Ohlasy OLO

Pocit z gólu skvělý, ale hlavní je výhra, skromně říká střelec první branky v TELH Lukáš Kaňák

Sérii pěti domácích zápasů zakončila Škoda s Olomoucí. Tu nejprve na domácím ledě vyprovodila s debaklem 10:0, venku však prohrála 0:5. Třetí vzájemný zápas s kohouty rozhodla druhá třetina, ve které se Západočeši trefili hned čtyřikrát! Jedním ze střelců byl i nový objev, stále ještě junior Lukáš Kaňák, ten ve 22. minutě zvyšoval na 2:0: „Vypálil jsem a díky cloně před bránou to tam spadlo.“ Indiáni nakonec zvítězili 6:0 a před nedělním duelem na půdě Hradce Králové mají právě před druhými Východočechy šestibodový náskok.

Plzeň očekávala, že souboj s urputně hrající Olomoucí rozhodně nebude jednoduchý. „My jsme věděli, že Olomouc bude hodně napadat a dohrávat souboje. Připravovali jsme se na to od středy.“ Přestože výsledek vypadá jasně, průběh tak samozřejmý podle Kaňáka nebyl, zejména v první periodě byli hosté vyrovnaným soupeřem: „V první třetině to bylo takové tuhé, ještě jsme se tam tolik nedostávali, ale od druhého a hlavně třetího gólu už jsme si to pohlídali,“ stručně hodnotí průběh utkání dvacetiletý bek.

A jak viděl svůj první extraligový gól? „Dostal jsem přihrávku od Stráči po modré čáře, trenéři říkali, ať střílím s nápřahem, když mám čas, tak jsem udělal krok a vypálil, byla tam skvělá clona před bránou a naštěstí to tam spadlo,“ popisuje Kaňák svou první trefu v nejlepší české soutěži.

Po prvním gólu v kariéře nemohl nebýt spokojený, přesto však Kaňák našel jedno negativum: „Pocity jste skvělé, jsem za to rád, ale hlavně že se vyhrálo. Ale už za mnou přišel pokladník, takže to vlastně tak hezké není,“ dodává se smíchem drobný, jen 174 cm vysoký obránce.

Plzeňský odchovanec předvádí poctivé, bojovné výkony a na ledě dostává čím dál více prostoru, dnes odehrál bezmála čtrnáct minut: „Za šanci jsem moc rád. Nějací kluci byli zranění, ale už trénuje Kadlec i Pulpán, takže uvidíme. Ale za příležitost hrát jsem rád.“ Že je jeho pozice v ohrožení, to si Lukáš Kaňák nemyslí, nebo se toho alespoň nebojí: „Nervózní z toho nejsem. Jsou jen zkušenější, mají toho víc nahráno,“ věří si i do dalších zápasů.

Proti Olomouci indiáni zakončili dlouhou sérii pěti domácích duelů za dvanáct dní, ve které prohráli akorát v prodloužení se Zlínem: „Nemůžeme být v uvozovkách naivní, že bychom vyhráli všechny zápasy. Ale získali jsme dvanáct bodů z patnácti a můžeme být spokojeni,“ dodává na závěr Lukáš Kaňák, autor jedné branky a dvou asistencí v dosavadní sezóně, který má navíc kladnou účast na ledě při vstřelených a obdržených gólech, konkrétně +6.