Preview 52.kolo

Poslední kolo základní části! Vstoupí do play-off indiáni doma?

Plzeň – A je to tady! Základní část Tipsport extraligy se uzavírá a indiáni se s ní rozloučí duelem s Chomutovem!


HC ŠKODA PLZEŇ
vs.
PIRÁTI CHOMUTOV

HM Aréna, Plzeň
4. března 2016
52. kolo hokejové Tipsport extraligy

Chomutov minulý rok prožíval v první lize, proto se za vzájemnými zápasy otočíme ještě o sezónu zpět. V roce 2012 se soupeři střetli na úvod v ČEZ Aréně a domácí uspěli 3:2. V odvetě bylo skóre znovu pouze o gól a opět vyhráli Západočeši – 2:1. Těm se dařilo i do třetice, když brali všechny body po výsledku 5:3. Úspěšnou sezónu stvrdil i v posledním zápase mezi indiány a Piráty, když i tentokráte se mohli radovat modrobílí, kteří dobyli SD Arénu 3:1. Letos se již oba celky střetly dvakrát v přípravě a Severočeši uzmuli jediný bod. Doma podlehli v nájezdech, v Plzni již v základní hrací době. V extralize se pak strhla nevídaná přestřelka, oba týmy střídaly brankáře a domácí Piráti nakonec uspěli 7:5. Na západě Čech opět uspěli domácí, když si indiáni pohlídali tři body při výsledku 4:0. V Chomutově se opět skóre měnilo z jedné strany na druhou a znovu byli úspěšnější domácí – 4:3. Jaká zápletka se nám rýsuje nyní?

Pod pokličkou Pirátů

Vedení Chomutova se netají vyššími cíli, než je opět strachování se o setrvání v extralize a začalo tím nejdůležitějším – pozicí trenéra. Na tu klub přivedl bývalého reprezentačního trenéra Vladimíra Růžičku. Ten si přivedl další parťáky ze Slavie – Marka Tomicu, Jakuba Sklenáře, Michala Vondrku či Romana Červenku. Aleš Kranjc pak dorazil ze Švédska, Tomáš Pospíšil z Mountfieldu, explzeňský Jekabs Redlihs z Karlových Varů, Adam Jánošík z Košic a Petr Šidlík z Jihlavy. Naopak Libor Šulák zamířil do Znojma, své štěstí za velkou louží vyzkouší Ondřej Kaše a do Německa zamířili Nikola Gajovský s Jaroslavem Komou. v Průběhu extraligy se pak Redlish do celku Energie vrátil, opačným směrem zamířil Tomáš Harant a navíc ještě do Vítkovic odešel Marek Hovorka. V průběhu extraligového ročníku odešel Marek Hovorka do Vítkovic, Jiří Drtina do Trenčína, Marek Račuk hostuje na Kladně a Miroslav Kopřiva byl vyměněn do Pardubic za Roberta Kristana. Na pomoc také přišel Juraj Vlach z Bratislavy a Tomáš Harant z Karlových Varů.

Piráti se v přípravě prezentovali velmi dobrými výkony, z devíti utkání padli pouze třikrát – dvakrát s indiány a jednou v Ústí nad Labem. Tomu následně porážku oplatili drtivě 9:1, cenný je i skalp Omsku. Sklonit se před Severočechy musela i Kadaň, Litvínov a dvakrát Karlovy Vary.

Ani v samotné extralize si Piráti nevedou vůbec špatně. Pravidelně sbírají body a odměnou jim může být poprvé v historii účast ve vyřazovacích bojích. Piráti sice dlouho pokukovali po elitní šestce, ale nakonec je z toho alespoň předkolo, do kterého zamíří Severočeši s výhodou domácího prostředí v úvodu v zádech a postaví se Brnu či Třinci.

Chomutov, to je Roman Červenka. Elitní forvard nasbíral již jednašedesát bodů, což znamená, že se podílel téměř na polovině všech branek svých barev. Nejlepší je i ve statistice plus – mínus a platí dokonce i za zlého muže. Co však trápí Piráty jsou gólmani. Vystřídali jich již pět a přestože na jejich branku letěl až osmý nejvyšší počet střel vůbec, stabilní jednička ne a ne přijít. Severočeši sami vyslali na gólmany soupeře třetí nejmenší počet střel. Jako tým jsou nejslušnějším celkem celé ligy, v oslabení jsou ve schopnosti čelit protivníkům desátí, v přesilových hrách je zase horší již jen Olomouc. Podařená sezóna se odrazila i v návštěvnosti, když v průměru navštěvuje domácí zápasy Chomutova téměř pět tisíc fanoušků, což vystačí na aktuálně osmou příčku a je to číslo téměř o patnáct stovek vyšší než při minulém působení Severočechů mezi hokejovou smetánkou.

Statistika nuda je, má však cenné údaje...


HC Škoda Plzeň:

Postavení v tabulce: 4.
Počet bodů: 84
Počet vstřelených branek: 162
Počet inkasovaných branek: 141
Nejproduktivnější hráč: Dominik Kubalík (25+15) a Jaroslav Kracík (11+29) oba 40
Nejlepší střelec: Dominik Kubalík – 25 branek
Nejlepší nahrávač: Jaroslav Kracík – 29 asistencí
Nejtrestanější hráč: Jakub Lev – 79 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Michal Moravčík +16
Nejhorší hráč v bodování +/-: Jakub Lev -21
Gólmani:
Matěj Machovský – 2684 minut / pr. 2,46 , 91,91%
Patrik Polívka  –  418 minut / pr. 3,16 , 88,60%


Piráti Chomutov:

Postavení v tabulce: 8.
Počet bodů: 78
Počet vstřelených branek: 129
Počet inkasovaných branek: 141
Nejproduktivnější hráč: Roman Červenka 61 (23+38)
Nejlepší střelec: Roman Červenka - 23 branek
Nejlepší nahrávač: Roman Červenka - 38 asistencí
Nejtrestanější hráč: Roman Červenka - 96 minut
Nejlepší hráč v bodování +/-: Roman Červenka +12
Nejhorší hráč v bodování +/-: David Kaše -10
Gólmani:
Miroslav Kopřiva  - 1257 minut / pr. 2,34 , 91,43%
Jan Strmeň        -  953 minut / pr. 2,58 , 90,74%
Robert Kristan    -  534 minut / pr. 2,92 , 88,02%
Jakub Čech        -  534 minut / pr. 2,59 , 91,87%
Miroslav Hanuljak -  134 minut / pr. 3,13 , 89,06%


Výsledky posledních zápasů:


Piráti Chomutov 1
HC Sparta Praha 3
(1:1, 0:0, 0:2)





Branky a nahrávky: 16. Růžička (Červenka, Skinner) - 7. Piskáček (Dragoun, Kalina), 42. Hlinka (Buchtele, Hlaváč), 43. Hlaváč (Hamilton).
Piráti Chomutov: Kristan – Skinner, Rutta, Mrázek, Harant, Tejnor, Šidlík, Pereťagin – Tomica, Červenka, Račuk – Sklenář, Růžička, Ölvecký – Hřebejk, Kämpf, Květoň – Chrpa, Dušek, Kaše – Veselý.



PSG Zlín 6
HC Škoda Plzeň 4
(0:1, 3:1, 3:2)






Branky a nahrávky: 25. Štumpf (Veselý), 30. Čachotský (Urbanec, Holík), 31. Štumpf (Matějíček), 44. Říčka (Holík, Čachotský), 45. Vlach (Kotvan), 52. Štumpf – 5. Bližňák (Johnson), 34. Indrák (Svoboda), 49. Indrák (T.Svoboda), 49. Bližňák.
HC Škoda Plzeň: Machovský (45. Polívka) – Kvasnička, Jeřábek, Sklenička, Kadlec, Kudroč, Pulpán – Kubalík, Lev, Indrák – Johnson, Bližňák, Kratěna – Svoboda, Preisinger, Hrňa – Poletín, Přikryl, Hollweg.