Slanina v U18

Osmnáctka padla třikrát s Ruskem. Indián Slanina: Síla soupeře byla znát

Plzeň - Národní mužstvo do osmnácti let se poprvé představilo po Hlinka Gretzky Cupu, v trojlístku utkání v Příbrami vyzvalo Rusko.

To prokázalo svou sílu. České mladíky skolilo ve všech třech duelech, nejprve fotbalově 1:0, poté 4:1 a nakonec 5:2. Ve výběru národního mužstva byli i tři indiáni - Jan Slanina, Sebastián Malát a Vladimír Kremláček. V záloze navíc číhal jako náhradník Daniel Malák. U jedné z celkových třech vstřelených branek asistoval právě plzeňský Malát.

Sborná tak navazuje na skvělé výsledky, Hlinka Gretzky Cup totiž v létě ovládla. USA přehrála 6:2, Švédsko 3:0, Slovensko v prodloužení 2:1, Finsko 4:1 a Kanadu 3:2.

Další akcí bude pro české mladíky začátkem listopadu Turnaj pěti ve Švédsku.

Jan Slanina
Honzo, jak byste zhodnotil trojlístek zápasů s Ruskem?
Co k tomu říct, je to škoda. Tři zápasy, tři góly, z toho dva v přesilovkách, kterých jsme mimo jiné také měli spoustu. Prostě malá efektivita. S tím vyhrát nemůžeme, obzvlášť proti tak silnému soupeři jako je Rusko.

Byl tedy největší problém v proměňování šancí?
Rusové měli výborného gólmana, ale byl to také pouze člověk. Největší problém byla asi finální koncovka. Bylo tam dost stoprocentních šancí, které jsme měli dát, ovšem na to se již historie neptá. Možná to bylo to, co nás zlomilo.

Bylo poznat, že je Rusko silné? Vyhráli i Hlinka Gretzky Cup...
Určitě ano, Rusové byli velmi disciplinovaní. Dalo by se říct, že měli ve všem navrch - co se týče silové stránky, techniky, bruslení a koncovky, v které byli nekompromisní.

Jak jste si jinak reprezentační sraz užil?
Určitě je to veliká zkušenost, které si nesmírně vážím. Bylo super, že tam byli i spoluhráči z Plzně. I když jsme toho spolu moc neodehráli. Jinak se znám z juniorky téměř se všemi. Týmová chemie byla výborná. Všichni se na sobě snažili pořád makat. A to je to, co vás žene furt dopředu jako vlak. To mě na tom nejvíce baví.

V domácí soutěži bojujete za juniory, jak bys dosavadní počínání indiánů zhodnotil?
V juniorce si vedeme docela dobře. Jsme tam samí mladší hráči, ale na to se nechceme nějak vázat. Musíme jako tým na sobě pracovat a nepolevovat v naší práci. Postupně si to bude sedat.

Honzo, děkuji za rozhovor, ať se i nadále daří!