Preview 35. kolo

Plzeň čeká dlouhá cesta do Vítkovic! Uspěje proti Rideře letos i potřetí?

Plzeň – Indiáni mají před sebou dalekou cestu do Vítkovic, se kterými zatím v sezóně v obou případech zvítězili.

HC VÍTKOVICE RIDERA
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

Ostravar Aréna, Ostrava
15. ledna 2021
35. kolo Tipsport extraligy

Západočeši začali lépe v sezóně 2018/19, když jako první celek ve čtvrtém kole připravili domácí o body. A to hned dva. Ostravané se však v odvetě pomstili stejnou mincí a uspěli následně i doma – ve velké bitvě 2:1. Na závěr Škoda své území ubránila 4:2, když v posledních dvou minutách udeřili Kovář s Gulašem. A stejně začala i ročník 2019/20, zvítězila 4:1. Odveta v Ostravě dokonce byla ještě úspěšnější - 5:0, hattrick si zapsal vyhlášený nahrávač Jaroslav Kracík. Hattrick vítězný zase zaznamenalo celé mužstvo doma, kdy ve velké přestřelce skolilo Rideru 6:4. Poslední slovo si ovšem vzali Ostravané 3:1. Boje v sezóně 2020/21 začali modrobílí ve Vítkovicích ve velkém stylu, devítigólovou přestřelku rozhodl až v prodloužení Gulaš. I druhý zápas přinesl stejný počet branek, ale Škoda tentokrát kralovala 6:3. Jakou zápletku nám oba týmy nachystají nyní?


Pod pokličkou Vítkovic

Ridera vloni o tři body zachránila extraligu před přímým sestupem, ten nakonec zůstal na Kladno. Letos zatím zůstala pozice v průběžné tabulce podobná, výsledkem je boj o poslední postupové místo - tedy dvanácté. Právě v posledním kole přišel domácí nezdar 1:2 s Olomoucí, která o bod Rideru přeskočila.

I proto se vedení rozhodlo na přelomu kalendářního roku k řadě změn. Kádr posílil o Vladimíra Svačinu z Pardubic, Filipa Pyrochtu z Brna, Guntise Galvinše z Třince či Lukáše Douderu z Litvínova. Naopak u týmu skončili Jan Štencel, Peter Trška či Ivan Ivan.

Bodově se v mužstvu nejvíce daří Dominiku Lakatošovi, jenž vsítil čtrnáct branek a šest připravil pro své spoluhráče. V zádech má Rostislava Marosze (7+9) a plzeňského odchovance Jana Schleisse (6+9). Mezi třemi tyčemi o něco více minut odchytal další exindián Miroslav Svoboda s úspěšností zákroků necelých devadesát procent, jeho parťák Jan Dolejš je prakticky u hodnoty 93.

Co do průměrného počtu vstřelených branek na utkání (2,23) si hůře vedou pouze Zlín a Olomouc, v kolonce inkasovaných (2,93) celků pět. Méně úspěšné početní výhody mají pouze Hanáci, hra v oslabení je devátá. Celková suma rozdaných hitů je po Plzni druhá, zblokovaných střel osmá.



Výsledky posledních zápasů

HC Vítkovice Ridera 1
HC Olomouc 2
(0:1, 1:1, 0:0)

Branky a nahrávky: 31. Werbik (Dočekal, Fridrich) – 14. V. Tomeček (Ostřížek), 32. Dujsík (Tomajko, Gřeš).
HC Vítkovice Ridera: Dolejš (Mi. Svoboda) – Pyrochta, R. Polák (C), Gewiese, Galvinš, Koch, L. Kovář, R. Černý – Svačina, Hruška (A), Lakatoš – L. Krenželok (A), Dej, Schleiss – Mallet, J. Mikyska, M. Kalus – Fridrich, Werbik, Dočekal.

HC Škoda Plzeň 1
Mountfield HK 4
(0:2, 0:2, 1:0)
Branky a nahrávky: 47. Suchý (Straka, Eberle) – 4. Smoleňák (V. Růžička, Orsava), 11. Blain (Kelly Klíma), 26. M. Zachar (Koukal), 37. Blain (Lev, Orsava).
HC Škoda Plzeň: Frodl (41. Pavlát) – L. Kaňák, Vráblík, V. Lang, Stříteský, Budík, Jiříček, Kvasnička – M. Lang, Kodýtek (A), Gulaš (C) – Straka (A), Suchý, Eberle – Rob, Přikryl, Pour – Slanina, Malát.

Statistika nuda je, má však cenné údaje