Plzeňský deník

Plán B. Hokejová Škoda jedná o snížení platů

Ve spolupráci s Plzeňským deníkem vám přinášíme rozhovor s Martinem Strakou, který vychází 27. března večer v online podobě a 28. března v podobě tištěné, o aktuální situaci v klubu.

Martin Straka: Ustoupit musíme všichni a hráči to chápou.

Plzeň – Tušil, že nadcházejí těžké časy, ale donedávna Martin Straka jako majitel a šéf hokejové Škody Plzeň věřil, že klub náraz koronavirové krize přečká bez razantních úsporných opatření. Jenže realita vyvolaná nemocí Covid-19 velí nečekat. S hráči plzeňského A týmu, kterým extraliga skončila předčasně, zahájilo vedení klubu jednání o snížení stávajících platů.

„Nechtěli jsme jít cestou propouštění nebo rušení kontraktů. A i když je teď hlavní ochránit zdraví lidí, není možné, aby vniklé ztráty šly jen na vrub klubu. Ustoupit musíme všichni. Hráči to chápou, jsou v tom s námi společně,“ řekl Martin Straka.

Generální manažer s každým členem kádru snížení platu osobně projednává. „Jsme u toho s Tomášem Vlasákem (sportovní manažer). Jde o platy za březen a duben,“ sdělil Straka.

Atak koronaviru komplikuje rovněž doplnění mužstva pro další sezonu. „Některé kluby sice i v téhle situaci uzavírají smlouvy s novými hráči, ale časy jsou nejisté. Nikdo neví, kdy bude nouzový stav a další omezení zrušeny. U nás proto zatím platí na příchody hráčů stop stav, i když nějaké kluky máme vytipované a Tomáš Vlasák je s nimi ve spojení. Máme vyhlédnuté i zahraniční posily, ale tam zase netušíme, kdy a za jakých podmínek bude vstup cizinců do republiky povolen,“ vysvětlil Straka.

Věří však, že s pomocí fanoušků i obchodních partnerů hokej v Plzni zlé časy přečká. „Chtěl bych jak fanouškům tak partnerům za podporu poděkovat. Bez nich to nejde. Jen společně to můžeme zvládnout,“ prohlásil Straka. „Hodně nám v tomhle ohledu pomáhá kraj i město Plzeň. Kvitujeme i opatření, která teď primátor s radou přijímají. Zřízení krizových linek a center pro obyvatele, nákup látek na roušky,“ připomněl generální manažer.

PULPÁN V PLZNI KONČÍ

„Díky za šest sezon, co jsem mohl hrát v Plzni, kde jsem vyrostl a učil se hokeji. Bylo to super. Díky moc,“ napsal na sociálních sítích obránce Lukáš Pulpán a v předstihu odtajnil první odchod z celku Indiánů.

To, že 34letý bek Škodovku opouští, potvrdil i Straka. „Je to tak. Jde o zkušeného obránce, skvělého pracanta, platného v kabině i na ledě, kde vedle něj vyrostla řada mladých beků. Za to všechno mu chci poděkovat a popřát, ať se mu daří i v další štaci jeho kariéry,“ sdělil Straka.

Kromě rodné Plzně nastupoval Pulpán v extralize ještě za Chomutov, ale minulých šest sezon hrál znovu ve Škodovce. V uplynulém ročníku si v 38 zápasech připsal 11 bodů za tři góly a osm asistencí.

HOKEJ UMÍME, ALE ŠÍT NE

Hokejová Škodovka nežije jen klubovými starostmi a snaží se přispět rovněž k boji s koronavirem. „Boj s epidemií lidi spojuje a jsem rád, že jsme mohli přispět i my,“ sdělil Martin Straka.

Včera předal řediteli Fakultní nemocnice v Plzni Václavu Šimánkovi celkem 550 textilních roušek, které dobrovolníci ušili z klubového povlečení. „Všem zdravotníkům z první linie patří obrovský dík,“ zdůraznil šéf hokejové Škodovky. „Původně jsme mysleli, že roušky ušijeme sami, ale je nás tu většina chlapů. Hokej umíme, ale šít ne,“ řekl s úsměvem. „Látku jsme proto nabídli dobrovolníkům, během chvíle byla rozebraná a výsledkem je přes pět stovek roušek. Na roušky věnujeme ještě osmdesát bavlněných triček z klubového fanshopu,“ zdůraznil Straka.

Zdroj: https://plzensky.denik.cz/hokej_region/plan-b-hokejova-skoda-jedna-o-snizeni-platu-20200327.html