Ohlasy 41. kolo

Povedený večer se vším všudy, pochvaluje si Jan Kovář

Byl to speciální zápas pro plzeňskou Škodovku. Před ním oslavy a vyznamenáním plzeňských legend, následně utkání v retro dresech a cenná výhra proti brněnské Kometě. Centr první útočné formace Jan Kovář se na vítězstvím podílel jednou brankou a také vyhranou bitkou.

Divoká první třetina nabídla hned čtyři trefy, na gól Conora Allena zareagoval v početní výhodě Mueller, poté však Allen skvěle našel unikajícího Kováře, který kličkovanou zakončil blafákem mezi betony: „V úniku jsem byl trochu vyplašený, sice jsem to udělal dobře, ale zakončoval do špatného místa. Naštěstí puk prolétl mezi betony a měl jsem z toho velikou radost,“ usmívá se plzeňský centr. Tomu se také dost ulevilo: „Už jsem dostával sežrat, že jsem skoro měsíc nedal gól. Již v prvním střídání jsem nedal tutovku,“ vrací se k samotnému úvodu utkání Kovář.

Ještě v závěru první části viděli fanoušci parádní bitku právě mezi Janem Kovářem a kapitánem Komety Leošem Čermákem: „Vyplynulo to ze situace. Skončili jsme v rohu a už nebylo kam uhnout. Leoše jako hráče i člověka respektuji, dokázal toho straně moc, ale na ledě jsme soupeři a nic si nedarujeme.“ Kovář také protihráči nic nedaroval a po několika ranách ho složil k zemi, za což si vysloužil pořádný aplaus celé Home Monitoring Arény: „S Brnem jsou to vždy vyrovnané a vyhecované duely. Diváci si to také museli užít,“ věří útočník Západočechů.

Dvoubrankový náskok už si Škoda pohlídala a dokonce ve třetí třetině i navýšila, nakonec zvítězila 5:2: „Jsem rád, že jsme vyhráli. Všechna tři utkání byla velmi těsná a skončila o gól, o dva. Dokázali jsme uhrát tři body s velmi těžkým soupeřem, který zejména v play-off hraje skvělý hokej. Dobré rovněž pro sebevědomí,“ vyjmenovává pozitiva třiačtyřicítka indiánů a dodává: „Dnes to byl celkově dobrý výkon od prvního do posledního hráče a dopadlo co skvěle.“

Písecký rodák si užil také kompletní večer s oslavami devadesátého výročí: „Celé oslavy se moc povedly. Ocenění hokejisté jsou bývalé hvězdy, zanechali za sebou ohromný kus práce. Spousta z nich mě trénovala a potkával jsem se s nimi v dorostu či v juniorech,“ vzpomíná hráč, který už toho také zažil v plzeňském dresu dost, například se výraznou měrou zasloužil o první titul. Následně ještě Kovář přidává: „S většinou jsem se potkával, ale například s Michalem Dvořákem i hrál. Je to zasloužené ocenění pro všechny a jsem rád, že i my jsme dnes odvedli dobrou práci a podtrhli třemi body pěkný večer,“ pochvaluje si.

Čas na slavení však není žádný, již v neděli odehrají indiáni další důležitý a jistě vyhecovaný zápas na Spartě: „Houževnatý soupeř a už hrají o všechno. Budou to zkoušet jednoduše, bez komplikací. Mají vysoké kluky a bude to tvrdý hokej. Musíme se na to dobře připravit,“ vyhlíží Jan Kovář další duel.

A v následujícím týdnu se už plzeňský centr přesune s reprezentací na Švédské hokejové hry, za národní tým si zahraje po dlouhé době: „Jsem za to moc rád. Už je to skoro rok, co jsem jel naposledy. Je nový realizační tým, tak nevím, co od toho mám očekávat, ale těším se moc,“ říká osmadvacetiletý forvard s úsměvem.

Kromě Kováře oblékne reprezentační dres i další Západočech Milan Gulaš: „Doufám, že budeme hrát spolu. Nikdy jsem neměl možnost hrát v reprezentaci se spoluhráčem z klubu či dokonce parťákem z formace, takže by to mohlo být ještě lepší,“ těší se bývalý hráč Magnitogorsku.

Následně se ještě dostalo na téma po reprezentační přestávce, hned v pondělí 11.2. totiž indiáni nastoupí k dohrávce 16. kola znovu v Praze proti Spartě, nebudou u toho chybět ani dva klíčoví hráči Škodovky: „Určitě utkání stihneme. V národním týmu si to domluvíme a počítáme s tím, že ho odehrajeme,“ dodává na závěr Jan Kovář.