Malát v U18

Osmnáctka na Hlinka Gretzky Cupu skončila pátá. Indián Malát: Je to zklámání

Plzeň - Čeští mladíci již mají za sebou třetí společnou akci, po úvodním kempu a přátelských utkání ve Švýcarsku se začátkem srpna představili na domácím Hlinka Gretzky Cupu.

Vyhlášený turnaj se konal v Břeclavi a Piešťanech, z mužstva indiánů obdrželi pozvánku Daniel Malák, Vladimír Kremláček a Sebastián Malát, jako náhradníci navíc ve výběru Karla Berana nechyběli Václav Adamec a Jan Slanina.

Čeští mladíci začali skvěle již samotnou generálku, když porazili výběr USA 3:1. O dva dny později již vstoupili do samotných bojů duelem se Švýcary. Duel to byl divoký, národní mužstvo vedlo i prohrávalo, nakonec do prodloužení, které znamenalo vítězství, poslal Čechy vyrovnávací gól minutu před koncem základní hrací doby. 

Hne další den nastoupila osmnáctka v klíčovém utkání o postup do semifinále proti Finsku, které s Kanadou padlo 0:5. Jenže Seveřané se rychle oklepali a zvítězili 5:1 a Kanada, přestože poprvé na turnaji inkasovala až ve třetím utkání, prokázala svou sílu v poměru 7:1.

Na české barvy tak zůstal pouze boj o páté místo, ve kterém čekal výběr USA. Velmi dramatický duel rozhodl v prodloužení 4:3 Novák, asistenci na tří trefu svých barev zapsal plzeňský Malát.

V prvním semifinále vyřadila Kanada Švédsko 3:2 v prodloužení a Rusko Finsko 4:1, bronz bralo Švédsko (5:1), zlaté medaile vybojovali hráči Ruska (3:2). V souboji o sedmé místo přestříleli Slováci Švýcary 7:5.

Sebastián Malát

Sebastiáne, jak byste zhodnotil Hlinka Gretzky Cup?
Hodnotí se mi to samozřejmě těžko. Páté místo na takovým prestižním turnaji jako je Hlinka Gretzky Cup je zklamáním a neúspěchem. Ještě k tomu na domácí půdě.

Byl klíčový duel s Finskem?
Tak samozřejmě my jsme věděli, že když Finy porazíme, že máme jisté semifinále. Bohužel ale dopadlo to tak, jak to dopadlo.... Za stavu 0:1 jsme měli dlouhou přesilovou hru 5:3, kterou jsme bohužel nevyužili a poté jsme měli samostatný nájezd, který jsme taky neproměnili. Tam si myslím, že se lámal zápas. Poté nám soupeř dal dva rychlé góly a bylo po utkání.

Jak jste si užíval atmosféru turnaje?
Atmosféra byla úžasná, diváci nás hnali každý zápas dopředu, i třeba za nepříznivého stavu. Za to jim chceme samozřejmě poděkovat!

Nakonec klání ovládlo Rusko, které ve finále těsně skolilo Kanadu. Překvapilo vás to?
Nevím, jestli mě to překvapilo, ale jak Kanada, tak Rusko mají skvělá mužstva a věděl jsem, že to bude boj až do posledních vteřin. A to se také potvrdilo.

Jak náročná je nyní příprava v klubu?
Náročná je dost. Máme teď dvoufázové tréninky, kde se stále zaměřujeme zejména na fyzičku a do toho přípravné zápasy... Takže nic příjemného (úsměv).

Stíhal jste vůbec nějaké volno?
Odfrknul jsem si dva dny a poté jsem se normálně přidal k týmu.

Sebastiáne, děkuji za rozhovor, ať se daří!

FOTO: Karel Švec/Český hokej