Preview Banská Bystrica

Plzeňští cestují do Banské Bystrice, v CHL je čeká poslední skupinový duel!

Plzeň - Skupina H v hokejové Lize mistrů si na závěr svého programu přichystala odvetu Západočechů proti týmu HC ´05 iClinic Banská Bystrica. Stále není od věci připomenout, že i pořád stoprocentní indiáni mají postup do další fáze soutěže jistý. Naopak slovenský účastník o šanci na postup v Champions Hockey League přišel právě prohrou v Plzni. I tak bude střetnutí mezi českým a slovenským mužstvem, které začíná 17. 10. od 17:00, velice zajímavé!

První vzájemný zápas

Indiáni úvodní střetnutí těchto týmů zvládli lépe, ale do vedení se jako první z nenápadné akce dostali hosté ze Slovenska. Kotouč se dostal na modrou čáru, kde napřáhl banskobystrický obránce, jehož tvrdý pokus tečovval za záda domácího gólmana Róbert Varga. Poté vzal plzeňský David Stach přesilovkovou akci na sebe, vypálil, puk se odrazil z branky tak rychle, že skoro nikdo na stadionu nevěděl, že se jedná o gól. Rozhodčí u videa to však věděl, modrobílí tak srovnali na 1:1.

V desáté minutě zápasu tentýž hráč, tedy plzeňský Top Scorer David Stach, svým druhým gólem v utkání otočil skóre. Ještě stále v první třetině kousek za kruhy mohutně napřáhl obránce Lukáš Kaňák, který propálil všechno, co mu stálo v cestě. Poté už ve druhé části zvýšili modrobílí na 4:1, když se Kodýtek dostal k puku před brankou, bleskově vypálil, hostující gólman Baroš jeho pokus nedokázal udržet ve výstroji, čehož využil pozorný Jakub Pour, který pohotově dorazil kotouč do sítě.

Poté se v přesilové hře prosadili podruhé v mači hosté, trefil se bývalý plzeňský útočník Ján Sýkora. Banská Bystrica ve třetím dějství snížila na 3:4. Nahození do útočného pásma zastavil čárový sudí příhodně pro hosty, následně pálil z pravé strany Gilbert Gabor. Puk se několikrát odrazil a nakonec zapadl k tyči domácí branky. Deset minut před koncem základní hrací doby přišla další přesilovka Plzně, David Stach si připsal čtvrtý bod v utkání, když přesně našel Petra Kodýtka, jenž svou střelou zvýšil na 5:3.

A záhy Tomáš Török dostal přihrávku do jízdy, v souboji s Vráblíkem se kolem něj šikovně prosmýkl i s kotoučem a samostatný únik zakončil střelou k levé tyči nad beton Milčakova. Tři a půl minuty před koncem přidali Západočeši pojišťovací gól. Trefil se i plzeňský kapitán pro tento utkání, Jaroslav Kracík se nejrychleji zorientoval před brankou a poslal puk neomylně do sítě – indiáni zvýšili na 6:4!

HC Škoda Plzeň 6:4 HC 05 Banská Bystrica
5. Stach (Vráblík), 10. Stach (Preisinger), 13. Kaňák (Stach), 28. Pour (Kodýtek), 50. Kodýtek (Stach), 57. Kracík (Kindl, Němec) – 3. Varga (Gabor, Košecký), 31. Sýkora (Ďatelinka, Miller), 46. Gavor, 53. Török (Tamáši).

Sestava Plzně:
Milčakov (Kolář) – Allen, Kaňák, Pulpán (A), Jones, Kvasnička, Vráblík – Straka, Kodýtek, Eberle – D. Kindl, Kracík (C), Němec – Stach (A), Preisinger, Kantner – J. Roubal, Pour

Sestava Banská Bystrice:
Baroš (Williams) – Ďatelinka (C), Kubka, Miller, Kupec, Mihalik (A), Košecký, Petrinec – Török, Češík (A), Kabáč – Sýkora, Tamáši, Asselin – Gabor, Varga, Giľák – Sarváš, Bodnár

Řekli po utkání

Plzeňský hlavni trenér Ladislav Čihák byl po utkání potěšen z výhry, i když ve hře svého týmu viděl i nedostatky: „Je hezké, že jsme zvládli i pátý zápas Ligy mistrů za tři body. Ovšem byly tam pasáže, které nebyly dobré. Ale jsme rádi, že jsme vyhráli. Speciálně pak pro lidi, kteří náš přišli podpořit.“

Jeho protějšek z banskobystrické střídačky Dan Ceman byl na svůj tým náležitě hrdý: „V Plzni jsme odehráli dobrý zápas, i když byl na můj vkus divoký, oběma týmům chyběli klíčový hráči. Ti, kteří nastoupili, se velmi snažili. Chtěli nahradit chybějící spoluhráče. Plzeň zvítězila hlavně díky využitým přesilovkám.“ Hostující tým žehral na inkasované branky v oslabení, v duelu byl vyloučený celkem osmkrát.

Zatím nejproduktivnějším plzeňským bekem v soutěži je Lukáš Kaňák, který prohlásil, že i přes postup se pro domácí hokejisty přístup k utkání nezměnil: „„Je to pro nás cenné vítězství, hosté hráli velmi dobře a je to pro nás tedy dobrý výsledek. Snažili jsme se hrát svůj hokej. Do utkání jsme šli úplně stejně, jako kdybychom se o postup prali my.“ Šikovný obránce si v probíhajícím ročníku Ligy mistrů připsal dva přesné zásahy.

Gólman slovenského týmu Samuel Baroš, jenž inkasoval celkem šest gólů, hovořil po utkání upřímně: „Hráli jsme velmi obětavě, to se nám vyplatilo. Se silnou Plzní jsme odehráli vyrovnanou partii. Některé zákroky jsem měl dobré, ale dostal jsem hloupé góly, když se jim puk poodrážěl na hokejky. Za stavu 3:1 se mi ten zápas nelíbil, ale nakonec jsme se do něj dostali. Dali jsme i my slepené góly. Plzeň však měla o kousek víc štěstí.“

Americká defenzivní jistota v sestavě Plzně, to je Nick Jones, který už se po návratu do České republiky zapojil i do Champions Hockey League: „Na účast v CHL jsem se velmi těšil, bohužel jsem musel vynechat první čtyři utkání v soutěži, mrzí mě, že jsem nemohl hrát ve Švýcarsku a Finsku. Ale jsem hrozně rád, že nyní už do hry mohu zasáhnout. Kluci v kabině mi říkal, že to bude zápas rivalů mezi českým a slovenským týmem. Bylo to vidět! Fanoušci na stadionu vytvořili skvělou atmosféru.“

Na plzeňský led se v dresu Banské Bystrice vrátil i Ján Sýkora. Usměvavý útočník si po mači potěšeně vyslechl skandování svého jména z domácích ochozů, stejně jako jeho kolega z týmu Branislav Kubka. „Do Plzně jsem se velmi těšil. Byl jsem namotivovaný, když jsem tam působil. Plzeňští mají velmi dobrý tým, nehráli ale v plné síle, stejně tak jako my. Proto mě obzvlášť mrzí, že jsme vyrobili zbytečné fauly, po kterých jsme oslabeních pykali. Myslím si, že diváci si přišli na své, viděli deset gólů a mohli být spokojení,“ myslí si Sýkora.

Řekli před odvetou

Podle kouče Škodovky Jiřího Hanzlíka trenérský štáb chystá pro duel v Banské Bystrici určitě změny v sestavě, prostor nejspíše znovu dostanou méně vytěžovaní hráči: „Ještě se rozhodneme, v jaké sestavě budeme hrát, ale naše soupiska na Ligu mistrů je dost omezená. Nemáme tak velké zdroje, takže nastoupíme v extraligové sestavě. Možná na pár místech bude trochu odlišná, někteří hráči budou jiní. Budeme chtít hru rozložit, hrát na kompletní čtyři pětky.“

Podobně to vidí i kouč slovenského týmu. Dan Ceman nechá při rozlučce s CHL odpočívat své nejvytěžovanější hráče, totéž očekává i na druhé straně. „Očekávám podobný zápas jako v Česku. Znovu dostanou volno hráči, kteří jsou nejvíc vytěžovaní, ať už na naší, nebo na opačné straně. Takže by to měl být rychlý hokej s mladými hokejisty v sestavě, kteří se budou chtít ukázat,“ myslí si kanadský trenér.

Plzeňské statistiky v CHL

Škodovácký Top Scorer, tedy nejproduktivnější hráč týmu v Lize mistrů, je David Stach. Útočník s dvacítkou na zádech si ve pěti duelech připsal už 10 bodů za tři trefy a sedm asistencí. Plzeňský forvard je zároveň nejproduktivnějším hráčem celé Champions Hockey League. Skvělý počin! Indiáni v pěti mačích zaznamenali již 22 tref, o které se postaralo celkem 11 střelců. Nejvíce gólů má na kontě Vojtěch Němec, a sice čtyři.

Tabulka skupiny H

1. HC Škoda Plzeň      5-0-0-0 22:14 15 bodů
2. JYP Jyväskylä       2-0-0-3 16:13 6 bodů
3. HC Lugano 	       2-0-0-3 12:12 6 body
4. HC 05 B. Bystrica   1-0-0-4 11:24 3 body

HC Škoda Plzeň

Nejproduktivnější hráč: David Stach – 10 bodů (3+7)
Nejlepší střelec: Vojtěch Němec – 4 branky
Nejlepší nahrávač: David Stach – 7 asistencí
Nejproduktivnější obránce: Lukáš Kaňák – 2 body (2+0)
Nejtrestanější hráči: Milan Gulaš – 8 minut
Nejlepší hráči v bodování +/-: Lukáš Kaňák (+5)
Nejhorší hráč v bodování +/: Kvasnička a Preisinger (-1)
Gólmani:
Dominik Frodl – 120 minut / pr. 2,00 | 91,11 %
Dmitrij Milčakov – 180 minut / pr. 2,67 | 89,04 %

HC 05 iClinic Banská Bystrica

Nejproduktivnější hráči: Guillaume Asselin a Éric Faille – 3 body (1+2)
Nejlepší střelec: Sýkora, Varga, Zigo – 2 branky
Nejlepší nahrávači: Asselin, Faille a Brock – 2 asistence
Nejproduktivnější obránce: Ben Marshall – 2 body (1+1)
Nejtrestanější hráči: Ben Marshall – 35 minut
Nejlepší hráči v bodování +/-: Alex Tamáši (+2)
Nejhorší hráč v bodování +/: Tomáš Surový (-6)
Gólmani:
Stephon Williams – 179 minut / pr. 3,33 | 80,77 %
Samuel Baroš – 171 minut / pr. 4,67 | 83,53 %

Program Škody v CHL | Skupina H

Plzeň – Lugano       3:2       
Plzeň – JYP          4:2
JYP – Plzeň          2:6
Lugano – Plzeň       2:3
Plzeň – B. Bystrica  6:4 
B. Bystrica – Plzeň  17. října od 17:00