Preview 3.kolo

Po jednodenní pauze pokračujeme! Indiáni míří do Chomutova

Plzeň – Odpočinek na programu není. Po nedělním utkání s třineckými Oceláři měli indiáni pouze jeden den na přípravu k odjezdu do Chomutova. S tamními Piráty sehrají první venkovní zápas v této extraligové sezoně. A nečeká je vůbec nic lehkého...

PIRÁTI CHOMUTOV
vs.
HC ŠKODA PLZEŇ

SD ARÉNA, Chomutov
13. září 2016
3. kolo hokejové Tipsport extraligy

Vzájemných zápasů se sice v rámci extraligy mezi Piráty a indiány sehrálo jen dvanáct, přesto z nich lze vyčíst několik zajímavých informací. Tak třeba můžeme rovnou konstatovat, že Plzeň na Chomutov umí – vždyť ze zmíněného počtu zápasů prohrála pouze třikrát. Nicméně na chomutovském ledě to nebude nic lehkého. Právě zde se zrodily všechny porážky, včetně dvou v minulém ročníku.

Příprava Chomutova – skalpy zahraničních soupeřů

Piráti neměli lehké letní období, dlouho se totiž jednalo s radnicí o podpoře města, jestli se vůbec bude hrát extraligový hokej. Nakonec vše dopadlo dobře a Severočeši v nejvyšší soutěži nastupují i v letošním ročníku.

Chomutov se v rámci přátelských utkání utkal i se třemi zahraničními soupeři. Hned na úvod přivítal silný Avangard Omsk, který dokázal porazit 3:1. Ke konci srpna sehrál přátelský zápas v Chemnitzu s týmem Crimmitschau, jemuž dal ještě o jednu branku více než Omsku. A tři dny nato na domácím ledě zdolal 6:2 druholigové švýcarské Martigny.

Kromě zmíněných zápasů si svěřenci kouče Vladimíra Růžičky připsali i cenný skalp obhájce titulu z Liberce. Tygry na jejich vlastním ledě porazili 2:1. Dvakrát se utkali také s indiány, kterým venku podlehli 1:4 a doma v odvetě vyhráli 5:2. Znovu se tak potvrdilo, že v poslední době to Piráti na západočeského soka umí. Nejvyšší prohry přišly v Litvínově (4:7) a v Karlových Varech (2:6).

„Až na zápas v Litvínově nám to celkem šlo. Plnili jsme pokyny a hráli jsme to, co jsme si na tréninku ukazovali,“ potěšilo útočníka Chomutova Marka Račuka v rozhovoru pro web Pirátů.

Změny v kádru – jak to půjde bez Červenky?

V Chomutově už bývá zvykem, že se každý rok poměrně hodně obměňuje složení týmu. Nejinak tomu bylo i letos. Asi nejvíce by Piráty měl poznamenat odchod extraligového krále sezony 2015/2016 Romana Červenky. Třicetiletý forvard zamířil do švýcarského Fribourgu. Jeho 61 získaných bodů v základní části (23+38) bude velice těžké nahrazovat.

Zatím bez angažmá jsou útočník Peter Ölvecký a slovinský brankář Robert Kristan, o nějž jeví zájem Olimpija Lublaň. Do Mladé Boleslavi poté odešel Tomáš Pospíšil, na Kladno po několika letech v Chomutově zamířil brankář Miroslav Hanuljak, který si ve své kariéře připsal i dva starty za Plzeň. Do Karlových Varů se vydali Tomáš Harant s Petrem Šidlíkem, Vítkovice posílil David Květoň a Adam Jánošík posílil mistrovský Liberec.

Hned dva hokejisté zamířili do Slavie, konkrétně tedy šikovný útočník Roman Chlouba a dříč Antonín Dušek. Další gólman Jakub Čech, který do Chomutova přišel jako brankářský záskok, bude chytat za druholigovou Porubu. Ruský zadák Sergej Pereťagin už od začátku nové sezony KHL hraje za čínský klub Kunlun Red Star.

Konečně se také dostáváme k příchodům. Hned tři jména bijí plzeňské fanoušky do očí. Severočeský celek totiž posílil obránce Lukáš Chalupa, jenž většinu minulé sezony trávil v Klatovech, útočník Michal Poletín a brankář Tomáš Král, který je odchovancem Západočechů.

Obranné řady přišli vyztužit také Tomáš Kudělka z Vítkovic či Kanaďan Brett Flemming z italského Bolzana. Do útoku si Piráti pořídili Dávida Skokana ze Slovanu Bratislava, Petra Koblasu z Karlových Varů a velezkušeného forvarda Ivana Humla z finského Kärpätu Oulu. Hvězdu přivedli Chomutovští mezi tři tyče – novou jedničkou týmu se stal zkušený slovenský reprezentant Ján Laco.

„Hokej je sice pořád hokej, ale je tu docela rozdíl oproti finské lize. Ale není to nic, čemu by se nedalo přizpůsobit,“ všiml si po prvotních duelech v české soutěži Ivan Huml. „A Ján Laco? Ten je výborný, pokračuje ve skvělých výkonecz z přípravy,“ pochválil brankáře Pirátů.

Podceňovaní Piráti začali dvěma výhrami

Především kvůli zmíněnému odchodu Romana Červenky patří Piráti mezi celek, který není zrovna tipován na nejvyšší příčky tabulky. Přesto zatím Chomutov dokázal z dvou extraligových duelů vytěžit hned šest bodů. Na domácím ledě porazil Karlovy Vary 3:2 a stejným poměrem uspěl i včera v Ostravě, kde si vyšlápl na tamní Vítkovice, ačkoliv prohrával již 0:2.

Právě zápas na ledě Vítkovic rozhodně nenudil. Pikantní duel to byl také pro obránce Chomutova Tomáše Kudělku a útočníka Vítkovic Davida Květoně, oba hráči totiž v minulé sezoně hájili barvy soupeře. A oba se také dokázali prosadit gólově, nicméně Tomáš Kudělka zcela jistě ne tak, jak by si představoval. V šesté minutě si totiž do vlastní branky rukavicí srazil vyražené nahození Rostislava Olesze. Na to ale mohl po zápase s radostí zapomenout, když Chomutovští získali tři body.

Tomáš Svoboda před zápasem

Výsledky posledních zápasů:


HC Vítkovice Ridera 2
Piráti Chomutov 3
(2:0, 0:1, 0:2)





Branky a nahrávky: 6. Olesz, 14. Květoň (Urbanec) – 34. Valach (Koblasa, Flemming), 46. Koblasa, 57. Huml (Vondrka, Skinner).
Piráti Chomutov: Laco – Rutta, Kudělka, Flemming, Dlapa, Valach, Skinner, Mrázek – Račuk, Huml, Vondrka – Skokan, V. Růžička, Tomica – Koblasa, Kämpf, Sklenář – Poletín, Šťovíček.



HC Škoda Plzeň 1
HC Oceláři Třinec 2
(0:1, 0:0, 1:1)






Branky a nahrávky: 56. Indrák (Kracík, Pulpán) – 12. Hrňa (Polanský, Nosek), 49. Hrňa (Irgl, Roth).
HC Škoda Plzeň: Machovský – Pulpán, Čerešňák, D. Sklenička, Moravčík, Kvasnička, Kubka, M. Špaček – D. Kubalík, Kracík, Indrák – T. Svoboda, Stach, Kratěna – Johnson, Hrnka, Lev – Schleiss, Koreis, Suchý.

Zajímavosti vzájemných duelů:

Nejvyšší výhry

1. 06.12.2015 | HC Škoda Plzeň - Piráti Chomutov4:0
2. 30.12.2012 | HC Škoda Plzeň - Piráti Chomutov6:2
3. 04.03.2016 | HC Škoda Plzeň - Piráti Chomutov3:1
* V případě shodného rozdílu rozhoduje o vyšším pořadí menší počet inkasovaných branek

Nejvyšší prohry

1. 23.10.2015 | Piráti Chomutov - HC Škoda Plzeň7:5
2. 24.01.2016 | Piráti Chomutov - HC Škoda Plzeň4:3
3. 15.02.2013 | Piráti Chomutov - HC Škoda Plzeň4:3
* V případě shodného rozdílu rozhoduje o vyšším pořadí menší počet vstřelených branek

Nejvíce branek

1. 23.10.2015 | Piráti Chomutov - HC Škoda Plzeň7:5 (12 branek)
2. 12.01.2014 | HC Škoda Plzeň - Piráti Chomutov5:3 (8 branek)
3. 30.12.2012 | HC Škoda Plzeň - Piráti Chomutov6:2 (8 branek)

Statistiky

Statistiky

V článku se objevují citace z webu piratichomutov.cz