CHL: Preview SF1

Plzeň míří do Švédska, proti Frölundě odehraje první semifinálový zápas CHL!

Škodovka se opět vydá na cestu do skandinávské země! Ve švédském Göteborgu se Západočeši utkají v prvním utkání semifinále Champions Hockey League s místním týmem Frölunda Indians, zápas startuje v úterní podvečer, konkrétně v 18:00. V našem představovacím článku naleznete všechny důležité informace o obou soupeřích, které před začátkem velkého zápasu budete potřebovat!

Představení plzeňského soupeře

Švédský hokejový tým Frölunda HC, též nazývaný i jako Frölunda Indians, má své místo ve městě Göteborg. Tento klub byl založen roku 1938 jako součást sportovní asociace, která nesla název Västra Frölunda Idrottsförening, k osamostatnění došlo v roce 1984. Hokejové mužstvo i nadále neslo název Västra Frölunda IF, až v roce 2004 bylo jméno upraveno a zkráceno na nynější podobu – Frölunda HC. Švédský celek má hned čtyři klubové barvy, a sice červenou, zelenou, zlatou a bílou.

Indians vyhráli svůj první titul v nevyšší švédské hokejové soutěži už v sezóně 1964/1965. Novodobá éra s vynikajícími výsledky se pro Frölundu píše od roku 1996. Předtím klub musel i několikrát zabraňovat sestupu. Od zmíněného roku až do nynější doby se tým nedostal do play-off pouze dvakrát, jinak vždy bojoval o nejvyšší příčky. Druhý klubový titul Frölunda získala v roce 2003, o dva roky později přišlo další prvenství. Poslední zlaté medaile Indians vybojovali nedávno, a sice v sezóně 2016/2017.

Momentálně probíhá pátá sezóna hokejové Ligy mistrů. V předchozích čtyřech ročnících se Frölunda hned třikrát probojovala do finále této soutěže! A dvakrát z toho byl titul. Sezóna 2014/2015 byla ve znamení ryze švédského finále – Indians se utkali s týmem Luleå HF, který nakonec zvítězil 4:2 a slavil titul. Další rok už se po finále radovala Frölunda. V boji o prvenství v CHL zdolala Kärpät Oulu 2:1. A následující sezónu, konkrétně 2016/2017, přišlo finále, na které si mnozí fanoušci z České republiky vzpomenou. V něm Frölunda přehrála pražskou Spartu 4:3 po prodloužení, takže mohla slavit obhajobu titulu. Až loni přišla pro Indians první sezóna v Lize mistrů bez finálové účasti, neboť Bílí Tygři z Liberce vystavili švédskému týmu po výsledcích 2:3 a 6:4 stopku již v osmifinále.

Frölundským domovem pro zápasy v Lize mistrů je hala, jež nese název Frölundaborg. Stadion se nachází ve čtvrti Göteborgu, která nese název právě Frölunda, a dokáže pojmout celkem 7 600 fanoušků. Zimák byl postaven v roce 1967, rekonstrukcemi prošel v letech 2006 a 2007.

S indiánem ve znaku

Samotný frölundský klub, jeho historii a největší úspěchy jsme si již představili, můžeme se rovněž zvětšenou optikou podívat i na logo týmu, které je již zřejmé z názvu Indians. Stejně jako plzeňská Škodovka, rovněž Frölunda si za symbol svého klubu vybrala indiána. Zatímco plzeňský indián je vykreslen z profilu, ten na dresech švédského týmu je vyobrazen ánfas, tedy zepředu.

Nyní si pojďme ozřejmit důvody, proč si kluby za svůj symbol vybraly právě indiána. U Plzně je důvod zřejmý. Jedná se o odkaz na 2. pěší divizi Armády Spojených států amerických, jež v roce 1945 osvobodila západní Čechy, a která má takového indiána ve znaku. U Frölundy se nejedná o tak silný podtext.

Švédský tým si zvolil do svého znaku indiána za dvou důvodů. Zaprvé se zde jedná o inspiraci u týmu Chicago Blackhawks. A zadruhé se o týmu Frölundy v šedesátých letech minulého století tvrdilo, že hraje stylem „vilda vastern“, tedy stylem „divoký západ“. Co přesně tento výraz znamená, to se dnes můžeme jen domnívat, nicméně frölundské zápasy musely tehdy stát opravdu za to.

Cesta Champions Hockey League

HC Škoda Plzeň

Cestu Škodovky CHL jistě všichni známe, pojďme si ji však v krátkosti připomenout. Modrobílí stále v hokejové Lize mistrů v probíhající sezoně neokusili hořkost porážky! V deseti odehraných duelech sedmkrát vyhráli v základní hrací době, jednou v prodloužení, jednou po nájezdech a jednou utkání skončilo remízou.

Ze základní skupiny postoupili Plzeňané suverénně z prvního místa, když dvakrát přehráli Lugano i Jyväskylä, následně Škodovka porazila doma i Banskou Bystrici, v odvetě na Slovensku přišla o jediný bod během pouti ve skupině, když zvítězila v prodloužení.

V osmifinále čekal na Západočechy italský tým HC Bolzano, přední tým EBEL. Indiáni svého soka doslova smázli, po výhrách 6:1 a 6:2 s přehledem postoupili do čtvrtfinále soutěže. Tam už však na Plzeň číhal těžší kalibr – švédský celek Skellefteå AIK. Během první konfrontace na ledě soupeře si český tým vypracoval po gólech Gulaše, Kantnera a Kodýtka náskok o tři trefy, ale silní domácí stihli do konce duelu srovnat na 3:3. V Plzni se Skellefteå dostala do vedení 1:0 tři minuty před závěrečnou sirénou, leč Jakub Kindl stihl povedenou ranou zápas prodloužit. Během nájezdů zazářili gólman Frodl a střelci Kodýtek, Kovář a Gulaš, kteří posunuli Škodu do další fáze soutěže.

Frölunda Indians

Švédský tým se musel ve skupinové fázi utkat s týmy Vienna Capitals, ZSC Lions Zurich a Aalborg Pirates. V šesti duelech Frölunda čtyřikrát vyhrála, dvakrát naopak odešla poražena. I tak to Indians stačilo na první místo v tabulce.

V osmifinále se tak celek ze Švédska utkal s týmem z druhého místa. A náhoda tomu chtěla, že se Frölunda střetla se švýcarským Luganem, které ve skupině skončila za Škodovkou. Po velkých bitvách nakonec slavili Indiands, jež do čtvrtfinále CHL postoupili po těsných výsledcích 1:1 a 5:4.

Ve čtvrtfinále se Frölunda potkala s českým týmem HC Kometa Brno. Jihomoravané do duelů neposlali svou nejlepší sestavu, takže švédský tým nedal Kometě šanci. Po jasných výhrách 4:1 a 6:1 postoupili Indians dál a čeká je Plzeň.

Na koho si dát pozor?

V brance Frölundy se v Champions Hockey League pravidelně střídají dva gólmani. Prvním z nich je Johan Gustafsson, švédský reprezentant, mistr světa z roku 2013, pro české fanoušky je rozhodně známý i z podniků Euro Hockey Tour. Druhým brankářem je pak Johan Mattsson, bývalý mládežnický reprezentant Švédska, kterým má v CHL i švédské nejvyšší soutěži ohromná čísla.

Obraně Indians vládne kanadský bek Chay Genoway, v hokejové Lize mistrů je dokonce nejlepším střelcem týmu, radoval se již šestkrát. Jedná se o jednoho z nejzkušenějších hráčů v defenzivě Frölundy, která po typickém švédském stylu dokáže skloubit zkušené borce a nadějné mladíky. Hned čtveřice beků v sestavě Indians se narodila po roce 1998.

V útoku má švédský celek obrovskou sílu, pokud se fanoušek podívá na soupisku Frölundy, musí to minimálně podle jmen uznat. Nejproduktivnějším hráčem týmu v CHL je Ryan Lasch, nad startem tohoto hráče však visí otazník. Kapitánem Indians je obrovská persona švédského hokeje – Joel Lundqvist. Trojnásobný mistr světa bude Škodě jistě zatápět, vedle něj se mohou fanoušci těšit i na jiné známé švédské jméno, kterým je Simon Hjalmarsson, další mistr světa. Tak by se dalo pokračovat, soupiska Frölundy je vyvážená o švédská, finská a norská jména, v týmu válí i hráči ze zámoří.

Řekli před zápasem

Ladislav Čihák (hlavní trenér HC Škoda Plzeň):

„Ve švédské lize je Frölunda první, daří se jim. Stoprocentně to bude těžké utkání. Odosbně se domnívám, že to budou podobné zápasy jako proti Skellefteå. Budou hrát dobře s pukem, na což jsme vymysleli nějaký plán, takže podobný použijeme i proti Frölundě. Musíme obstát hlavně v bruslení.

„Řeknu to upřímně – ve Švédsku chceme vyhrát! Prostě zvítězit jakýmkoliv výsledkem. V Lize mistrů jsme zatím ještě ani jednou neprohráli, to není náhoda. Věřím, že kluci si i tyhle dva zápasy užijí. Byla by to obrovská škoda pro celý klub a město, když už jsme ušli tak dlouhou cestu, že by měla skončit v semifinále.

Milan Gulaš (kapitán HC Škoda Plzeň):

„Frölunda je výborný klub se skvělým mančaftem plným zkušených hráčů. Znám starší kluky jako je Joel Lundqvist nebo Ryan Lasch – tahouny, na kterých jejich tým stojí. Ke Švédsku mám velice pozitivní vztah, protože mi to dalo hodně zkušeností do života jak po životní, tak po sportovní stránce.“

„Zápasy proti švédským klubům nám dávají ohromně moc zkušeností. Jednak se potkáváme s top mančafty, tak už je to důležité semifinále. Pro mě je to speciální, protože jsem tam několik let působil, tak se tam moc těším.“

Joel Lundqvist (kapitán Frölunda Indians):

„Bude to pro nás opravdová výzva, protože nastoupíme k velice dobrému týmu, který Plzeň má. K jejich síle máme pochopitelně respekt, nicméně nejdůležitější bude hra, kterou budeme předvádět my.“

„Pokaždé chceme vyhrát, a když si vzpomeneme na naše dva předchozí tituly, jsou pro nás inspirací, když jsme znovu tak blízko finále.“

Nejužitečnější hráč Champions Hockey League

Nejužitečnějším hráčem letošního ročníku Champions Hockey League se stane jeden z pětice nominovaných borců. V sérii mezi Plzní a Frölundou budou k vidění hned tři kandidáti! Na straně švédského týmu útočník Ryan Lasch a obránce Chay Genoway. Na straně Škody pak bude o prvenství v prestižní soutěži bojovat kapitán Milan Gulaš. Plzeňská 77 si v osmi odehraných duelech probíhajícího ročníku připsala celkem 12 bodů za 8 tref a 4 asistence, blýskla se především čtyřmi trefami v odvetném utkání osmifinále proti Bolzanu.

Zobrazit příspěvek na Instagramu

This moment! 🔥 #championsgobeyond

Příspěvek sdílený Champions Hockey League (@championshockey),

Druhá semifinálová dvojice

Druhou dvojici tvoří týmy Red Bull Munich a Red Bull Salzburg. Hodně zajímavá dvojice, jeden z těchto celků se stane finalistou. Uvidíme, které z mužstev bude mít větší křídla, jež ho posunou do boje o prvenství v Lize mistrů.

HC Škoda Plzeň

Nejproduktivnější hráč (Top Scorer): Milan Gulaš – 12 bodů (8+4)
Nejlepší střelec: Milan Gulaš – 8 branek
Nejlepší nahrávač: David Stach – 8 asistencí
Nejproduktivnější obránce: Lukáš Kaňák – 6 bodů (2+4)
Nejtrestanější hráč: Jakub Kindl – 35 minut
Gólmani:
Dmitri Miltchakov – 423 minut / pr. 2,27 | 91,21 %
Dominik Frodl – 190 minut / pr. 1,58 | 93,90 %

Frölunda Indians

Nejproduktivnější hráč (Top Scorer): Ryan Lasch – 17 bodů (2+15)
Nejlepší střelec: Chay Genoway – 6 branek
Nejlepší nahrávač: Ryan Lasch – 15 asistencí
Nejproduktivnější obránce: Chay Genoway – 14 bodů (6+8)
Nejtrestanější hráč: Chay Genoway – 31 minut
Gólmani:
Johan Mattsson – 319 minut / pr. 1,69 | 93,13 %
Johan Gustafsson – 282 minut / pr. 1,49 | 92,47 %

Program Škody v CHL | Semifinále

Frölunda Indians – HC Škoda Plzeň    8. 1. 2019 od 18:00  
HC Škoda Plzeň – Frölunda Indians   15. 1. 2019 od 17:30