dorážel Buc, ale ani z těchto šancí červenobílí neudeřili!

Ve 28. minutě dostali Hanáci k dispozici 51 sekund dlouhou přesilovou hru pět na tři. Miroslav Holec nahrával před odkrytou svatyni na Dávida Buce, ten ale zapomněl střele dodat to nejdůležitější – přesnost! Olomouc měla nadále velký tlak a již v klasické početní výhodě ho využila. Slovenský útočník Dávid Buc tentokráte nezaváhal a prostřelil Matěje Machovského! Bylo tedy sníženo na 1:4. Tento gól Venerovo družstvo evidentně nabudil. V předposlední minutě druhé třetiny si totiž opět vybojovalo dvojnásobnou početní výhodu, tentokráte dlouhou téměř celé dvě minuty. Stateční indiáni ale kohoutům skórovat nedovolili, po 40 minutách hry to tedy bylo 4:1 pro Plzeň.

Ve 42. minutě si zajímavé příležitosti před brankou vytvořili Dávid Buc a Jakub Herman, ale na Machovského vyzrát nedokázali. O minutu později zaúřadovala první útočná formace Škody. Kracík svou obvykle precizní přihrávkou zpoza brány započal akci, kterou gólovou střelou zakončil Miroslav Indrák. Indiáni touto důležitou brankou odskočili do vedení 5:1. Šanci na šestou trefu hostí měli posléze Kubalík s Hrňou, ale Tomáš Vošvrda svůj celek dokázal zachránit od větší pohromy. Další zajímavou příležitost měl po pasu Erika Hrni obrovitý zadák Kristián Kudroč, touš ale poslal jen do ochranné sítě.

V 51. minutě už však Vošvrda neměl šanci. Petr Kadlec vyslal do brejku kapitána Ondřeje Kratěnu, který hostujícího gólmana překonal nádhernými kličkami – 6:1 pro Plzeň! hosté byli stále při chuti. Další velkou šanci měl Kubalík, který ale trefil jen beton strážce domácí svatyně. Indáni si v 52. minutě vybojovali přes minutu a půl dlouhou přesilovku v pěti proti třem. Útočné pásmo neopustili, šance si vytvořili, ale gól nevstřelili. Sedmého zásahu se přeci jen dočkali. V 57. minutě posílal puk do mezikruží Branislav Kubka, kde ho do sítě šikovně tečoval Ondřej Kratěna! Další parádní šanci měl v poslední minutě Michal Poletín, ale trefil pouze lapačku Tomáše Vošvrdy. Deset sekund před koncem základní hrací doby zatloukl poslední hřebíček do rakve Olomouce Nicholas Johnson!

Konečný stav zápasu: pro Plzeň naprosto parádních 8:1!

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Výsledek je krutý, představovali jsme si to jinak, ale na góly se celou sezónu nadřeme. Naše akce končí střelou do gólmana, z více jak sto střel máme tři góly a to je málo. Je bohužel velice citelná ztráta té první lajny. Trápíme se s tím celou sezónu a o to víc to je poznat v play-off, kde jsme narazili na kvalitního soupeře. Kdo chce jít do první čtyřky, ten musí být efektivnější. Už kvůli fantastickým fanouškům se musíme na zítra zmobilizovat. I když se zápas nevyvíjel ideálně, tak oni byli skvělí celý zápas.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Z naší strany to byl dobrý výkon, v první třetině jsme dali góly na 2:0, pak rychle na 4:0, ale potom jsme přestali hrát a přišlo hodně vyloučení. Klíčové bylo to oslabení na konci druhé třetiny, které jsme dokázali ubránit, a poté jsme se vrátili k naší dobré hře a přidali další branky. Samozřejmě jsme rádi, že vedeme 3:0, ale ten poslední krok bývá nejtěžší. Dnes nám tam napadalo vše, ale zítra se začíná od nuly a podobně to tam může padat jim. Určitě ale půjdeme do zápasu s cílem rozhodnout.


ČF4 – 19.3.2016 – OLO vs. PLZ 2:1 (1:0, 0:0, 1:1)

HC Škoda Plzeň: Machovský (Polívka) - Jeřábek "A", Kadlec "A", Pulpán, Kudroč, Sklenička, Kubka - Kubalík, Kracík, Indrák - Johnson, Lev, Kratěna "C" - Svoboda, Preisinger, Hrňa - Poletín, Přikryl, Hollweg.
HC Olomouc Konrád (Vošvrda) - Vyrůbalík "C", Škůrek, Staněk, Houdek, Ondrušek "A", Jaroměřský - Holec, Herman, Buc - Eberle, Řípa "A", Pekr - Mikúš, Húževka, Skladaný - Vodný, Zeman, Rác.

Branky a nahrávky: 15. Holec (Buc), 56. Pekr (Eberle, Vyrůbalík) - 55. Lev (Svoboda, Kratěna).

Vyloučení: 7:6, navíc Mikúš (OLO) a Jeřábek (PLZ) oba 10 min. hrubost.
Využití: 0:1.
Diváci: 5500 (vyprodáno).
Střely na branku: 32:30.
Zblokované střely: 14:8.
Hity: 8:5.
Vhazování: 33:39.
Průběh utkání: 1:0, 1:1, 2:1.

V úvodu zápasu se střídaly nepřesnosti na obou stranách, mimo bránu stříleli Svoboda i Buc. Ve čtvrté minutě se dostal ke dvěma střelám olomoucký Zeman, první střela mu však sklouzla po hokejce a ta druhá mířila mimo branku. První větší šance byla k vidění v o dvě minuty později, kdy Holec obral o puk plzeňského hráče a spolu s Bucem unikal do přečíslení dva na jednoho, které zakončoval střelou, Machovského lapačka však byla na místě. O chvíli později po závaru u olomoucké brány zakončoval střelou z otočky Kratěna, jeho střelu Konrád vyrazil betonem. Stejný hráč se do další velké šance hnal o chvíli později, když zblokoval střelu Vyrůbalíka a po pravém křídle pronikal do útočného pásma. S jeho zakončením si ale Konrád poradil. V desáté minutě Holec vystihl rozehrávku Plzně a mohl střílet z vrcholu kruhů, Machovský ale puk za svá záda nepustil.

Pošťuchování mezi Vyrůbalíkem a Hollwegem vyústilo vyloučením Američana na dvě minuty za hrubost a domácí tak získali početní výhodu. V ní nejprve měli potíže usadit se v útočném pásmu, když se jim to podařilo, pálil Pekr z velkého úhlu, dostal se k odraženému puku a zkusil se obtočit kolem druhé tyče, puk mu ale sklouzl. Machovský poté hledal dlouhou nahrávkou Lva na útočné modré, plzeňský útočník však přihrávku nezpracoval a únik se proto nekonal. V patnácté minutě se olomoucká Plecharéna dočkala branky, když Herman jako první dojel nahozený puk, vybojoval ho pro Buce a ten bekhendem zkusil překvapit Machovského. Tomu se puk odrazil od hokejky na nikým nehlídaného Miroslava Holce, který ho uklidil do odkryté klece.

Po inkasované brance Plzeň zvýšila forčekink a její první lajna dokázala zamknout Olomouc v obranném pásmu, ale ke střele na bránu se nedostali, naopak z rychlého protiútoku zahrozil Zeman. V závěru třetiny však stejný hráč chyboval v obranném pásmu a ke střele se dostal Pulpán. Konrád ji vyrazil betonem, ale tlak plzeňských pokračoval a přestože neskončil gólem, vybojovali hosté alespoň přesilovou hru, když se Ondrušek provinil nedovoleným bráněním. Ještě před odchodem do kabin Plzeň dokázala překonat brankáře Konráda, stalo se tak ale až po siréně oznamující konec třetiny.

Do druhé třetiny si Plzeň přenesla ještě více než minutu přesilové hry a téměř ihned se usadila v útočném pásmu. Na jejím konci Hrňa ztratil puk a do protiútoku vyrazili Herman s Bucem. Druhý jmenovaný zakončoval střelou, ale s tou si Machovský snadno poradil. V třiadvacáté minutě se hostům naskytla další přesilová hra, když Staněk zahákoval Johnsona. V ní nejprve Lev nastřelil bránícího hráče, puk se ale odrazil zpět na hole hostujícího celku a ti rychlou kombinací dostali puk na Svobodu, který číhal u tyčky olomoucké branky, nedokázal ale přehodit Konrádův beton. Poté zkusil štěstí Indrák, ale jeho střela těsně minula branku.

V šestadvacáté minutě po střele Kudroče vyklouzal Konrád z branky a Johnson se hnal za dorážkou, na poslední chvíli se olomoucký brankář dokázal přesunout a puk vykopnout do rohu kluziště. Vzápětí na druhé straně zahrozil Herman, jeho střelu z otočky Machovský pouze vyrazil, plzeňská obrana poté puk uklidila do bezpečí dříve, než se k dorážce dostal Holec. Poté, co byl Sklenička vyloučen za podražení, naskytla se Olomouci další přesilová hra, ale v té se domácím opět mnoho šancí nenaskytlo, naopak nepřesnosti v rozehrávce vyústily střelou na druhé straně, když Kudroč našel mezi kruhy volného Preisingera.

Ve dvanácté minutě byl vyloučen na druhé straně Staněk, ale také Plzeň se při své přesilovce trápila a po jejím skončení Machovský špatnou rozehrávkou dostal puk právě na osamoceného Staňka, který ale nedokázal zakončit mezi tři tyče. Do největší šance se minutu a půl před koncem druhé třetiny dostal Kracík, kterého našel u vzdálenější tyče Kubalík, puk však dostal na bekhend a než jej zpracoval, byl Konrád připraven. V závěru ještě zahrozil Buc svižnou střelou z mezikruží, tu však plzeňský obránce ztečoval těsně mimo bránu.

Ve třetí třetině o šance na obou stranách nebyla nouze, poněvadž Plzeň zvýšila forčekink a spolu s tím se začaly množit jejich chyby v obraně. Nejprve na plzeňskou bránu ujížděli v přečíslení dva na jednoho Holec s Bucem, Bucovu nahrávku však zblokoval bránící Jeřábek. O pár chvil později hledal Kratěna před olomouckou bránou Pulpána, puk se však odrazil od bruslí a doputoval k Pekrovi, který šel s Eberlem opět pouze proti jednomu bránícímu hráči. S jeho střelou si Machovský poradil.

Ve čtyřicáté sedmé minutě unikl olomoucké obraně Johnson, přestřelil ale bránu a poté už opět útočili domácí. Ke střele se dostal Buc a přestože jeho střela ještě mířila vedle, k puku se vzápětí dostal Eberle a předložil ho před bránu Hermanovi. Olomoucký útočník se dostal k několika dorážkám, ale Machovský si se všemi poradil a nakonec puk ukryl do lapačky. Plzeň poté dokázala zatlačit Olomouc v jejím obranném pásmu, k nebezpečnější střele se však nedostala, a o chvíli později naopak ujížděl na její bránu osamocený Buc, také on ale nemířil přesně.

Sedm minut před koncem třetí třetiny dostala Plzeň příležitost vyrovnat stav utkání, když se hákováním provinil olomoucký Vyrůbalík, a to se jí také nakonec povedlo. Nejprve se Lev zkoušel obtočit kolem tyčky a Konrád na poslední chvíli natáhl lapačku a zabránil gólu, o pár vteřin později Svoboda nastřelil tyčku a puk se odrazil k nehlídanému Jakubu Lvovi, který jej poslal do odkryté brány. Vyrovnaný stav netrval dlouho, jen o minutu a půl později střílel od modré Vyrůbalík a po teči Eberleho se puk odrazil na Matěje Pekra, pro nějž nebylo nijak těžké poslat ho do zpola prázdné brány.

V následujících minutách Olomouc zodpovědně bránila střední pásmo a Plzeň marně hledala cestu přes obranu domácích. Naopak minutu a půl před koncem ujel na druhé straně František

Skladaný, který zkoušel zakončit bekhendovou kličkou, ale ani na dvakrát se mu nepodařilo Machovského překonat. Přitom se hosté provinili krosčekem, načež se Mikúš jal msty svého spoluhráče a pustil se do potyčky s Jeřábkem. V poslední minutě se Plzeň uchýlila ke hře bez brankáře, na gól se však už nezmohla.

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Jsme rádi, že se nám podařilo trochu napravit včerejší výsledek, kdy ten zápas vůbec nevyšel. Bylo jasné, že nyní to bude přetahovaná až do konce. Naštěstí jsme to byli my, kdo po většinu zápasu vedl. Týmu se hned hraje líp. Věřili jsme ale i za stavu 1:1. Z kluků bylo cítit, že sérii nechtějí za žádnou cenu vypustit.

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): Viděli jsme vyrovnané utkání. Na konci první třetiny jsme dostali gól a po celý zápas jsme se snažili otočit jednogólovou ztrátu. Nakonec se nám to povedlo z jedné přesilovky ve třetí části a zápas jsme srovnali. Hned v dalším střídání jsme ale utkání ztratili, což nás mrzí. Mohli jsme to ukončit, byli jsme tomu blízko. Nyní si musíme odpočinout a připravit se na domácí utkání.


ČF5 – 22.3.2016 – PLZ vs. OLO 2:1 (0:0, 1:0, 1:1)

HC Škoda Plzeň: Machovský (Polívka) – Jeřábek "A", Kadlec "A", Pulpán, Kudroč, Sklenička, Kubka, Špaček – Kubalík, Kracík, Indrák – Johnson, Lev, Kratěna "C" – Svoboda, Preisinger, Hrňa – Poletín, Přikryl, Hollweg.
HC Olomouc Konrád (Vošvrda) – Vyrůbalík "C", Škůrek, Staněk, Houdek, Ondrušek "A", Jaroměřský – Holec, Herman, Buc – Eberle, Řípa "A", Pekr – Mikúš, Húževka, Skladaný – Vodný, Zeman, Rác.

Branky a nahrávky: 23. Kubalík (Pulpán), 49. Pulpán (Kracík, Indrák) – 60. Vyrůbalík (Houdek).

Vyloučení: 4:5.
Využití: 2:1.
Diváci: 7 549.
Střely na branku: 22:31.
Zblokované střely: 15:14.
Hity: 23:17.
Vhazování: 34:36.
Průběh utkání: 2:0, 2:1.

V úvodních minutách pátého čtvrtfinále mezi Plzní a Olomoucí se hostujícímu celku naskytla možnost hry v početní výhodě, ale domácí hráči si s oslabením poradili skvěle. Po ubráněné přesilovce se do obrovské šance po příhře Indráka dostal Dominik Kubalík, jenž upaloval sám na Konráda, nicméně svou střelou gólmana Hanáků neprostřelil. V další šanci se ocitla třetí indiánská formace, nebezpečně pálil Erik Hrňa, ale ani on skóre utkání neotevřel. I před Matějem Machovským bylo rušno, to když se domácí brankář musel činit proti ráně Buce, kterou zastavil svou lapačkou.

V dalších minutách se na ledě příliš mnoho zajímavých situací neudálo. Mora se uchýlila ke své obvyklé obranné hře a Západočeši se nemohli pořádně dostat do zakončení. Naopak hostující hokejisté pálili ze všech možných pozic, Machovský však s žádným pokusem neměl problémy. Zejména olomoucký Miroslav Holec si pro domácí obranu připravil několik nepříjemných střel, ale, jak už bylo řečeno, žádná z nich si cestu do branky modrobílých nenašla. Po prvních dvaceti minutách tak na kostce nad plzeňským ledem svítily dvě velké nuly.

V úvodu prostřední periody si zahráli přesilovou hru rovněž plzeňští borci. V té se jim zprvu nedařilo, hosté se dokonce dostali do šance, ale ránu Húževky na poslední chvíli zblokovali západočeští beci. Poté však hráči Mory pomalu střídali, Lukáš Pulpán rychle obrátil hru a našel na pravém křídle najetého Dominika Kubalíka. Plzeňský kanonýr udělal pár rychlých kroků, bleskově vystřelil a trefil se přesně mezi beton a ruku brankáře Konráda – indiáni vedli 1:0! Plzeň také poslala na led obránce Michala Špačka, který se ve svém prvním extraligovém utkání prezentoval tvrdou bombou od modré čáry.

Poté se dlouho na ledové ploše vůbec nic nedělo, což pokračovalo prakticky až do konce druhé periody. K vidění byly jen malé náznaky příležitostí, jednu takovou měl Erik Hrňa po šikovném průniku, ale s jeho bekhendovým pokusem si Branislav Konrád poradil. Do olomoucké šance se probojoval Tomáš Mikúš, jenž trochu překvapivě vypálil z ostrého úhlu a Matěj Machovský včas zasáhl svým pravým betonem. Do kabin tedy odcházeli spokojenější domácí hokejisté, kteří se však strachovali o zdraví forvarda Tomáše Svobody, který opustil ledovou plochu s bolestivou grimasou.

Do třetí třetiny vstoupili indiáni famózně, vytvořili si obrovský tlak a několik stoprocentních šancí. Tu první měl po ráně Johnsona domácí kapitán Ondřej Kratěna, ale z velké blízkosti Konráda nedokázal propálit. Další příležitost měl střelec první branky Kubalík, ten pro změnu napálil zvnějšku jen tyčku hostující svatyně. A třetí tutovka Plzně – Indráka oslovil Jeřbek, domácí forvard však kotouč nedokázal zasáhnout. Modrobílí hráči měli jasně více ze hry a šli za další vstřelenou brankou. Navíc se jim dostalo možnosti hrát v přesilové hře.

V té první formace indiánů rozvířila v obranném pásmu neuvěřitelný kolotoč, hosté se museli rychle otáčet a nestíhali kotouče vyhazovat. Po několika šancích uzmul puk Jaroslav Kracík, svým typickým způsobem ukolébal obranu Mory a poté poslal precizní přihrávku bekhendem na Lukáše Pulpána, který zavěsil touš přesně pod víko Konrádovy klece. Plzeňští fanoušci v Home Monitoring Aréně tedy mohli slavit podruhé, celkově si na pátý duel série našlo cestu 7 549 diváků. I kohouti se připomněli. Ránu Buce Machovský jen vyrazil, poté si musel poradit i s nepříjemnou dorážkou Mikúše. Hosté to poté dokonce zkoušeli i v šesti proti čtyřem, tuto výhodu využil 14 sekund před koncem obránce Martin Vyrůbalík střelou mezi betony a snížil stav utkání. To však bylo ze strany hostů všechno, indiáni se tak po výhře 4:1 v sérii mohli začít těšit na další kolo vyřazovací části!

Michal Straka (HC Škoda Plzeň): My jsme začali špatně. Měli jsme špatný pohyb, neposouvali jsme puky, ztráceli jsme je. Kromě třetí formace hráli ostatní pětky špatně. Hodně jsme i faulovali, první třetina skončila 5:14 na střely, pro nás pozitivní, že to bylo 0:0. Od druhé třetiny jsme to museli změnit, hru jsme srovnali a zlepšili pohyb. Vytvořili jsme si přesilovky a jednu proměnili. Do třetí části jsme to stáhli na tři lajny a řekli jsme si, že už to musíme dohrát. Zápas rozhodla přesilovka a gól na 2:0. Samozřejmě jsme hrozně šťastní.

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Tento zápas mi připomínal první utkání. Od začátku jsme hráli aktivně, měli jsme převahu a mnohem více střel. Ta naše převaha většinou nebývá vyjádřena gólově, střely jsou nedůrazné a nepřesné, nemáme vyloženě koncové hráče. Když se ta převaha nevyjádří brankou, tak je to jen otázka času, kdy dá gól soupeř. Bylo to na málo gólů, my to ani jinak neumíme, pokud bychom chtěli mezi nejlepší čtyři, tak bychom museli být silnější v útoku.



Čtvrtfinále 2018

ČF1 – 15.3.2018 – PLZ vs. OLO 2:3sn (0:1, 1:1, 1:0 - 0:0)

HC Škoda Plzeň: M. Svoboda (Hylák) – Moravčík, P. Kadlec (C), J. Kindl, Čerešňák, D. Sklenička, Jones, Pulpán – Kantner, Mertl, Gulaš (A) – Stach, Kratěna, Indrák (A) – Schleiss, Kracík, D. Kindl – Kodýtek, Preisinger, Hollweg.
HC Olomouc Konrád (Falter) – Vyrůbalík (C), Škůrek, Staněk, Jaroměřský (A), L. Galvas, J. Galvas, Houdek – Laš, J. Knotek (A), Eberle – Burian, Strapáč, Irgl – J. Káňa, Ostřížek, Skladaný – Holec, Herman, Jergl.

Branky a nahrávky: 29. Schleiss (D. Kindl), 48. J. Kindl (Gulaš, Kratěna) – 12. Irgl (Strapáč, J. Galvas), 36. Irgl (J. Knotek), roz. nájezd Irgl.

Vyloučení: 2:6.
Využití: 0:0.
Diváci: 6111.
Střely na branku: 34:21.
Zblokované střely: 16:25.
Hity: 26:25.
Vhazování: 40:33.
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:2, 2:2, 2:3.

Úvod utkání patřil indiánům. Mezi betony Konráda mířil Indrák, dorážkou neuspěl ani Stach. V následující početní výhodě o sobě dal vědět navrátilec do sestavy Západočechů Pulpán, síť však rozvlnil pouze z boku. Dalšího obránce – Jakuba Kindla – zase vychytala lapačka gólmana Olomouce. To na druhé straně ihned udeřilo. Zbyněk Irgl objel branku Plzně, vybruslil si až mezi kruhy a zamířil přesně k levé tyči. O rychlé vyrovnání se pokusil Sklenička, pár kroků za modrou z první ovšem minul zařízení. Podobně si vedl i Jaroměřský. Když pak před úvodní sirénou Konrád bleskově vypíchl touš směřující na neobsazeného Denise Kindla na brankovišti, odcházely jeho barvy do kabiny spokojenější.

Prostřední část odšpuntoval Gulaš, který se podél pravého hrazení natlačil až před Konráda, kde za záchrannou brzdu zatáhl Vyrůbalík. A protože se na stejném hráči po chvilce vyfauloval i Jaroměřský, museli kohouti na více než minutu do tří. Situaci ale ustáli, jediné dvě dělovky – Kratěny a Gulaše z vrcholů kruhů, Konrád dokázal vyrazit mimo. Vzápětí v přečíslení tři na dva našel před brankou Jakub Kindl Stacha, ten protečoval těsně mimo. V polovině utkání se již Západočeši dočkali. Konrád pouze vyrazil nevýraznou střelu Denise Kindla, kterou ovšem bleskurychle dorazil Jan Schleiss. Dokonat obrat v utkání mohl po ráně z první po příhře od levé tyče na pravý kruh Indrák, brankář hostí se včas přemístil. Dali o sobě ale vědět i Hanáci. Eberle na sebe vzal přečíslení dva na jednoho, Svoboda hřbetem lapačky vytěsnil mimo. Autor vyrovnávací trefy měl po chvilce další gól na holi, když dostal příhru na vrchol brankoviště, z první ovšem našel pouze betony muže s maskou červenobílých. Olomoucké výpady byly smrtelné a po dalším takovém udeřilo. Knotek našel mezi kruhy Zbyňka Irgla, který vymetl pavučinky v pravém horním růžku. I o druhé přestávce si tak nesli do kabiny náskok Olomoučtí.

Úvod třetí periody byl ve znamení oslabení domácích, kteří ho přestáli i přes značné ostřelování soupeřem bez ztráty kytičky. A hned se vydali kupředu. Indrák obkroužil branku a jal se rychle zakončovat, Konrád se na švestkách nachytat nenechal. Po chvilce ale neměl ani on nárok proti Jakubu Kindlovi, jenž si sjel od modré mezi kruhy a zamířil přesné do pravého horního růžku. Další obránci se nenechali zastínit, Konrád tak musel řešit dělovku Kadlece ramenem, betonem pak Moravčíka. Postupem času začaly oba týmy myslet především na defenzivu, zápas tak dospěl do prodloužení. V něm nejprve Mertl rozezvučel břevno, poté pálil do vyrážečky Konráda po buly Gulaš. O vítězi tak rozhodly až nájezdy, konkrétně první bod v sérii přisoudil svým barvám Zbyněk Irgl.

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): První třetinu jsme hráli aktivně, ale nebylo to ono. Ve druhé náš nápor takový nebyl, Olomouc skvěle bránila střední pásmo, měli jsme s přechodem problémy. Když jsme se dostali do útočného pásma, tak jsme se tam neudrželi. Bylo znát, že jsme dlouho nehráli, ale chtěli jsme být trpěliví, říkali jsme klukům, aby byli připravení na to, že se série bude dlouhá. Olomouc vede 1:0, zítra bude nový den. My se na to připravíme, abychom předvedli nejlepší výkon.

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Důležité bylo, že jsme ustáli začátek, domácí byli aktivní, měli hodně šancí. Bylo vidět, že se Plzeň na play-off těšila, hodně na nás vlétli. Braňo Konrád toho navíc hodně pochytal. Pak jsme se dostali vedení, což byla taková psychická vzpruha, v Plzni moc gólů nedáváme. Byl to jinak vyrovnaný zápas, domácí byli aktivnějším týmem, ale zvládli jsme ubránit všechna oslabení. Vyzdvihl bych výkony Zbyňka Irgla a Branislava Konráda.


ČF2 – 16.3.2018 – PLZ vs. OLO 4:2 (1:1, 1:1, 2:0)

HC Škoda Plzeň: M. Svoboda (Hylák) – Moravčík, P. Kadlec (C), J. Kindl, Čerešňák, D. Sklenička, Jones, Pulpán – Schleiss, Mertl, Gulaš (A) – Stach, Kratěna, Indrák (A) – D. Kindl, Kracík, Kantner – Kodýtek, Preisinger, Hollweg.
HC Olomouc Konrád (Falter) – Vyrůbalík (C), Škůrek, Staněk, Jaroměřský (A), L. Galvas, J. Galvas, Houdek – Laš, J. Knotek (A), Eberle – Burian, Mráz, Irgl – Matai, Ostřížek, Skladaný – Holec, Herman, Jergl.

Branky a nahrávky: 20. Gulaš (Stach, Pulpán), 30. Indrák (Mertl, Stach), 56. Gulaš (Schleiss), 60. Stach (Kratěna) – 5. Ostřížek (Vyrůbalík, Skladaný), 36. Ostřížek (J. Galvas, L. Galvas).

Vyloučení: 2:5.
Využití: 1:0.
Diváci: 7 017.
Střely na branku: 32:24.
Zblokované střely: 13:11.
Hity: 18:14.
Vhazování: 29:31.
Průběh utkání: 0:1, 2:1, 2:2, 4:2.

Úvodní třetina druhého čtvrtfinálového duelu mezi Plzní a Olomoucí se naprosto podobala přechozímu mači. Indiáni se snažili dostat do útočného pásma, ale pokud se před branku Branislava Konráda přece jenom probojovali, příliš vzruchu v obraně Mory nenadělali. Modrobílým nepomohla ani brzká přesilová hra, během které se sice domácí dokázali udržet v útočném teritoriu, nicméně ani jednu tutovku si nevytvořili. Na trestné lavici sledoval dobré obranné počínání svých spoluhráčů útočník David Ostřížek, jenž se hned po odpykání trestu vrhl s kolegy do brejku. Před brankou Svobody se poté schoval za záda Kadlece, který dlouhý pas nedokázal zastavit a olomouckého útočníka ubránit. Ostřížek se poté trefil neomylně, takže i v tomto utkání se hosté dostali do vedení.

To bylo z ofenzivy Olomouce víceméně během úvodního dějství všechno, Mora vstřelila první gól, poté se spíše zatáhla do obrany, Miroslava Svobodu hosté následně ohrožovali hlavně střelami z větší vzdálenosti. Domácí si záhy zahráli ještě jednu přesilovou hru, ta se jim však také příliš nevyvedla, Konrád musel řešit jedinou vážnější situaci, když se z pravé strany odhodlal ke střele švihem Miroslav Indrák, hostující gólman touš zastavil ramenem. A v úplném závěru přišla hra vysokou holí olomouckého hráče, takže k vidění byla ještě jedna početní výhoda Plzně. Ihned po buly se k puku dostal David Stach, jenž narýsoval precizní pas na Milana Gulaše, který vstřelil důležitý gól do šatny. Indiáni se proti obraně Olomouce konečně prosadili, do kabin se šlo za stavu 1:1.

První zajímavou možnost v prostředním dějství měli domácí hráči, konkrétně Miroslav Indrák, jenž se zjevil v dobré pozici, ale poctivě chytající Konrád se překonat nenechal. Na druhé straně měl moře prostoru mezi kruhy Aleš Jergl, ale nakonec trefil gólmana Svobodu pouze do břicha. Následně zamířil na trestnou lavici domácí bek Jakub Kindl, olomoucký celek si tedy mohl zahrát první přesilovku v duelu. Tu však dokázali indiáni s přehledem ubránit. A sami se v polovině utkání dostali do vedení. Tomáš Mertl dostal přihrávku do jízdy, z levé strany tvrdě vypálil, Konrád jeho bombu vyrazil betonem před sebe. Jako první k puku dojel Miroslav Indrák, který svou dorážkou poslal modrobílé poprvé ve čtvrtfinálové sérii do vedení.

Západočeši po rozdílové trefě přepnuli na vyšší level a dělali Olomouckých v jejich obranné třetině veliké problémy. Jedna z kombinací vyústila v tvrdou střelu, jež vyslal od modré čáry bek Peter Čerešňák, ten mířil mezi betony, leč svého krajana v brance hostí propálit nedokázal. Ondřej Kratěna poté pádil sám na Konráda, ještě sledoval pohyb svého spoluhráče Kantnera, ale ten byl pokrytý, takže přihrávka nepřipadala v úvahu. Kratěna nakonec vystřelil, ale hostující brankář opět podržel svůj tým. A o pár sekund později přišel trest. David Ostřížek se protáhl kolem Moravčíka, který hostujícího útočníka nedokázal zastavit, olomoucká forvard po šikovně provedené individuální akci vstřelil svůj druhý gól v duelu. A zároveň stanovil stav utkání na 2:2 po čtyřiceti minutách.

Na začátku třetí třetiny se k velmi zajímavé střele probojoval hostující Miroslav Holec, jeho svižnou ránu z pravého kruhu ukryl Miroslav Svoboda do lapačky. O chvilku později se domácí procpali k brance Konráda, u které se vytvořila obrovská skrumáž. Během dorážek přikryl olomoucký Irgl puk rukavicí v brankovišti, takže hlavní sudí nařídili trestné střílení pro Plzeň. Nájezd provedl David Stach, který v sérii jeden pokus už proměnil, ale tentokrát mu forhendová klička nevyšla, Konrád chytil puk do lapačky. Kohouti přežili velkou šanci Škody a poté si zahráli přesilovku. Během ní nepříjemně stříleli Laš a také Škůrek, ani jeden však touš do domácí branky neprocpal.

Milan Gulaš se pět minut před koncem základní hrací doby objevil úplně sám před brankou, ale břevno hostující klece o kousek minul. O pár sekund později však dostal šanci na reparát, v tomto případě se do kotouče neuvěřitelně opřel, Branislav Konrád neměl sebemenší šancí Gulašovu bombu k tyči zastavit. Škoda se tedy dostala podruhé v duelu do vedení. Hostující gólman minutu před koncem prchl na střídačku, Olomouc si potom vytvořila velký tlak v útočném pásmu, ale indiáni se ubránili. David Stach následně přesnou trefou do prázdné branky Olomouce stanovil stav utkání na 4:2.

Ladislav Čihák (HC Plzeň 1929): "Opět jsme viděli velice vyrovnané utkání. Je to o jednom gólu, tentokrát jsme byli šťastnější my. Musím ale podotknout, že Olomouc hrála podle mého názoru ještě lépe než ve čtvrtek. O to je pro nás cennější, že jsme dokázali zvítězit. Z naší strany to byl lepší výkon, k čemuž přispěli i hráči, od nichž jsme zlepšení čekali. Je to vyrovnaná série, do Olomouce se nám teď za stavu 1:1 pojede o něco lépe."

Zdeněk Venera (HC Olomouc): "Mělo to podobný průběh jako v prvním utkání, jen s tím rozdílem, že ve čtvrtek jsme dvakrát vedli, Plzeň dvakrát vyrovnala a nakonec se to přiklonilo k nám. Teď jsme dokázali my srovnat na 2:2, ale přiklonilo se to k Plzni. Čtyři minuty před koncem, to nás mrzelo. Zbytečně jsme si tam zatáhli puk do pásma a sami si to zkomplikovali, Plzeň toho dokázala využít a vyhrála zaslouženě. Byl to bojovný zápas, jak má v play off vypadat. S výkonem jsme celkem spokojení, hráčům nemůžeme nic vytknout."


ČF3 – 19.3.2018 – OLO vs. PLZ 3:4 (1:1, 2:2, 0:1)

HC Škoda Plzeň: M. Svoboda (Hylák) – Kadlec, Moravčík, Čerešňák, J. Kindl, Jones, Sklenička, Pulpán – Gulaš, Mertl, Schleiss – Indrák, Kratěna, Stach – Kantner, Kracík, D. Kindl – Kubalík, Preisinger, Hollweg.
HC Olomouc Konrád (Falter) – Škůrek, Houdek, Jaroměřský (A), Vyrůbalík (C), L. Galvas, Staněk, J. Galvas – Holec, J. Knotek (A), Eberle – Skladaný, Burian, Irgl – Jergl, Laš, Strapáč – J. Káňa, Herman.

Branky a nahrávky: 10. Strapáč (Irgl), 31. Irgl (Staněk, Konrád), 40. Ostřížek – 10. Mertl (Moravčík), 26. Hollweg (J. Kindl, T. Kubalík), 28. Gulaš (Moravčík, Mertl), 52. Moravčík (Kracík, P. Kadlec).

Vyloučení: 2:3.
Využití: 1:0.
Diváci: 5500.
Střely na branku: 32:23.
Zblokované střely: 11:11.
Hity: 10:7.
Vhazování: 36:27.
Průběh utkání: 0:1, 1:1, 1:3, 3:3, 3:4.

Olomouc a Plzeň. Čtvrtfinále Generali play-off si pro hokejové fanoušky připravilo sérii ve stejném gardu a ve stejné fázi, v jakém se oba kluby střetly v roce 2016. Nicméně vývoj celé bitvy je tentokráte odlišný, neboť se na Hanou přesunula za nerozhodného stavu 1:1.

Třetí duel, pro oba týmy nesmírně důležitý, ovšem i logicky díky zmíněnému započal lehce pomaleji. Už jen klíčovost tohoto utkání vnášela na hokejky hráčů vědomost opatrnosti a výrazné taktičnosti, což se projevovalo i menším počtem čistokrevných šancí. Prakticky poprvé se tribuny mohly více rozvířit po Knotkově tečování Staňkova nahození. Nakonec však proti tomuto pokusu dokázal bez potíží zasáhnout plzeňský brankář Miroslav Svoboda.

I další šance řídil olomoucký elitní centr, jelikož právě z jeho hole vyletěly hned dvě střely na branku hostů. Napoprvé ovšem pálil o kousíček nad horní tyčku, o chvíli později pak byl ve střehu znovu plzeňský strážce brankoviště, který vytasil na puk lapačku. Kupící se akce nasvědčovaly atraktivnímu průběhu, vše však bylo v čase 6:40 utnuto, když Petr Strapáč poslal hitem Ryana Hollwega na mantinel. Tuto ránu ale nevydrželo plexisklo u boxu časoměřičů, všichni aktéři tak museli kvůli pauze, během níž probíhala důkladná oprava, do kabin.

Po pauze se sice dlouho oba týmy znovu rozkoukávaly, avšak nakonec to stihla rychleji Plzeň. A hned gólově. Kanonýr Tomáš Mertl se rozjel z vlastního obraného pásma a rychlou kličkovanou se dostal až před Konráda. Rána nejlepšího střelce základní části však byla i pro golmana takových kvalit nakonec nechytatelná, puk proplul přesně do prostoru u tyče. Nicméně zápas jen potvrzoval napínavost play-off, neboť už za 54 sekund bylo vyrovnáno. Olomouc rozpoutala před plzeňskou klecí ofenzivní štvanici, v níž zaúřadoval fantom celé série. Zbyněk Irgl poslal před bránu průnikovou nahrávku, kterou si na holi chvíli podržel Petr Strapáč a i díky lehké teči nakonec mohl slavit tento exvítkovický sniper svou třetí branku v letošním play-off.

I nadále to tak byla přetahovaná o každičký metr čtvereční ledu, dokládala to jen kupříkladu přestřelka z 15. minuty, kdy nejprve prověřil poprvé v utkání Konráda i další plzeňský kanonýr Milan Gulaš. Po vyraženém puku však okamžitě skočil domácí Burian, i on ale nakonec ztroskotal na umění strážce branky. Nadějnými šancemi zápas jen gradoval, posléze se tak ukázal při střelbě i kapitán Mory Vyrůbalík, jeho nahození však letělo těsně vedle branky.

Olomouc v této fázi duelu získávala převahu, která vygradovala během Hollwegova vyloučení. O největší šanci na obrat se postaral znovu Petr Strapáč, domácí bomber se však trefil ranou z modré do tyčky. Ke konci třetiny pak domácí tribuny vybouchly podruhé nadšením, jenže nakonec zbytečně. Ostřížek dotečoval puk do branky vysokou holí.

Do druhé třetiny se tak nastupovalo za vyrovnaného stavu. Duel měl naprosto otevřený průběh. Jako velká voda však začala řádit Plzeň, což jen potvrdil nebezpečnou střelou Stach. Vyrovnanost – to byl přesný termín, který se stále pro dění na ledě hodil. Z protiútoku po zmíněné plzeňské ráně totiž znovu kontroval stejnou měrou Skladaný. A Svoboda měl hodně velké potíže, aby i s chyceným pukem po ráně od mantinelu neodklouzal setrvačností za brankovou čáru.

Zlom nicméně nastal ve 26. minutě, kdy přesně v okamžiku návratu Houdka z trestné lavice indiáni udeřili. Nahození Jakuba Kindla od modré čáry dokázal ještě před Konrádem jemně tečovat americký forvard Ryan Hollweg, na což už ani domácí brankář nedokázal účinně reagovat. Olomouc i nadále bojovala, hlavně forčekingem dělala soupeři výrazné problémy, avšak Plzeň potvrdila ofenzivní chuť. Milan Gulaš se rozjel ze středního pásma a jeho úprk skončil až pukem v síti, když zmíněný kanonýr poslal svou ránu přesně k tyči.

Olomouc se stále nevzdávala, nekapitulovala a zkoušela Plzeňské trápit. A její vydatná snaha se nakonec stejně jako v první třetině vyplatila. A to dokonce gólově. Po přímočarém pasu Robina Staňka skoro z úrovně vlastní branky se dostal do samostatného úniku Zbyněk Irgl. Právě šikovnost jeho zápěstí, tak příkladně jako v prvním utkání série, se nakonec stala v celé akci rozhodující, brankář Svoboda i přes nespornou snahu o rozhození olomouckého útočníka nakonec propustil puk mezírkou mezi betony. Indiáni tak rázem vedli jen o jednu branku.

Následně se hra znovu enormně vyrovnala, diváci mohli sledovat strhující podívanou přesně hodnou vyřazovacím bojům. V této fázi se k obrovské tutovce propracovala Plzeň, když při hře čtyř proti čtyřem obdržel pas do volného prostoru Jakub Kindl. Bek se zkušenostmi z NHL nicméně tváří tvář Konrádovi neuspěl, jeho příklep letěl těsně vedle domácí klece. Jeho příkladu zkoušel využít i Čerešňák, avšak také on zamířil mimo bránu. Celkovou napínavost pak jen podtrhla znovu Olomouc, když se z nenápadné šance přeci jen dočkal během večera skórování David Ostřížek. Jeho rána nad rameno Svobody přes clonu Jonese tak stanovila na konec druhé periody nerozhodné skóre.

Třetí třetina odstartovala znovu divácky líbivou hrou, v níž lehce dominovala plzeňská strana barikády. Tuto tezi jen potvrdil Denis Kindl ve 42. minutě, v níž se ocitl úplně sám před Konrádem. Avšak k oslavě gólu se nakonec nedostal, když domácí brankář vytáhl spektakulární zákrok. Podobnou měrou kontroval i Staněk, jeho pumelice od modré ale nakonec skončila na hrudi Miroslava Svobody. Duel se však poté, co se týče stoprocentních příležitostí, lehce zklidnil. Vědomost důležitosti výsledku byla cítit i ze hry obou celků.

Stojaté vody duelu rozťal až Staňěk, jehož výjezd z obranné pozice Svobodu pořádně prověřil. Plzeňský brankář nakonec přízemní ránu vyrážel na poslední chvíli. V možná ještě větší tutovce se ocitl za krátkou chvilku i plzeňský útok, když jel Indrák úplně sám na olomouckou klec. V pravý okamžik však vytáhl svůj beton Konrád, který také rozhodl o zneškodnění celé akce.

52. minuta. To byl veledůležitý moment duelu, neboť indiáni zčistajasna udeřili. Po Kracíkově dělovce se odrazil puk přímo na hůl Michala Moravčíka, který nabídnuté příležitosti využil na sto procent. Dělovka z osy hřiště totiž nakonec doletěla přímo do olomoucké šibenice. Hned o pár vteřin později ale mohla dokonce Olomouc srovnat, při Plzni však stál hokejový bůh. Jan Káňa nastřelil po rychlém brejku jen tyčku. Stejnou porci smůly si však vybrala o malou chvíli i sama plzeňská eskadra. Talentovaný Kantner totiž nadvakrát svou dorážkou napálil jen ležícího Konráda.

Konec třetí periody pak připravil pro diváky obrovské drama, když Hanáci zkoušeli dotahovat jednogólové manko. Iniciativy se ujmul sám kapitán Vyrůbalík, jehož nahození velmi nebezpečně proskákalo brankovištěm. Podobnou míru vzrušení pak připravil všem aktérům i Laš, nicméně jeho mířenou dělovku z příklepu dokázal Svoboda zachytit lapačkou. Trenérský štáb Olomouce poté ještě zkoušel po vybraném time-outu překonat indiány i v šesti hráčích, jenže Plzeň si s obrovským presem soupeře dokázala poradit. Indiáni se tak dostali v sérii do vedení 2:1.

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Nepodařilo se nám jít během utkání jedinkrát do vedení, což samozřejmě ovlivňuje i konečný výsledek. Nejlépe jsme zahráli na konci druhé třetiny. Po smazání dvougólového manka jsme na tom byli velmi dobře, ale s Plzní takový moment nijak nezamával. Třetí třetina byla z mého pohledu hodně vyrovnaná, branku vstřelila ale hostující strana. Teď už se nedá nic dělat, další zápas začínáme od znova.

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Jak se dalo očekávat, opět se jednalo o velice bojovné utkání. Byli jsme nesmírně rádi, že jsme šli poprvé do vedení. Jenže bohužel jsme jej tentokrát hned dvakrát ztratili, to dvoubrankové dokonce těsně před koncem třetiny, což je u nás v sezóně tradiční. V závěru jsme podle mě byli více na puku, více tvořili hru, soupeř zase hrozil nebezpečnými brejky. Nakonec se však štěstí naklonilo na naši stranu, za což jsem po takovém náročném duelu nesmírně rád.


ČF4 – 20.3.2018 – OLO vs. PLZ 0:2 (0:0, 0:1, 0:1)

HC Škoda Plzeň: M. Svoboda (Hylák) – Moravčík, P. Kadlec (C), J. Kindl, Čerešňák, D. Sklenička, Jones, Pulpán – Schleiss, Mertl, Gulaš (A) – Stach, Kratěna, Indrák (A) – D. Kindl, Kracík, Kantner – Hollweg, Preisinger, T. Kubalík.
HC Olomouc Konrád (Falter) – Vyrůbalík (C), Škůrek, Staněk, Jaroměřský (A), L. Galvas, J. Galvas, Houdek – Laš, J. Knotek (A), Eberle – Burian, Strapáč, Irgl – J. Káňa, Ostřížek, Skladaný – Matai, Herman, Mráz.

Branky a nahrávky: 25. Stach (Kratěna), 60. Mertl (Gulaš, P. Kadlec).

Vyloučení: 5:3.
Využití: 0:1.
Diváci: 4756.
Střely na branku: 31:17.
Zblokované střely: 8:17.
Hity: 13:5.
Vhazování: 25:29.
Průběh utkání: 0:0, 0:2.

Ke čtvrtému čtvrtfinálovému utkání nastupovali ve větší herní pohodě indiáni, kteří vedli v sérii 2:1, všechny předchozí utkání však přinesla nesmírně vyrovnané bitvy, které rozhodoval jediný gól.

Zápas začal spíše opatrně, oba týmy se snažily vycházet především z důsledné obrany a do větších šancí se ani jedna strana nedostávala. Olomouc hned dvakrát získala přesilovou hru, v té první si souvislejší tlak nevypracovala, v té druhé se však střelecky činil především Škůrek, který ale Svobodu nepřekonal.

Také Plzeň si v první třetině vyzkoušela početní výhodu, ale rovněž bez větších šancí. Naopak krátce po vypršení trestu mohl Kohouty poslat do vedení Káňa, Svoboda byl však proti. Domácí byli poté střelecky aktivnější, přestože bez gólového efektu, zatímco indiáni se dostávali spíše do ojedinělých šancí. V jedné takové se ocitl také Kratěna, který jel v závěru první třetiny sám na Konráda, ale nezakončil přesně.

Do druhé části se Plzeň vřítila jako hurikán, a především druhá formace si připsala několik zajímavých šancí. Nejprve Indrák se Stachem ujeli do přečíslení, ale Konrád se stihl bleskově přesunout, poté Stach vybízel zpoza branky Kratěnu, ale i tentokrát byl olomoucký brankář včas na místě. Přesto se druhá plzeňská lajna gólu nakonec dočkala, když se puk odrazil zpoza branky k volnému Davidu Stachovi, který ho bez meškání poslal ke vzdálenější tyči.

O chvíli později mohli hosté svůj náskok ještě navýšit v přesilové hře, ale to se jim nepovedlo. Krátce po vypršení trestu se ocitl sám před brankou Schleiss, ale Konrád se blýskl dalším zákrokem a z protiútoku nebezpečně zahrozili Skladaný s Káňou. Také Svoboda však byl připraven. Olomouc poté dokázala důrazným napadáním zatlačit Plzeňské v jejich obranném pásmu, na výraznější šanci si však museli počkat. K nebezpečné střele se nakonec dostal Houdek, ale Svoboda si dokázal najít výhled a zasáhnout vyrážečkou.

Ve třicáté páté minutě začal tlak domácích opadat, právě v tu chvíli se však dostali do zřejmě největších šancí druhé třetiny. Nejprve dostal puk mezi kruhy Ostřížek, ale jeho pokus z otočky skončil jen na betonu plzeňského brankáře. O chvíli později nebezpečně pálil Eberle, jen do vyrážečky Svobody. Branky se ale nedočkali a do poslední třetiny si tak nesli těsnou ztrátu.

Vstup do třetí dvacetiminutovky se Kohoutům vydařil, už po několika okamžicích se po Irglově střele dostal k vyraženému puku Knotek, který ale nezamířil přesně, vzápětí zase Irglovi zabránil v brejku jen skákající puk.

Utkání se poté začalo přiostřovat, nejprve si Strapáč opět vyhlédl u mantinelu Hollwega, plzeňský útočník si ale posléze spravil chuť ve stejné situaci proti Houdkovi. Plzni se v tu chvíli naskytly také dvě přesilové hry, v té druhé ale několikrát zahrozila brejkem či přečíslením Olomouc, k zakončení jí však pokaždé kousek chyběl. Hned po skončení trestu navíc Strapáč nabízel před branku puk Knotkovi, který se ale nestačil zorientovat.

Šest minut před koncem měl vyrovnání na holi Ostřížek, ke kterému se odrazil puk před branku, ale z otočky zamířil vedle. O chvíli později prokázala důraz také Lašova formace, ale proti všem pokusům úspěšně zasáhl Svoboda. Dvě a půl minuty před koncem utkání Mora odvolala brankáře a zatlačila Plzeň v jejím obranném pásmu, o minutu později však domácí špatně vystřídali a rozhodčí je proto vyloučil. I v oslabení ale Kohouti ještě zahrozili. Jakmile získali útočné pásmo, spěchal Konrád zpět na střídačku a Irgl se dostal s pukem před Svobodu, který ale včas položil beton na led. V závěru utkání se poté vydal do útoku Tomáš Mertl, natlačil se před olomouckého obránce a gólem do prázdné branky upravil skóre na konečných 0:2. Indiáni si tak připsali třetí vítězství!

Zdeněk Venera (HC Olomouc): V první třetině jsme byli aktivnější, bohužel bez gólu. Ve druhé byla aktivnější Plzeň, vytěžila vedoucí branku. Potom jsme tedy přeskládali lajny, protože jsme byli v útoku jaloví. Dohrávali jsme to na tři útoky. Ta hra se ještě zlepšila, ve třetí třetině jsme byli aktivnější, bohužel i z těch nejjasnějších šancí jsme nedokázali skórovat. Myslím si, že nám chyběl i nějaký šťastný odraz nebo teč, to se někdy podaří, ale dnes jsme často jsme nastřelili prvního hráče, Plzeň hrála obětavě. Nepodařilo se nám skórovat, přestože vystřelili asi 30 střel na bránu, ale samozřejmě, bylo to i výborným výkonem gólmana soupeře.

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Já si myslím, že ty zápasy jsou jako přes kopírák. Vždy je to o jednom gólu a měli jsme štěstí, že jsme ho vstřelili my. Musíme přiznat, že první třetina nebyla z naší strany dobrá, ta druhá už byla lepší a ve třetí nás Olomouc jednoznačně zatlačila. Nechtěli jsme udělat chybu a dostat nějaký zbytečný gól. Vypovídají o tom i střely na bránu, Mora byla aktivnější. Jsem rád, že jsme to zvládli, ale musíme se vyvarovat zbytečných chyb z nervozity a podobně. To se v play-off nevyplácí, musíme to eliminovat, uklidnit se, v klidu potrénovat a připravit se na další utkání.


ČF5 – 22.3.2018 – PLZ vs. OLO 5:0 (2:0, 1:0, 2:0)

HC Škoda Plzeň: M. Svoboda (Hylák) – Moravčík, P. Kadlec (C), J. Kindl, Čerešňák, D. Sklenička (A), Jones, Pulpán – Schleiss, Mertl, Gulaš (A) – Stach, Kratěna, Indrák – D. Kindl, Kracík, Kantner – Hollweg, Preisinger, T. Kubalík.
HC Olomouc Konrád (Falter) – Vyrůbalík (C), Škůrek, Staněk, Jaroměřský (A), J. Galvas, L. Galvas, Houdek (A) – Burian, J. Knotek, Irgl – J. Káňa, Ostřížek, Skladaný – Laš, Matai, Eberle – Holec, Herman, Jergl.

Branky a nahrávky: 8. Indrák (Stach, Jones), 19. Hollweg (Preisinger, T. Kubalík), 23. D. Kindl (Jones), 54. Moravčík (Kracík, Mertl), 57. Indrák (Kratěna, Jones).

Vyloučení: 4:5.
Využití: 2:0.
Diváci: 7333.
Střely na branku: 32:25.
Zblokované střely: 9:8.
Hity: 13:5.
Vhazování: 25:22.
Průběh utkání: 0:0, 5:0.

Utkání načal v úprku po chybě Plzně v útočném pásmu Holec. V situaci dva na jednoho vypálil, avšak Svoboda zasáhl ramenem. To modrobílí chybu soupeře ihned potrestali. Miroslav Indrák se prohnal kolem obránců Olomouce až před Konráda, jehož překonal svižnou střelou k levé tyči. Po chvilce z mezikruží vypálil Kracík a jen těsně minul zařízení. Poté se u pravé tyče zjevili Jones s Kubalíkem, hostující muž s maskou odolal. Bravurně si pak vedl i proti Denisu Kindlovi, jenž osamocený na brankovišti zkoušel kličku do bekhendu. Stejné šance se dostala i Stachovi, Konrád svůj tým držel nad vodou. A tak mohli udeřit Hanáci. Holec nic nevymýšlel, z levé strany napřáhl a Svoboda puk vyrazil na brankovou konstrukci. Do první pauzy ale přeci jenom ještě udeřilo. Ryan Hollweg obdržel příhru na pravý kruh a vymetl bližší horní růžek.

Prostřední část odšpuntoval dorážkou Kantner, síť však rozvlnil pouze z boku. Mnohem lépe si vedl Denis Kindl, který na pravém kruhu našteloval svůj kanón a divže neprotrhl síť. Čtvrtý gól měl na holi Mertl z mezikruží, zbavil se ještě protihráče, skórem ale nakonec nepohnul. Na druhé straně ihned po buly tvrdě vypálil Houdek, Svoboda srazil do rohu. Z pravého kruhu to zkusil také Eberle, jenže minul zařízení. Lépe si ze stejné pozice na druhé straně vedl z jízdy Kubalík, Konrád černý nesmysl vykopl pravým betonem. Čaroval ale i domácí strážce svatyně, když se do přihrávky ze strany na stranu opřel z první Laš. Když před sirénou do sítě neprošla tečovaná rána Kadlece od modré, nesli si do závěrečné dvacetiminutovky tříbrankový náskok Západočeši.

V ní jako první ohrozil tváří v tvář Konráda Gulaš, gólman kohoutů zakročil vleže ve stylu „Dominik Hašek.“ V početní výhodě zase Kadlecova tečovaná dělovka od modré rozezvučela tyč, vzápětí Mertl z mezikruží z první našel pouze střed branky. Dali o sobě vědět i Hanáci. Ostřížek se prodral k pravé tyči, kde jeho zakončení bekhendem zastavil Svoboda. Pak se do přečíslení dva na jednoho trhl Stach, zasekávačkou se zbavil posledního hráče Olomouce, avšak ne betonu Konráda. Ani on nemohl ale dosáhnout na přesilovkou trefu Michala Moravčíka, který si našel na brankovišti vyražený pokus Kracíka. Téměř vyprodaná Home Monitoring Aréna si následně vyprosila bůra, kterého po akci na jeden dotek vystřelil zamířením z mezikruží do pravé šibenice Miroslav Indrák. Závěr zápasu na západě Čech doprovodily i mexické vlny, ve kterých Miroslav Svoboda prodloužil svoji neprůstřelnost na více než sedm třetin!

Ladislav Čihák (HC Škoda Plzeň): Byli jsme rádi, že jsme uhráli dvě vydřené výhry v Olomouci. Museli jsme trochu krotit emoce, sebevědomí se mohlo přehoupnout do myšlení, že se nemůže nic stát a nechtěli jsme být svázáni. Začali jsme výborně a po celý zápas jsme byli lepším týmem, i když hosté opět hrozili z rychlých protiútoku. Je velmi těžké soupeře porazit čtyřikrát v řadě, ale podařilo se nám to. Musím Olomouc ocenit, výborně bojovali, zasloužili si play-off a předvedli proti nám skvělý a také fair play výkon. Zároveň jsme hrdý na naše kluky, že čtvrtfinále zvládli a můžeme si před semifinále chvilku odpočinout.

Zdeněk Venera (HC Olomouc): Bylo vidět, že Plzeň nabrala po třech výhrách v řadě sebevědomí. Od začátku nás domácí tlačili a utkání se vyvíjelo podle jejich představ. Škoda, že jsme nevyužili nějaké šance v úvodu, nemuselo to být tak jednoznačné. V koncovce už jsme nebyli tak důrazní a možná nám chyběly síly, sehrály jsme po olympiádě o pět zápasů více a možná se to projevilo. Přeji Plzni hodně štěstí do dalších bojů.